Мики Манојловић: „Можда и будем министар културе“

0

Недељу дана након што је добио награду за животно дело у Француској, један од највећих спрских глумаца Мики Манојловић на фестивалу LIFFE у Лесковцу, где је раније већ почаствован признањем за изузетан допринос српском филму, промовисао је своју књигу „А ко си ти?“.

Како каже Манојловић, реч је о низу нередигованих чланака које је писао за неке медије.

То иде по датумима и тако ви стичете једну слику времена где се говори о многим стварима. Назив сам дао „А ко си ти?“, не из разлога што сам ја важан, него што, кад прочиташ књигу, можда можеш да наслутиш какав би тај човек могао да буде. Велики део мене је ту, у тој књизи, ту је оно што мислим – истиче Манојловић.

Овај глумац тврди да је разочаран стањем у култури и да се у последњих 15 година ту ништа није променило.

Најтрагичније за мене, најсмешније и најапсурдније је заправо што од петооктобарских промена, па док ја нисам отишао из земље 2011. године, ништа није урађено за оно што свуда у свету сматрају стратешким благом, а то је култура. Ту нема зезања. То је као вода. То се не да и о томе се води веома рачуна – категоричан је овај глумац.

Он није желео да одговори на питање како би он „располагао тим стратешким благом“.

Шта би било кад би било… Ја не могу да будем амбасадор у Француској и министар културе у исто време. Не значи да једног дана нећу бити министар културе каже Манојловић.

Филмски редитељи на LIFFE-у, који се одржава у Лесковцу већ 9 година, покушавају да направе један заједнички документ како би ујединили филмско тржиште бивше Југославије, а славни глумац им поручује „да се оставе ћорава посла“.

Није свуда у региону ситуација иста што се филма тиче. Није иста ситуација у Хрватској, у Босни и у Србији. Не можемо се мерити. Докле год не будемо створили регулативе и околности да домаћи филм заправо има стабилну базу за стварање, не можемо да разоварамо о томе. Оваква дешавања могу само да обогате културу и да скрену пажњу одговорним у држави да направе оно што је најважније, а то је озбиљна разлика и процена који су и какви фестивали Србији потребни и важни. Да они који немају никакву вредност не добијају иста средства као овај фестивал рецимо – каже Манојловић.

Његова представа „Ромео и Јулија“ коју је радио у копродукцији са албанским театром, узбуркала је цео регион, а он је мишљења да она није променила свест народа, иако му је то био циљ.

То је наша нереална слика. Она је успела да промени свест гледалаца само док је трајала. Она је заправо била показна вежба – да Срби и Албанци могу нешто заједно да ураде – закључује познати глумац.

Д. Маринковић, Јужне вести

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*