Milijana Baletić: Epoha zvana – TRAMP

0
 milijana baletic.2jpg              

Bože dragi, koja žestoka bitka – Tramp „overava“ gubitnike vlasti –„ranjena zver“ uzvraća! Protiv njega se digao ceo sistem, izgrađen za vreme poraženih vladara… Tutnje demonstracije širom Amerike, Nemačke, Britanije… Razapinju ga „drugoAmerikanci“, „drugoEUuropejci“, „nezavisni novinari“… Podigle se plišane revolucije, parole, šetnje, pištaljke, lonci i poklopci…?! Tramp seče, smenjuje, ustoličava, potpisuje…U„bitku“ uključen i veliki zalogaj – NATO – malo ga ima javno – a svugde iza paravana…?!

 

     Koje li sve „kosti“ ispadaju iz ormara širom Amerike, nakon što je poražena administracija prepakovala kofere i napustila Belu kuću?! Tragedija, koju su za sobom ostavili i koja se odražava na ceo svet, pitanje je – kad će, kako će i da li će – ući u fazu ozdravljenja?! Sve je frapantno?! Gubitnici na izborima, nemireći se s porazom, nemilosrdno koriste sistem koji su stvorili i u okviru njega, do zadnjeg atoma snage, biju bitku, ali i dobijaju udarce istom merom?! Primopredaje vlasti – na sve liči osim na ono što je do sada bilo uobičajeno! Umesto onih nekadašnjih  farsi – osmeha, mahanja i slanja poljubaca pred kamerama i fotoaparatima –  sevaju optužbe, iznose se dokumenta na videlo koja svedoče o ostavljenom haosu, pljački i ubijanju američkog društva?! Sve izgleda kao žestoki obračun s mafijom koja je poslednjih decenija stvorila i imala državu po svojoj meri! Taj ubrzani sunovrat i bolest Amerike krenuo je negde s dolaskom na presto „dinastije“ Klinton! Oni su, ne samo širom Planete – nego i u svojoj kući – Americi –  decenijama, uz međusbno formalno predavanje vlasti, samo jačali sistem koji su izgradili i u okviru tog zatvorenog obruča uništavali i ubijali redom!

          U tom takozvanom globalizmu, kojeg su rasejali i instalirali po okupiranoj Planeti – sve je umiralo – cvetali su samo ratovi, proizvodnja straha i haosa uz nametanje novih „vrednosti“, pravila ponašanja i obaveznih kupovina „ulaznica“, poput „parade ponosa“ i uterivača ljudskih „prava i sloboda“ u liku i delu NVO sektora – u okviru kojeg su jedino i mogli da vladaju! Oni su legalizovali i korupciju, nazvavši je lobiranje, kao što su legalizovali svoje „obojene revolucije“ i samovolju vođenja ratova i ubijanja država i naroda – krsteći taj svoj zločin kao – „donošenje demokratije“! Koju su sve tragediju proizveli po svetu, koja se nikad više neće izlečiti – teško da se ovde sve može nabrojati?! Oni su i od svoje države napravili gubitnika, uveli je u stravične deficite, a poznata hipotekarna kriza koja je 2008. godine  eksplodirala u svetsku recesiju, završena je tako što je na tajnim sastancima Obamine administracije odlučeno da se revizorske kontrole tog strašnog kriminala stave u fioku, kako – ni jedan od bankara odgovornih za prevaru naroda ne bi bio procesuiran i sudski odgovarao za zloupotrebu i pljačku! „Obama“ je to završio tako što je zavukao ruku u džep naroda i do zadnjeg centa pokrio gubitke vlasnicima kapitala i koncerna sa Volstrita – merene u stotinama milijardi dolara – i spasao ih od bankrotstva.

