Merkelova predlaže: Jedan čovek da gospodari novcem EU

0

Nemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila danas da je otvorena za predlog o kreiranju budžeta evrozone i funkcije ministra finansija tog bloka, za šta se založio francuski predsednik Emanuel Makron.
– Nemam ništa protiv budžeta evrozone. Mogli bismo da razgovaramo o ministru finansija evrozone – rekla je Merkelova posle zajedničke sednice vlada Nemačke i Francuske u Parizu.

Ona je dodala da Evropa mora da uzme sudbinu u svoje ruke, prenosi Rojters.

– Verujem da smo pokazali ubrzo po formiranju nove vlade (u Parizu) da smo spremni da aktiviramo francusko-nemačke odnose sa novim impulsom – rekla je ona.

Makron i nemačka kancelarka otvorili su danas 19. po redu godišnji Samit dve zemlje u čijem središtu će biti bezbednost, odbrana i unapređenje evropskog projekta u vreme neizvesnosti.

Makron je uoči sastanka poručio da Nemačka treba da podstakne više privatnih i javnih investicija širom Evrope.

On je u intervjuu medijskoj grupi Funke rekao da Nemačka treba da zahvali za svoju ekonomsku snagu „delom lošem stanju u evrozoni i slabosti drugih nacionalnih privreda“.

Prema njegovim rečima, između Nemačke i njenih suseda postoji ekonomska i komercijalna neravnoteža, ali i zajednička odgovornost za razvoj evrozone.
– Nemačka mora da se pokrene, baš kao i Francuska – naveo je Makron.

Sastanak dva kabineta se održava u Jelisejskom palati, dok se istovremeno i predsednik SAD Donald Tramp nalazi u Parizu kao počasni gost povodom Dana Bastilje.

Uprkos ozbiljnim temama, Merkel i Makron počeli su razgovore uz dečije igre u jednom centru u Parizu gde se deca iz Berlina druže sa mladim Parižanima.

Tamo su odgovarali na ozbiljna pitanja o integraciji i religiji, ali i dobacivali lopatama predstavljajući se na svom jeziku.

Pariz i Berlin razvijaju novi borbeni avion

Francuska i Nemačka postigle su dogovor o razvijanju novog evropskog borbenog aviona radi zamene letelica u postojećim flotama, navodi se u dokumentu objavljenom posle sastanka vlada dve zemlje u Parizu.

Ovaj dogovor je deo nove inicijative za saradnju u oblasti odbrane i bezbednosti.

Nemačka i Francuska sastavile su plan za razvoj novog aviona do sredine 2018. godine, navodi se u dokumentu.

Dve vlade takođe su postigle dogovor o uspostavljanju okvirne saradnje za razvoj sledeće generacije jurišnog helikoptera „Tigar“ i taktičkih raketa tipa vazduh-zemlja.

U dokumentu se dodaje da se pre 2019. godine očekuje potpisivanje opšteg sporazuma o projektu „Evrodron“, u kome će učestvovati još Španija i Italija.

Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

*