Милица Ђурђевић: Поново нам отимају језик!

0

Баш на годишњицу када је Вук Караџић поклонио или позајмио српски језик хрватској нацији коју је тада стварала Аустро-Угарска да користи под именом „народни“, 167 година касније суочавамо се са покушајем подвале и отимања српског језика.

Група квазиинтелектуалаца потписала је Декларацију о заједничком југословенском језику. Иза парола о јединству крије се ревизија историје и изокретање чињеница. Не постоји заједнички, већ је то српски језик, који је скрнављен од времена НДХ измишљањем нових речи и додавањем сугласника по слободном нахођењу.

Наравно, само су Срби спремни да свој језик назову југословенским, док у Хрватској на те универзализације не пристају и бесрамно тврде да је њихов језик чак претеча српског.

Највећи просветитељ са подручја данашње Хрватске, Матија Антун Рељковић пре више од 200 године наилазио је на отпор сељака према читању и писању, па им је спевао стихове: „О Славонче, ти се врло вараш, који год ми тако одговараш: наши стари јесу књигу знали, СРБСКИ штили, а СРБСКИ писали!“

„Језик је, чедо моје, тврђи од сваког бедема. Када ти непријатељ провали све бедеме и тврђаве, ти не очајавај, него гледај и слушај шта је са језиком. Тамо где одзвања наша реч….то је наша држава без обзира ко у њој влада.“

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*