          Oni su svoj narod pretvorili u obespravljenu masu koju su isterali na ulice, pozatvarali fabrike, a proizvodnju preselili tamo gde su mogli beščasno malo da plate radnu snagu! Iza njihove vladavine ostalo je oko 100 miliona Amerikanaca bez stalne zaposlenosti, a preko 60% mladih Afroamerikanaca je nezaposleno! Oni su otvorili američke granice za ilegalne imigrante koji su im bili potrebni za one poslove koje nisu mogli preseliti iz Amerike – koristeći nesreću tih ljudi i izrabljujući ih kao obespravljeno roblje nisko plaćeno ili čak neplaćeno! Ugledni ekonomisti sa Harvarda i Prinstona Lorens Kac i Alen Kruger izneli su podatak da, za vreme Obame, 94% svih novih radnih mesta spada u kategoriju „honorarnih poslova“, plaćenih tek toliko – da radnik može da preživi kako bi ponovo radio! Agencija „Blumberg“ navodi podatak da je samo u 2010. godini na 1% sramotno bogatih Amerikanaca otišlo čak 93% rasta zarada i da je jaz između bogatih i siromašnih  u 2011. bio najveći u poslednje četiri decenije a premašio je jaz u Ugandi i Kazakstanu“?! Bože dragi…?! – koja preslikana situacija koju živi Srbija nakon uvođenja globalističke okupaciono-kvislinške vlasti pod Zoranom Đinđićem – koja je samo bila metastaza novostvorenog američkog sistema i koji je uništio, opljačkao i razboleo – u dotadašnjim ratovima već ranjeno – srpsko društvo i državu?!

          A tek neprekidni ratovi kojima su zapalili pola sveta, proizveli, za sada, neizlečivu bolest zvanu ekstremni islamski terorizam – e, to je zasluga sa kojom će se čovečanstvo teško izboriti! Poslednji odlazeći predsednik Obama ima čak „Nobelovu nagradu za mir“, a dana svog predsednikovanja nije imao bez ratova koje je vodila Amerika –  od Iraka, Libije, Sirije, Avganistana, Pakistana, Jemena, Somalija… – koje licemerje?! A tek krvavi rat u bivšoj Jugoslaviji vođen iz senke i onaj otvoreni protiv Srba, a u korist Šiptara 1999. – u kojem su nam sravnili državu do temelja, prekrili nas osiromašenim uranijumom, oteli nam KosMet i doveli svoju okupacionu vlast u Beograd na čelu sa Đinđićem – koji je nastavio njihovo rušilačko delo – razdržavljenje države Srbije, rasprodaju i pljačku, narod u roblje, a – samo Srbe – u krivce i genocidne!

          Jedna od najpoznatijih američkih „fabrika“ heroina u Avganistanu koju vojskom i ratom čuvaju pod geslom „uvođenja demokratije“, napravila im je epidemiju neizlečive heroinske zavisnosti! Bitna karika u njihovom lancu proizvođača i rasturivača droge su, naravno, i njihovi štićenici Šiptari! Prema rečima prof. dr Radomira Mihajlovića, u toj pogubnoj statistici je „preko 80% konzumiranih narkotika na svetu distribuirano u SAD, gde se ubijaju milioni Amerikanaca“?! Njihov izum su i GMO, i razni pesticidi, đubriva,“ lekovi“ i farmaceutska mafija…! Zaslepljeni nezajažljivim bogaćenjem, o posledicama – kao da i oni ne žive na ovoj Planeti – nisu razmišljali?! Za sobom su ostavili bolestan svet u kojem živi nekoliko procenata sramotno bogatih – ostalo je roblje koje – ili preživljava ili umire od gladi?!

           Ovo nije ni blizu, a kamo li da je iscrpilo sve kriminalne i tragične podatke o kojima se šuškalo, a koji se sada obelodanjuju… Uglavnom, Tramp je krenuo žestoko, a – dokle će stići, našta će to sve ispasti, je li to zagarantovano smirenje i ozdravljenje, ili – s obzirom da se „ranjena zver“ ne predaje – put ka eksploziji kataklizme – Bog sam zna?!

          Nekoliko sati nakon promene vlasti na Kapitol hilu 20. januara, Tramp je krenuo u rasturanje zatečenog sistema! Odmah je promenio sajt Bele kuće na kojem više nema stranice LGBT populacije, ukinuo zakon o zdravstvenoj zaštiti „Obama ker“, a njegov šef kabineta Rajns Pribus prosledio je dopis svim federalnim agencijama da zamrznu rad na regulativi, dok je nova administracija ne pregleda! Doneo je i odluku koja je donekle i logična, ali je njena brzina iznenađujuća – da se 80 ambasadora širom sveta, danom promene vlasti, vrati kući!

