Мигранте у Африку и на Балкан? Грчки премијер се противи

0

Неколико лидера ЕУ подржало је план за успостављање прихватних центара у северној Африци и на Балкану за мигранте. У тим центрима би се утврђивало да ли ти мигранти имају право на азил, пренела је агенција АП.

У време растућих тензија око пријема и прерасподеле миграната у ЕУ, у Бриселу је одржан мини-самит 16 земаља ЕУ у покушају налажења „европског решења“ за тај проблем.

По подацима УН, 40.000 људи стигло је морем у Европу ове године, од чега 16.000 у Италију, 12.000 у Грчку и 12.000 у Шпанију.

Подстакнути споразумом с Турском којим је смањен прилив миграната у Европу, лидери ЕУ сада разматрају могућност отварања центара у северној Африци – у Алжиру, Египту, Либији, Мароку, Нигеру и Тунису. Према том плану, прихватни центри би били отворени и у Албанији.

Француски председник Емануел Макрон изјавио је да ће се у томе сарађивати са земаља ван ЕУ кроз које мигранти пролазе.

Макрон је поменуо Либију и друге афричке земља, као и Балкан. По његовим речима, прилив миграната у ЕУ је знатно опао, али је у ЕУ „политичка криза“ због тог проблема.

Премијери Данске, Белгије и Луксембурга такође су подржали план о прихватним центрима ван ЕУ, али су истакли потребу поштовања међународног права.

Међутим, премијер Грчке Алексис Ципрас је „изразио озбиљне резерве“ према том плану.

По грчким изворима у Бриселу, Ципрас је предложио „ревизију европског система азила, уз праведну расподелу терета угошћавања“ миграната, „јачање центара за пријем унутар ЕУ“, „подршку транзитним земљама“ и „замену граничне службе ЕУ ФРОНТЕX јачим снагама европске обалске страже и граничне полиције“.

Ципрас је на састанку у Бриселу рекао и да „нема одлива миграната из Грчке пошто је она једнострано затворила северну границу“.

На неформалном мини-самиту, на којем неће бити званичних одлука, учествују Француска, Немачка, Италија, Шпанија, Аустрија, Бугарска, Грчка, Малта, Белгија, Холандија, Луксембург, Данска, Шведска, Финска, Словенија и Хрватска.

Мини-самит представља припрему за самит лидера ЕУ 28. и 29. јуна, на којем се, према првим оценама, не очекује постизање коначног договора о решавању проблема миграције због несугласица међу чланицама од којих су средње-европске бојкотовале састанак у Бриселу на врху.
„Мислим да од спекулација неће бити ништа“

Премијер Хрватске Андреј Пленковић изјавио је да неће бити прихватних центара за мигранте у подручју хрватског југоисточног суседства и да су на мини-самиту о миграцији челници 16 земаља Европске уније углавном разговарали о прихватним центрима изван ЕУ, преноси Хина.

„Разговарало се углавном о могућностима прихватних центара који би били изван територије ЕУ, није било расправе да би то било унутар ЕУ. Напротив, идеја је да се по узору на договоре са Турском, Јорданом, Либаном пронађу решења која би спречила веће миграционе таласе у будућности“, рекао је Пленковић новинарима након завршетка мини-самита.

На питање да ли се разматра могућност да ти прихватни центри буду и на западном Балкану или само у северној Африци, Пленковић је рекао како од тога вероватно нема ништа.

„Мој је утисак да од тих спекулација да би то било у нашем суседству неће бити апсолутно ништа“, рекао је хрватски премијер.

Пленковић је навео да је састанак, који је сазвао председник Европске комисије Жан-Клод Јункер, био прилика за отворену размену мишљења о три теме.

„Прва је политика миграција и азила, друга је потпуни консензус о заштити спољних граница ЕУ, а трећа је питање секундарних миграција о чему је начелно договорено да се наставе разговори о седам законодавних аката, укључујући ревизију Даблинских прописа с амбицијом да се процес договарања унутар ЕУ доврши до краја године“, рекао је Пленковић.

Србин инфо

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*