Мигрантима бесплатно образовање, лечење, превоз, предност при запошљавању!

0

Наше школе похађа педесетак деце без родитељског старања, а ове недеље у образовним установама на Палилули биће распоређено још 89 ђака чији су родитељи тражили азил.

У Србији борави око 2.100 деце миграната, а тренутно се школује свега педесетак тинејџера који су у нашу земљу дошли без родитељске пратње, подаци су Уницефа. Ове недеље у нашим образовним установама биће распоређено још 89 малишана који су у Србију стигли с родитељима.

Они су потписали сагласност да желе да им деца наставе школовање у Србији. Реч је о мигрантима који су затражили азил, што је једини услов да њихова деца добију право на бесплатно похађање основне или средње школе.

Весна Недељковић, помоћница министра просвете задужена за предшколско и основно образовање, изјавила је за наш лист да ће ова деца бити углавном распоређена у школе на територији београдске општине Палилула. Они су смештени у кампу у Крњачи, а имаће организован превоз до образовних установа. Недељковићева напомиње да је у току припрема упутства за наставнике, како би што лакше организовали рад са овом децом и помогли им да се уклопе у систем и превазиђу евентуалне проблеме. Најважније је, како каже наша саговорница, оснажити ову децу и пружити им подршку.

Ови ђаци ће сваки дан имати часове из два предмета, као и психолошку и радионицу из српског језика. Школе ће добити преводиоце, а ученици ће у разреде бити распоређени у складу са годинама и предзнањем.

Међутим, наша држава пружа подршку и деци миграната који нису затражили азил, напомиње помоћница министра. Иако њихов статус није регулисан важећим законима, ова деца нису препуштена сама себи већ у камповима у којима бораве похађају разне врсте радионица, што представља неку врсту неформалног образовања.

Једна од првих образовних установа која је већ отворила врата за децу мигранте без родитељског старања јесте Основна школа „Бранко Пешић” у Земуну. Наставници ове школе су написали и упутство за колеге који ће у наредном периоду добити нове ђаке са Блиског истока.

Ненад Ћирић, директор земунске школе, каже да наставу тренутно похађа 20 миграната, а да ће данас добити још десетак нових ђака.

Иначе, мигрантима који добију азил у Србији биће омогућено, бесплатно школовање, здравство, првенство при запошљавању.

 

 

 

Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*