Милић поздравља Вучићев одлазак у НАТО: Грађани не знају ништа о нашој сарадњи са алијансом!

0
SRBIJA CEAS RADIONICA

Директорка Центра за евроатлантске студије Јелена Милић поздравила је сутрашњи састанак премијера Александра Вучића са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом, али и истакла да би јавност у Србији требала да буде детаљније обавештена о односима Србије и НАТО и о значају тих односа.

Добро је што се наставља „традиција“ да се премијер састаје са генералним секретаром НАТО, рекла је Милић за Тањуг, али и приметила да српска јавност нема довољно информација о односу насе државе са Алијансом, јер се та комуникација и њен значај, према њеним речима, „прикривају“.

Милић такође примећује да постоји доста простора и да западна међународна заједница буде отворенија и да се, без обзира на сложеност геополитичких дешавања, изјасни конкретније и јасније о томе да ли је Србија поуздан партнер или није.

Она подсећа да су недавно у парламенту усвојени закони који омогућују да српски војници и други припадници државне администрације могу да учествују у мисијама Европске уније, између осталог и Мисији ЕУ у Медитерану за борбу против шверца избеглица и миграната, која ће, наглашава, бити прва мисија ЕУ у коју ће се НАТО директно укључити.

Јачање руског утицаја

– Да ли јавност зна да Србија шаље трупе у мисију у којој ће учестовати и НАТО? Ми сматрамо да је то изузетно добро, али и да није добро да се о томе не говори – наводи Милић.

Подсећа да се пре месец дана НАТО директно укључио слањем авакса у борбу глобалне коалиције предвођене САД против ИСИС-а, којој се још пре пар година прикључила и Србија.

– Да ли Србија то зна – упитала је Милић, наводећи да је њена организација, која се залаже за сарадњу са НАТО, изложена критикама, поготово откад је, каже, појачан руски утицај у Србији.

Ништа није урађено око ИПАП програма

Истиче и да постоји доста простора да западна међународна заједница буде отворенија и конкретније саопшти да ли је Србија поуздан партер или није.

Наводи да је време да се, 16 година после бомбардовања СРЈ, „померимо од општих места“ које смо чули и од заменика помоћника генералног секретара НАТО за политичка питања и безбедносну политику Дзејмса Апатураја приликом посете Београду – да је Србија војно неутрална, да НАТО поштује војну неутралност, да су у Партнерству за мир и Руси…

Милић оцењује и да Србија није урадила готово ништа по питању спровођења ИПАП-а, те наводи да се плаши да је разлог за то руски притисак због статуса руско-српског хуманитарног центра у Нишу.

Велики НАТО скуп у Србији крајем месеца

Све то – односи Србије и НАТО, односи НАТО и ЕУ према све већој претњи које долазе из Русије – биће теме дводневне међународне конференције у оквиру Четврте београдске НАТО недеље, која ће се одржати 28. и 29. новембра у Београду, најављује Милић.

Биће то, каже директорка ЦЕАС-а, највећи скуп о НАТО у Србији икада одржан, али, представници владе, Министарства одбране и Министарства спољних послова нису до сада потврдили учеšће, иако су позвани.

Милић истиче да не зна да ли је то порука ЦЕАС-у као организацији, или, пре, заокрет у спољној политици и наставак тренда сакривања и негирања значаја постојања комуникације између државних органа Србије и НАТО.

Оцењује да се то свакако „региструје“ у НАТО: „У овако сложеној геополитичкој ситуацији Србија не би требало да буде део проблема, већ да иде у сусрет и да буде део решења са оним структурама за које мисли да су вредније и њених напора да се у њих интегрише“, навела је Милић.

Говорећи о темама конференције, Милић каже да ће бити речи и о главним закључцима недавно одржаног НАТО самита у Варшави, новој стратегији безбедности Европске уније и њеним импликацијама на регион Западног Балкана и Србије. Такође, биће одржан и посебан панел о резултатима америчких избора и о томе како ће се избор Доналда Трампа одразити на трансатлантско партнерство.

 

 

Тањуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*