Милица Ђурђевић: „Напади на Цркву су напади на народ и државу!“

0

Тврдио је својевремено један добро обавештен човек да ће последњи ударац на Србе бити задат Српској православној цркви.  И сама логика тако налаже: најпре опљачакају народ и опустоше државу, сведу нам читаву суштину живота на борбу за голу егзистенцију, разоружају нам војску, осрамоте полицију, да осетимо немоћ и страх, а онда када смо духовно најслабији обруше нам се на веру и цркву.

Вероватно су и сами црквени великодостојници слутили овакав след, па су годинама уназад углавном тиховали. Сваки пут када би неко од њих проговорио било шта о нашој стварности суочио би се са рафалном паљбом и оном чувеном фразом: „Црква не треба да се меша у државна питања!“

Шта је држава без народа?! А две трећине народа у држави су верници Српске православне цркве. И да будем потпуно јасна, свака регистрована верска заједница у Србији има права, чак и дужност, да проговори о питањима која препознаје као важна за своје вернике.

За већину православних Срба питање Косова и Метохије је најважније национално питање. И управо се Црква тим поводом јавила као глас опомене да Србија више не сме и не може да прави компромисе на своју штету. Силином разјареног бика министарка Михајловић јуришнула је на Свети Синод – јер „ко су они да проговоре о Косову и Метохији“ када је за то питање задужена њена света Трилатера и преподобни Кајл Скот.

За њом се дигла читава ордија невладиног сектора, политиканата и превараната – обрушили су се као лешинари да они, све под паролом демократије и слободе говора – једном за свагда ућуткају Српску православну цркву.

Једва су дочекали да бригу митрополита Амфилохија због биолошког одумирања српског народа представе као говор мржње и дискриминацију жена. Он је дословно претрпео јавни линч само зато што је кроз метафору покушао да нас све опомене да је парадигма рађања – парадигма живота.

Радио Слободна Европа, исти онај који је Србе хушкао на грађански рат 2000. године читаву редакцију је ставио на располагање специјалном рату против Цркве. Изјаву патријарха Иринеја да је Србија тамо где су Срби без зрна новинарске коректности назвали су великосрпским претензијама, а беседу митрополита Амфилохија прогласили су фашистичким покличом.

У помоћ им је право из Немачке стигло специјално појачање као својевремено „дебела Берта“ – нобеловка Херта Милер позвана је као гост Београдског сајма књига. Ћерка бивешег СС- овца, дакле, поникла под кукастим крстом, а данас велики поборник НАТО пакта, оптужила је Српску православну цркву да је нанела огромно зло на читавом Балкану, а нарочито на Косову и Метохији. По њеном тумачењу, наша Црква је изгледа сама рушила своје манастире, а патријарх лично палио Богородицу Љевишку и Свете Архангеле.

 

Многи су се питали због чега министарка Михајловић није стајала у реду за потписивање Хертине књиге и задивљено аплаудирала њеним србофобним изјавама на београдском сајму. Одговор је уследио брзо – била је страшно заузета, везла је гоблен на дар Хојту Јиу. Не долази јој сваког дана тако важан гост – заменик помоћника државног секретара Америке! Није мала ствар тако значајна функција. И не подносе се баш свакога дана Србији такви ултиматуми. Кажу неки, да је била прилично љута што Хојт још није оштрије наступио. Ваљда се руководи логиком – што они више притежу Србију, то ће њена моћ у држави бити већа.

Има оних који кажу да је Херта Милер ипак у једноме у праву – заиста смо сами криви за несрећу која нас је снашла.

 

 

Афера

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*