          Svoj predizborni stav da Transpacifički sporazum o slobodnoj trgovini sa 12 azijskih zemalja (TPP) „nije u interesu SAD i ne doprinosi konkurentnosti naših fabrika“ –  potvrdio je trećeg dana vlasti potpisujući izlazak SAD  iz TPP, jer hoće bilateralnu trgovinu. Odmah je o tome i razgovarao sa premijerima država, među kojima i Indije! U skladu sa svojim obećanjem „zaposlimo Amerikance, proizvodimo u Americi, kupujmo američko“, potpisao je i obećani ukaz o izgradnji 3,5 hiljade km dugačkog zida između Meksika i SAD, kako bi sprečio ilegalnu migraciju! Sazvao je i sastanak sa deset vodećih američkih biznismena i rekao im da je bolje za njihove kompanije da ostanu i proizvode u SAD, te za sve koji to urade obećao poreske olakšice, kao i smanjenje poreza za srednju klasu i privredu, a svima onima koji su izmestili svoju proizvodnju iz države i ostavili nezaposlene i gladne Amerikance, ako je ne vrate nazad – obećao drastične carine i poreze koji će uništiti njihovo bogatstvo!

          Tramp je 29. januara potpisao Uredbu kojom je uveo trajnu zabranu lobiranja članova svoje administracije za strane vlade i strane političke stranke?! E da je ništa nego ovo – malo li je?! Ovo je jedan od najpokvarenijih tamošnjih izuma koji je legalizovao korupciju, pretvorio je u institut i nazvao – lobiranje?! Svi koji su stekli uticaj za vreme dok su u politici ili nakon izlaska, postajali su lobisti za raznorazne prohteve secesionističkih grupa, organizacija, država… i legalno primali mito u milionskim iznosima da sa njim „proguraju“ prohteve kod donosilaca odluka u američkoj vlasti, uz računicu da njima ostane poprilična suma?! Nama dobro poznati lobisti šiptarskih interesa i otimanja KosMeta su, na primer, Bob Dol, Diogardi i jedan od najpokverenijih među njima – Džozef Bajden, dosadašnji potpredsednik Amerike!

milijana baletic

          Planetarna eksplozija otvorenih frontova protiv Trampa nastupila je nakon osam dana vlasti, kada je doneo Uredbu kojom se zabranjuje svim izbeglicama ulazak u Ameriku na četiri meseca, a onima iz ratom zahvaćenih područja – na neodređeno vreme! Odluka je odmah stupila na snagu, tako da se mnogi, bez obzira na vize, tog 28. februara nisu mogli ukrcati u avione za Ameriku! Bože dragi, kad se ostrviše na Trampa, što po svetu što kod kuće mu!!! Udarili s demonstracijama širom Amerike, Nemačke, Britanije…?! Razapinju ga „nezavisni novinari“, „drugoAmerikanci“ i „drugoEUuropejci“ – udarili u demostracije, parole, plišane revolucije, šetnje, pištaljke, lonce i poklopce…?! Sevaju karikature, etikete, pretnje, usijali se mikrofoni i kamere…?! Pridružilo se i šesnaest državnih tužilaca država Amerike sa podnetim tužbama protiv njega?! Tuče i Tramp – iz svih kalibara! Američki sekretar za unutrašnju bezbednost Don Keli, stao je u odbranu Uredbe kojom se građanima sedam većinski muslimanskih država ograničava ulaz u SAD i rekao: „Neću se kockati sa američkim životima. Cilj nove uredbe je da se teroristi zadrže izvan Amerike. Ovo nije zabrana putovanja, već privremena pauza koja nam omogućava da analiziramo postojeći sistem za primanje izbeglica i proveru viza“!

