Милица Ђурђевић: „Хрвати су нам окупирали Барању, а Запад покушава да нам отме Војводину!“

1

У организацији Српског сабора Заветници у Новом Саду одржана је конференција за медије поводом 98. годишњице присаједињења Срема, Баната, Барање и Бачке тадашњој Краљевини Србији.

Члан Председништва Заветника, Милица Ђурђевић, тим поводом обратила се окупљенима. Њен говор преносимо у целини:

„На данашњи дан Срем, Банат, Барања и Бачка присаједињени су остатку Србије. Вековна тежња Срба о јединству остварена је вољом народа. Сведоци смо ревизије историје да би се прикриле две чињенице:

Прва, да су комунисти отели Србима Барању и поклонили је Хрватима, којима никада није припадала.

Друга је, да је ово јединствен пример стварања аутономије једног народа у оквиру тог истог народа! Србија је као део југословенске федерације једина на својој територији имала две аутономне покрајине, којима су накнадно додељени и атрибути државности.

Последице тог административног распарчавања државе на КиМ су потпуно јасне. Какви изазови ишчекују север Србије? Где је данас српска Војводина?

По сваку цену вештачки се ствара антагонизам између Срба северно и јужно од Дунава. У осиромашеној земљи, распродатој и задуженој без икакве потребе финансира се дупла државна администрација. Уместо ширих надлежности локалних самоуправа, народ плаћа две Владе!

Бриселске бирократе опомињу Србију да усвоји Закон о финансирању АП Војводине, што је елемент државности. Променом Устава планирана је шира аутономија и даље расбрљавање Војводине.

Процес који се одвија је потирање тековина наших предака, који су уложили генерацијски напор, борбу и жртву да бисмо живели у једној земљи! Не дозволимо да нас икада поделе да би лакше нама управљали.

Ризници српске пољопривреде, најплоднијој житници и целом српском народу честитам данашњи празник слободе!“

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*