Milica Đurđević: „Evropski lov na ruske medije!“

0

Kada je Napoleon posle bezuspešnog iščekivanja ruske kapitulacije, odlučio da povuče francuske trupe iz poharane Moskve, svaki njegov vojnik poneo je čitav tovar dragocenosti. Na čelu zaprežne kolone nosili su zlatni krst, skinut sa zvonika Ivana Velikog. Vojska koja iz tuđe zemlje u svojoj oholosti ponese ono što nije njeno – osuđena je na poraz.
Ruski kozaci stigli su u Pariz za nepune dve godine! Car Aleksandar I strogo je zabranio pljačkanje grada i bilo kakav čin osvete. Kažu, da su Parižani caru celivali ruku, a on ih je pozdravljao rečima: „Mir Božiji! Hristos Voskrese!“

Nije ovo istorijski osvrt na završenu epohu Bonapartnih osvajanja, niti priča o porazu jedne i pobedi druge vojske. Ovo je prikaz dve vertikale – Zapadne
i Istočne; materijalističke i duhovne; etike otimanja i etike darivanja;

Iz grotla ove prve pre nekoliko dana odjeknula je vest o usvajanju Rezolucije uperene protiv ruskih medija, fondacija i federalnih agencija.
Očigledno se Evropski parlament rukovodio logikom da je propaganda dozvoljena samo kada je u rukama Zapada, pa je u tekstu Rezolucije koja navodno osuđuje rusku „meku moć“ koristio isključivo propagandne instrumente.

Rusku Federaciju, dokazanog lidera sveta u borbi protiv terorizma, upoređuju sa Islamskom državom. U svojoj histeriji i panici, kao kad mrak beži od Sunca, prizivaju NATO pakt da ih brani od Ruske pravoslavne crkve.
Oni što po Srbiji drže slovo o ljudskim pravima i medijskim slobodama, izglasavaju sve suprotno od onoga zašta se javno zalažu.

Zapadni mediji nemaju cilj da prenose informacije, već da kreiraju stvarnost. Alternativni izvori obaveštavanja za njih su ruska propaganda, a u demokratiju se zaklinju svaki put kada zabranjuju istinu. Ruskim medijskim agencijama u Britaniji, Francuskoj i Belgiji se blokiraju bankovni računi, u Poljskoj su novinarima iz Rusije ukinute akreditacije, Letonija je ometala rad Sputnjikovog sajta;
Urednik britanskog analitičkog lista, Markus Papadopulos, obračun sa ruskim medijima otvoreno naziva „lovom na veštice 21.veka“.

EU kao koncept svog održanja promoviše rusofobiju ali i dalje više od 60% Evropljana nema negativan stav prema Rusiji. U strahu i nemoći da zaustavi talas nepoverenja prema fabrikovanim lažima koje serviraju zapadni mediji, Evropski parlament ovom Rezolucijom poručuje velikoj većini svojih građana: “Svi ste vi ruski agenti”.

Kao glas savesti i nade progovorili su i brojni evropski poslanici koji su otkrili da iza Rezolucije stoje NATO pakt i centar za hibridni rat u Rigi. Naravno, konačni cilj je opravdanje za militarizaciju Evrope.

Gotovo sve zapadne imperije na vrhuncu svoje moći krenule su u osvajanje Rusije. I svaka od njih je na tom pohodu doživela potpuni krah.

Od uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji i satanizacije ruske međunarodne politike, Evropska unija se urušava na svim poljima. Zahvaćena privrednom krizom, migrantskim i bezbednosnim izazovima, terorističkim napadima i strahom, sveopštim nepoverenjem u njene institucije, ona nastavlja da kidiše na Istok do svoje konačne propasti. Zar tim briselskim birokratama ništa ne poručiše slike Napoleona i Hitlera koje krišom čuvaju u svojim kabinetima?

(Tekst je objavljen kao kolumna u nedeljniku „Afera“)

POSTAVI ODGOVOR

*