Милан Пузовић: Паја Јовановић – Рањени Црногорац

0

Осврнућемо се укратко на слику Рањени Црногорац која је настала када је Јовановић имао само 21. годину дакле 1880. године.

Посматрајући сцену на слици Рањени Црногорац прво што се може запазити је лик мушкарца у средишњем делу слике који је у народној ношњи која виси. Подсећа на ношњу Срба са подручја Косова и Метохије,  а не на становништво Црне Горе. Мушкарац лево је у ношњи која засигурно у том периоду није забележена на простору Црне Горе. Имајући у виду да је у том временском периоду црногорска ношња већ била препознатљива, само мушкарац десно у првом плану има црногорску капу. Такође и женска особа на слици је обучена у ношњу која не одговара том времену.

Да је назив слике Рањени јунак не би ни залазио у ове детаље, али како је назив Рањени Црногорац онда је то требало и приказати у ношњи која одговара том подручју. Овако је дилема  да је реч о рањеном Црногорцу, када само једна особа има део одеће који указује да се ради о њему. Дакле и даље заступам тезу да уколико се осликава историјски догађај треба то сто верније приказати.

На овој слици по мени требало је приказати људе у народној ношњи са тог подручја и тако се не би дошло у дилему да ли је назив слике спонтано настао.

 

Сликар Милан Пузовић

Патриот

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*