Миле Бајшев: Препороду Српства је корен у Војводини

0

Препороду Српства је корен у Војводини

Свима промиче кључни удар на српство и идеју уједињења Срба. То је прављење стереотипа о Србима преко Саве а на територији садашње Војводине као о неким млитавим мекушцима.Од најратничкијег дела Српског народа прави се кроз стереотипско мишљење слика о неким секаперсама. Заборавља се да су 400.година у Поморишкој,Банатској, Шајкашкој и Сремској војној крајни константо вођени ратови са Турцима и да је због тога Српски народ са територије данашње покрајине и Поморишке војне крајине био у односу са самим Аустријским царом а без феудално вазалних обавеза,то се тада могло сматрати највећим видом слободе једног ратничког народа без сопствене државе. А такмичили смо се са аустроугарима у свему,у образовању,у привреди,у култури и побеђивали смо!Једино се нисмо такмичили у ратаничком духу и жељи за слободом,јер смо ту били увек доминантни.

Одакле толико манастира на Фрушкој Гори?Ко их је правио?Ко их је бранио?Ko је све време неговао идеју о ослобођењу и о државности? Заборавља се да су слобода у Шајкашкој крајини и интелектуална снага Сремских Карловаца и Новог Сада дали идеју и предуслов за Српску револуцију Вожда Карађорђа.И дошло је до ослобођења дела нашег народа из Турске царевине,ослободило се Отечество,али није и народ у власти Аустрије,али је исти тај народ и његови виђени чланови битно утицао да се у Београду и слободној Србији формира дух државности. У том периоду се у народу војвођанских војних крајина развија још шира слободарска идеја,прерасла је у идеју борбе за уједињење,и дође уједињење у Србију 1918.,слава и част тој великој години за Србе.

Да ли је случајно једино територија садашње Војводине и у другом светском рату била подељена на три окупационе зоне? Или је окупатор добро познавао снагу Српске традиције у нашим крајевима па је чинио све да разбије јединство? Није успео.

Иако је на заседању АВНОЈа делегација Хрватске инсистирала да Покрајина уђе у састав Хрватске,Срби са територије покрајине то нису дозволилиони су знали где припадају.

Заборавља се да је уништавање виђених људи и силовање снаге грађанске српске културе Срба у покрајини кроз наметање препотентног односа од стране Срба који су колонизовани био у ствари покушај да се уништи ратничко слободарски дух Срба покрајине.Али се тај дух показао много јачим,генетски утиснут у мештанско становништво унео је промену и у велику већину потомака колонизованих Срба,и на послетку је и донео национални препород Србије 5.октобра1988. јогурт револуцијом у Новом Саду.

Не види се да је и сада под овом окупацијом од 2000.највећи удар баш на аутохтону Српску популацију на територији Срема,Баната и Бачке.

Е па да вас обавестим Србија и Српство неће пропасти док је нама нас.Ми чији су се претци борили за ту идеју пет векова нећемо дати да труд наших предака униште неки који од Србије виде само Шумадију а од борбе за српство само пар последњих битака.Ми трајемо и трајаћемо.И ако буде требало и наредних 5векова нећемо дати да се угаси идеја слободе.

И зато Бог нам помогао догодине у Слободним Српским земљама уједињеним у Србији!

Фејсбук профил Миле Бајшев

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*