Месић: Неозбиљно je говорити о шпијунској афери Србије и Хрватске

0

Некадашњи хрватски председник Стјепан Месић, који се вратио у политику и на листи је Хрватске странке умировљеника, која је у коалицији са СДП-ом Зорана Милановића, сматра да је неозбиљно говорити о српско-хрватској шпијунској афери.

Месић мисли и да не треба превише дизати тензије и да треба увек изнова покушати разјаснити ствари.

„”Чини ми се да је то виšе унутрашšња ствар Србије. Ми с друге стране морамо бити свесни да је Србија наš сусед „, рекао је Месић у интервјуу за Индеx.хр.

Ипак, сматра да је Милановић био духовит када је рекао да не зна шта би Хрватска шпијунирала у Србији и када је запитао није ли то можда рецепт за лесковачке ћевапе.

„“Е па не знам ни ја. Неозбиљно је говорити о тој теми јер невероватно је да би човек који се спомиње у медијима могао из тог свог круга познаника сазнати било какве информације које би Хрватској биле од користи“”, рекао је Месић.

Месић је рекао да не искључује могућност да, након ванредних парламентарних избора у Хрватској, власт формира тзв. велика коалиција, односно ХДЗ Андреја Пленковића и Народна коаллиција окупљена око СДП-а Зорана Милановића.

Месић каже да очекује да резултат ових избора буде сличан оним претходним, али овог пута с предношћу Народне коалиције.

„Једина разлика биће замена места. СДП ће због велике компромитације бившšе владе добити релативно вишšе гласова односно заступника, но мораће с неким ипак ићи у коалицију да би формирао владу“, рекао је Месић.

Упитан које странке би могле формирати постизборну коалицију, Месић каже да је Мост прилично компромитован и да, иако сви из ХДЗ-а и СДП-а тврде да је коалиција те две странке немогућа, он мисли да је моћ демократије таква и да је то сада сасвим могуће.

У суседној Аустрији је то готово па нормално да велике странке различитих схватања не беже од велике коалиције.

„”Мислим да је то могуће сада и код нас. Предност такве велике коалиције била би чињеница да ако се већ не моžе другачије, великим договором избегну јоš једни избори“”, рекао је Месић, иначе, последњи председник Председништва некадашње СФРЈ.

Предност такве коалиције је да би могли добити најквалитетније људе по појединим ресорима, каже он и додаје да је, ако би до тога дошло, уверен да би теме из Другог светског рата престале да буду доминантне на хрватској политичкој сцени, као и неке теме које су апсолвиране након домовинског рата.

Упитан да ли се и њему “фућка” за усташки поздрав “За дом спремни”, Месић каже да он то никада не би рекао, јер му се, каже, не фућка.

„“Зоран Милановић је био пред таквом публиком и хтео је ваљда да покаже мало уметничке слободе. Наравно да му се не можžе фућкати на поздрав једне квислиншšке творевине. Kао и у Немачкој ни један функционер не можžе рећи да му се фућка за Сиег Хеи“л”, рекао је Месић. Питање је, каже он, шта је Милановић уопште тада мислио.

„Вероватно је мислио да то вишšе није уопште важžно и да свако разуман с тим поздравом не рачуна“”, рекао је.
Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*