Милица Ђурђевић: „Република Српска је наш Пијемонт!

0

На лице Светог Стефана надахњивали су нас призори из Републике Српске поводом прославе 25 година обнове српске државности западно од Дрине. Свако село, општина и град у Српској потрудили су се да пригодно обележе тај дан и покажу љубав према својој отаџбини и захвалност према онима који су своје животе уложили у темеље слободе српског народа. Свака кућа окитила се тробојком, сваки сокак српским знамењима.

У главном граду величанствена парада војске, полиције, студената, девојака и момака у народним ношњама, уз тактове чувеног „Марша на Дрину“.

Звук трубе одјекивао је Тргом Крајине, читаве породице изашле су да поделе радост слободе и мира! Једној баки оте се из груди: „Нека славе наша деца у годинама које долазе. Нека славе и нека памте. Ми смо им оставили Републику Српску!“

Не знам да ли ме је дирнуло то што знам шта је наш народ на овим просторима прошао. Збегове, погроме, логоре. Што знам колико су платили да би сачували парче земље под ногама. Или то што смо ми, у матици, у Србији у коју они гледају као у наду, напросто заборавили како се воли земља, како се памти историја, како се негује национални понос.

Овде, источно од Дрине, све чешће родољубље називају „бусањем у груди“.

Помен српских средњевековних владара користе као прилику за иронију: „Јесте, да нисмо можда и небески народ?!“

Застава Србије се ретко виђа и кад се рогови на кући дижу.
Уврежило се у народу оно што су му више пута понављали да је боље не истицати превише да смо Срби, да нас Запад опет за нешто не би набедио.

Кад поменеш претке кажу: „Не гледајмо у прошлост!“ А која је то будућност извесна без континуитета и поука из протока времена?! Које дрво може опстати, ако му се корени сасеку?!

Наш народ у Републици Српској у перманентној је опасности, опседају га деценијама, не дају му да предахне, али он није био изложен унутарнационалној диверзији кроз коју су прошли Срби у Црној Гори и Србији.

Због тога је данас Република Српска Пијемонт Српства! Узор и понос! Лекција из родољубља. Пример како се гради и развија држава упркос свим нападима на њену самосталност. Она је лик који сви морамо да повратимо!

Извор:Фејсбук статус Милице Ђурђевић

https://www.facebook.com/milica.djurdjevic.39/posts/10209554696716646

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*