МЕРКЕЛОВА У СОЧИЈУ: Санкције остају

0

Односи са Русијом су све бољи, али је потребно урадити више пре него што се укину санкције према Русији, рекла је у Сочију немачка канцеларка Ангела Меркел
Меркел је, на конференцији за новинаре после састанка с руским председником Владимиром Путином у руском граду на обали Црног мора, рекла да није задовољна радом „Нормандијског формата“ – Немачке, Русије, Украјине и Француске, али да је то и даље најбољи форум за преговоре о ситуацији на истоку Украјине, преноси АП.

Она је рекла да и даље постоје суштинске разлике у ставовима о узроку сукоба у Украјини, истакавши да Немачка верује у демократски легитимитет украјинске владе.

ПУТИН: НЕ МЕШАМО СЕ НИ У ЧИЈИ ПОЛИТИЧКИ ЖИВОТ, ОЧЕКУЈЕМО ИСТО

Руски председник Владимир Путин поручио је данас да се Русија не меша у политички живот других земаља, те да очекује да се нико не меша у њен политички живот, истакавши да се његова земља није мешала ни у председничке изборе у САД 2016, нити у европске изборе.

Путин је, говорећи на заједничкој конференцији за новинаре у Сочију са немачком канцеларком Ангелом Меркел, рекао да су оптужбе о умешаности Русије у америчке изборе „обичне гласине“ које се користе у домаћој политичкој борби у САД, преноси АП.

„Никада се нисмо мешали ни у политички живот ни у политичке процесе других земаља. Волели бисмо да се нико не меша у политички живот Русије, али нажалост, видимо да се дешава управо супротно – годинама видимо покушаје утицања на унутрашње политичке процесе у Русији“, рекао је Путин, преноси Тасс.

Председник Русије је истакао да су спољне силе покушале да се умешају у руску политику више пута протеклих година, укључујући невладине организације.

Канцеларка Меркел је, на питање да ли сматра да постоји претња од руског мешања у немачку изборну кампању, рекла да „није плашљива особа“ и да би се непоузданим информација успротивила – чињеницама, наводи Ројтерс.

„Знамо да је сајбер криминал међународна претња…али очекујемо да немачки избори прођу без проблема у том смислу“, рекла је она.

Меркел је навела да је са Путином у његовој резиденцији на обали Црног мора имала конструктивне разговоре, о широком низу тема укључујући Сирију, Украјину и људска права, истакавши да је Русија конструктиван партнер у органзовању самита Г20, који ће бити одржан у Хамбургу у јулу.

„Затражила сам од председника Путина да искористи свој утицај и заштити мањинска права, укључујући права хомосексуалаца у Чеченији после навода да су они тамо прогоњени“, рекла је немачка канцеларка.

Путин је рекао да је са Меркеловом разговарао и о недавним протестима против Кремља у Русији, и нагласио да је руска полиција поступила у складу са законом када је прекинула та окупљања.

„Руске службе за спровођење закона су се понашале много уздржаније него њихове колеге у другим европским земаљама“, рекао је Путин, преноси Ројтерс.

Осврнувши се на билатералну сарадњу, Путин је истакао да сарадња Русије и Немачке значајно доприноси стабилности глобалне економије и да ће се о преосталим проблемима разговарати у оквиру Г20 и изван тог формата.

„На Г20 ће се сигурно разговарати о томе шта се може и шта би требало урадити како би се уклонила ограничења за развој светске економије“, рекао је руски председник.

Он је навео да је Немачка лидер у улагањима у руску економију и да је билатерална трговинска размена у порасту, поручивши да Русија настоји да ојача сарадњу с Немачком на принципима међусобне користи, поштовања и једнакости, као и узајамних интереса.

Путин је оценио и да Немачка и Русија могу да одрже блиску сарадњу у погледу борбе против међународног тероризма.

„Сарадња Москве и Берлина је важна за обезбеђивање мира и стабилности у Европи“, закључио је Путин, додавши да су разговори с немачком канцеларком протекли у отвореној атмосфери.

И Меркел је указала на повољан развој економских односа Русије и Немачке, закључивши да Русија има важну улогу у решавању глобалних проблема.

ПУТИН: ТРАЖИМО НЕПРИСТРАСНУ ИСТРАГУ О НАПАДУ ГАСОМ У СИРИЈИ
Русија осуђује употребу хемијског оружја и тражи пуну и непристрасну истрагу о прошломесечном нападу отровним гасом на сиријски град Хан Шејхун, изјавио је данас руски председник Владимир Путин после састанка с немачком канцеларком Ангелом Меркел.

„Кривци морају бити нађени и кажњени. Али, то се може учинити тек после непристрасне истраге“, истакао је Путин

Руски председник је указао и да се решење за сиријску кризу може наћи само мирним путем и под окриљем УН.

Путин је рекао да је са канцеларком Меркел разговарао о ситуацији у Сирији и да су се сагласили да је неопходно обновити преговорачке процесе у Астани и Женеви, наводи Тасс.

Кад је реч о решавању сиријске кризе, руски председник је рекао да је, и да ће бити, у контакту са САД, додаје руска агенција.

Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*