МЕСИЋ: Харадинај је мој вечити пријатељ

1

„На Балкану живимо у атмосфери продуженог хладног рата, а Европа тоне у вртлог популизма“, каже Стјепан Месић.

Бивши председник Хрватске Стјепан Месић у Приштини је, након састанка са косовским премијером Рамушем Харадинајем којег је назвао „вечним пријатељем“, учествовао на конференцији о култури и миру на Западном Балкану, где је казао да на Балкану „живимо у атмосфери продуженог хладног рата“.

„Могу да оценим да се на Балкану на политичкој сцени у позитивном смислу ништа није променило. Живимо у атмосфери продуженог хладног рата. Европа тоне у вртлог популизма“, казао је Месић на дводневној конференцији која је у суботу почела у Приштини.

РТК2 наводи да је уводну реч на конференцији имао председник Светске федерације мира Томас Волш, а поред Месића учествовали су и бивши председник Албаније Алфред Моисиу, бивши косовски председник Фатмир Сејдиу и посланик у косовској скупштини Слободан Петровић.

Косовски премијер Харадинај састао се јуче са Месићем и обећао је да „ни у једном тренутку неће оставити саме“ припаднике „мале хрватске заједнице“, а Месић је узвратио да је пријатељство са Харадинајем „вечно“.

„Бићу близу њих”, рекао је Харадинај Месићу, мислећи на припаднике хрватске мањине на Косову.

РТК2 је пренео да је Харадинај „истакао снажну подршку коју је председник Месић дао Косову и његовом народу, у свим фазама, од мировног покрета ’90-их до ослободилачког рата и пута земље ка независности, па све до данас”.

„Пример пута Хрватске ка чланству у ЕУ и НАТО је добар пример, на који треба да се ослања Косово у својој евроатлантској агенди“, рекао је Харадинај.

Наводи се да је Месић честитао Харадинају на избору „изражавајући му најбоље жеље, за њега и народ Косова, на евроатлантском путу“.

Бивши хрватски председник казао је да су „политичке функције пролазне, али да ће пријатељство са Рамушом Харадинајем и народом Косова бити вечни“.

 

 

in4s.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*