Mihael Rot: Neutralni ne možete ući u EU

0

Državni sekretar u nemačkom MSP Mihael Rot o odnosima Srbije sa Istokom i Zapadom: Morate da se uskladite sa spoljnopolitičkim stavovima Unije. Od normalizacije odnosa sa Prištinom zavisi napredak
ZA Srbiju su na prvom mestu EU i njene članice, kad je reč o trgovini, investicijama i političkoj saradnji. Pored toga, Srbija neguje odnose i sa drugim zemljama i niko ne očekuje da ih prekine. I Nemačka nastoji da ima solidne odnose i sarađujemo sa Rusijom i Kinom. Međutim, želite da pristupite EU – što znači da morate da se izjasnite u skladu sa spoljnopolitičkim stavovima Unije. Tu ne može da postoji neka „neutralna pozicija“ države koja želi članstvo.

Ovako Mihael Rot, državni sekretar u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova, odgovara na pitanje kako Berlin gleda na jačanje veza Srbije sa Rusijom i Kinom.

* Ima li novih uslova za Srbiju za otvaranje pregovaračkih poglavlja 23 i 24?

– Nema novih uslova. Članice EU trenutno uslaglašavaju zajedničku pregovaračku poziciju. Nemačka se zalaže za to da se ta poglavlja otvore što pre. Konkretno, očekujemo da se obezbedi nezavisnost pravosuđa, poštovanje slobode medija i odlučna borba protiv korupcije. Tu još ima dosta toga da se uradi.

* Postoji li dokument nemačkog MSP u kom se traži da se ostala poglavlja otvore tek posle napretka u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine?

– Neophodno je da se konačno nadoknadi zaostajanje u normalizaciji odnosa. Potreban je vidljiv napredak – na obe strane. Pregovarački okvir definiše paralelnost pristupnih pregovora i dijaloga normalizacije. Brzinu približavanja Srbije EU određuje brzina ispunjavanja obaveza iz sporazuma o normalizaciji odnosa. Otvaranje daljih poglavlja, pored 23 i 24, razmotrićemo, dakle, i u svetlu napretka na tom polju. I to je sve odavno dogovoreno i nije nikakav novi uslov.

* Da li će krunski uslov za članstvo Srbije u EU biti priznavanje Kosova i stolica za Prištinu u UN?

– Pre pristupanja Srbije EU neohodno je normalizovati odnose Srbije i Kosova u vidu pravno obavezujućeg sporazuma. O međunarodnom priznavanju ili članstvu Kosova u UN nema ni reči. Sve zemlje Zapadnog Balkana, i Kosovo, imaju konkretnu perspektivu pristupanja, ali mi ne želimo da „uvozimo“ bilateralne konflikte u EU.

POMAŽEMO SRBIJI, NE RUŠIMO VUČIĆA

* Jesu li tačne tvrdnje da EU, uključujući Nemačku i SAD žele da destabilizuju Srbiju i sruše Vučića?

– Takve tvrdnje su do te mere apsurdne, da sam uveren da ljudi u Srbiji neće u to da veruju. Nemačka, EU i SAD žele stabilnu, demokratsku i prosperitetnu Srbiju. Podržavamo Srbiju na putu u EU, samo u ovoj godini sa oko 170 miliona evra, što nas čini najvećim bilateralnim donatorom. Samo iz pretpristupnih fondova, za period od 2014 do 2020. odobreno vam je oko 1,5 milijardi evra.
izvor: Večernje Novosti

POSTAVI ODGOVOR

*