Miahil Suslov: Han „prigrlio“ srpsku opoziciju

1

Izborni slogan: „Da ovi odu, a da se oni ne vrate“, iza kojeg su stali pokret „Dosta je bilo“ i „Dveri“, svoj puni smisao dobio je danas nakon sastanka evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana sa predstavnicima, takozvane, opozicije tačnije dela stranaka koje su prijavile svoje učešće na predstojećim izborima u Beogradu.
Susret sa opozicionarima Han je upriličio u sedištu delegacije EU u našoj zemlji, samo dan nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i drugim najvišim srpskim zvaničnicima.
Kako je saopšteno, sastanku su prisustvovali predsednik DS Dragan Šutanovac, predsednik LDP Čedomir Jovanović, lider PSG Saša Janković, potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović, lider LSV Nenad Čanak, predsednik SDS Boris Tadić i lider Nove stranke Zoran Živković.
Primetno je da među Hanovim gostima nije bilo Saše Radulovića, lidera pokreta „Dosta je bilo“ kao i Boška Obradovića, prvog čoveka „Dveri“. Zašto je domaćin izbegao da primi pomenutu dvojicu, zvanično, nije saopšteno, mada se po političkim kuloarima priča da Radulović i Obradović nisu „kompatibilni“ sa ostalim opozicionarima kada je reč o načinu na koji bi Srbija trebalo da pristupa Evropskoj uniji, naročito po pitanju rešavanja statusa Kosova i Metohije.
Kako su javili mediji, osim o pomenutoj „Strategiji“, tokom sastanka je razgovarano i o odnosu vlasti prema opoziciji, vladavini prava, slobodi medija…
Ono, međutim, što okupljeni stranački lideri nisu smeli da pomenu pred domaćinom je prvo i jedino životno pitanje: Šta čeka Srbiju i Srbe ako (jednoga dana) uđu u Evropsku uniju, ili šta ih čeka ako takvu mogućnost odbiju. Da li će posle eventualnog „da“ šećer u Srbiji biti slađi, so slanija, a voda mokrija… Tačnije kako će pridruživanje, ili nepridruživanje, evropskoj porodici uticati na svakodnevicu običnih Srba. I u kom roku.
Da li će radnik, angažovan u Srbiji na tehnološki i u svakom drugom pogledu potpuno istim poslovima na kojima je angažovan neki njegov kolega npr. u Francuskoj ili Nemačkoj, biti adekvatno, a to znači jednako, plaćen kao u tim zemljama. A sličnih poređenja, zahvaljujući univerzalnom razvoju, sve je više.
Da li će se srpsko tržište nakon 2025. na volšeban način otvoriti za sve ono što u bogatijim evropskim zemljama ne sme da se prodaje ni „ispod tezge“? Da li će život srpske porodice uopšte moći da se meri sa životom porodica na zapadu, naravno imajući na umu tradiciju i uz nju vezane parametre? Ili ćemo i posle navedenog datuma ostati periferija kontinenta, ovaj put dodatno osakaćeni otimanjen Kosova.
Susret sa Hanom pokazao je žalosnu istinu da se političko razmišljanje predstavnika „nevučićevskog“ dela Srbije ni u čemu ne razlikuje od onog Vučićevog a koje su birokrate iz Brisela odavno prepoznale kao po njih povoljne. Njima smeta to što se manje slikaju za televiziju i manje nalaze svoje „misli“ po beogradskoj „žutoj“ štampi. Odsustvo vladavine prava tumače samo kroz prizmu istraga u vezi sa svime što su počinili dok su oni bili na vlasti. A činili su mnogo toga lošeg, mnogo toga kriminalnog, moralno nedostojnog… Boris Tadić, na primer, kaže da je u razgovoru sa Hanom otvorio pitanja koja se tiču „veze između organizovanog kriminala i političke elite u Srbiji“. Ne pominje da je sve to već viđeno u vreme dok je on vodio Srbiju kao lider Demokratske stranke.
Najviše je moglo da se priča, a najmanje da se kaže, o strategiji proširenja EU. Tu je već sve rečeno. Hanovi gosti mogli su samo da se zakunu da će se držati naređenja iz Brisela, kao što ih se sada drže Vučić i njegova Srpska napredna stranka. Jer to je jedini način da i dalje budu na evropskoj listi opozicionara.
A to je status koji se isplati…

Mihail Suslov

PATRIOT

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

*