Михајловић: Насиље у породици спречавати и на локалу

0

 Владе и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић изјавила је на данашњој седници Савета за сузбијање насиља у породици да је држава у протеклих годину дана урадила много у борби против насиља у породици, али да то није довољно и да треба радити више на превенцији насиља и спуштању активности на локални ниво.

На седници, којом је председавала министарка правде Нела Кубуровић, разговарано је резултатима једногодишње примене Закона о спречавању насиља у породици и смерницама за унапређење активности и превазилажење недостатака.

Михајловићева је посебно похвалила Министарство правде и Министарство унутрашњих послова, саопштено је из Кабинета потпредседнице Владе.

„Чињеница да је од почетка примене Закона о спречавању насиља у породици изречено 15.617 судских хитних мера и 28.000 полицијских мера, а да су групе за координацију и сарадњу размотриле више од 44 хиљаде случајева насиља у породици и донеле више од 10 хиљада индивидуалних планова заштите говори у прилог томе да смо посвећени овом проблему”, рекла је Михајловићева.

Она је додала да је Координационо тело за родну равноправност реализацијом бројних активности допринело решавању овог проблема.

„Спроводимо пројекте, попут Интегрисаног одговора на насиље над женама и девојчицама, припремили смо први државни извештај о промени Истанбулске конвенције, залажемо се за увођење родне равноправности у образовни систем, континуирани рад на култури ненасиља и превенцији. Једино заједничким напорима можемо направити резултат”, рекла је Михајловићева.

Потпредседница Владе је указала и да осетљиву карику у систему представљају центри за социјални рад, као и неопходност да се што пре установи национални СОС телефон. (Танјуг)


 

 

Коментари1

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*