Мигранти у Немачкој: „Нећемо да радимо, ми смо гости Меркелове“

0

Мигранти смешетни у граду Валденбург на истоку Немачке одбијају да раде јер су, како кажу, гости Ангеле Меркел.

Са друге стране, градоначелник Валденбурга Бернд Полерс оптужује азиланте да су одбијањем понуђених послова злоупотребили гостоприсмтво немачке канцеларке.

Према правилима ЕУ везаним за миграције, мигрантима није дозвољено да раде, али могу да волонтирају. Локалне власти направиле су план волонтирања чији је циљ да помогне мигрантима да се интегришу, али и локалном становништу да их брже прихвати.

Према плану волонтирања, мигранти је требало да раде од 18 до 20 сати за номиналну исплату од 20 евра. Такође, волонтере би приватан превоз довозио на радна мјеста, гдје би добијали храну, а потом би их враћао у смјештај. Локална власт потрошила је и око 600 евра на униформе.

Иако су у први мах прихватили овај план, мигранти су врло брзо одустали од те идеје и то након што су сазнали да је у Њемачкој минимална исплата по сату 8,5 евра.

– Kонстантно су понављали да су они гости Ангеле Меркел, а да гости не морају да раде. Они мисле да је минимална сатница оно што им треба да буде исплаћено – каже Полерс.

Градоначелник Валденбурга додаје да је свјестан да би његове реијчи могле да злоупотребе они који се противе политици отворених врата Ангеле Меркел, али како каже, морао је да проговори због људи из локалне заједнице који су учествовали у скупљању помоћи или дали прилоге за помоћ мигрантима.

Искра

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*