          Tramp, koji, kako ga okrivljuju nemački mediji, ne drži skalpel u rukama nego „motornom testerom seče“ – brzinski postavlja svoje ljude koji će mu sprovesti odluke i smenjuje ostatke iz bivše administracije koji se protive, među kojima i načelnika carinske sužbe za imigraciju i glavnog državnog tužioca – zbog protivljenja Uredbi o imigraciji?! Smenjena tužiteljka Seli Jejts rekla je kako se „njegove naredbe ne mogu braniti. Vladavina prava i moral važniji su od politike jednog trenutka i impulsivnih ukaza vladara“?! Pošteno?! – ali, gde bi  „pravednice“ sa ovim stavom prilikom aminovanja svih onih nebrojenih (ne)dela, na čelu sa Obamom, koji su te na to mesto ustoličili?! Sad ti je proradio moral i vladavina prava, a kad su Obamine bombe i ratovi ubijali islamske države i proizvodili bolesni islamski terorizam i nepregledne kolone njihovog unesrećenog razbežanog naroda po Planeti – ne bi glasa pravde iz tvoje – ne baš nejake fotelje?!

          Svemu što je Tramp uradio za samo nedelju dana svoje vlasti, obezbeđeno je mesto u istoriji! Međutim, valja pomenuti još jednu odluku, nesumnjivo istorijsku – nije Trampova – doneo je kanadski premijer Džastin Trudo: „Svima koji beže od progona, terorizma i rata, Kanađani će vas prihvatiti, bez obzira na vašu veru. Različitost je naša snaga“?! E – ovo je odluka?! Ne da neće ući u istoriju, nego će se istorija Kanade deliti na vreme – pre i posle nje?!

          Ovu „seču“ olovkom po nasleđenom američkom sistemu, Tramp „betonira“ i ubrzanim popunjavanjem svoga kabineta „lavovima“ novog sistema vrednosti! Nil Gorsač (49), koga je imenovao za sudiju Vrhovnog suda Amerike, biće prvi protestant ikada postavljen na to mesto, vrlo konzervativan, ali izuzetan pravnik, superiornog intelekta, iza čijeg obrazovanja stoji Univerzitet Kolumbija i Harvard, rigidan protivnik abortusa, homoseksualnih brakova…! I novi šef diplomatije, biznismen Reks Tilerson, za sada najpoznatiji po tome što je Putinov lični prijatelj, 1.februara položio je zakletvu. E, sad – prijateljstva pre i posle dobijanja vlasti – retko kad su ista?! Je li i ovo takvo – videćemo?!

          Tramp je i na međunarodnom planu radio, što telefonom što neposrednim susretima ! Iz svih tih kontakata u javnost su izašle šture informacije, uglavnom korektne, kroz koje se naslućuje oprezno opipavanje terena! Nakon sedam dana njegove vlasti, prva je „zapljunula“ ulazak u Belu kuću premijerka Velike Britanije „vragolanka“ Tereza Mej! Ona je susret započela šalom da se „suprotnosti privlače“ i zbiljom da se Tramp „ne približava suviše Vladimiru Putinu“ te da sa njim „treba da pregovara, ali sa pozicije moći“?! U obraćanju republikanskim kongresmenima u Filadelfiji stala je u odbranu međunarodnih organizacija među kojima na prvom mestu – NATO-a i pozvala Trampa da vode „zajedno novi svet, koji prolazi kroz velike promene! Treba iskoristiti šansu i postati lider“?! I ovoliko koliko se čulo – sve je, samo ne – šala?!

          E, oko NATO-a ima dosta simptomatičnih detalja?! Tramp je pre ovog susreta već dao izjavu da je „NATO zastareo“,  jer je osnovan „kada je Zapadu pretio SSSR, kojeg više nema, a kao takav ne može da se efikasno bori protiv današnje opasnosti zvane terorizam, te je izgubio svrhu postojanja“ i dodao da NATO „puno košta SAD“! Međutim, NATO je – izgleda, velik zalogaj – malo ga ima javno – a svugde iza paravana?!

      Nakon Tereze Mej, Tramp je 28. januara telefonom razgovarao sa liderima Rusije, Nemačke, Francuske i Japana. S Merkelicom je pričao pre Putina. I tu se o suštini razgovora malo zna?! Pozvao je da mu u posetu dođe i obećao da će on u julu doći u Hamburg na samit G20! Još je saopšteno i da su se „saglasili oko fundamentalnog značaja NATO-a“?! Šta bi ovo trebalo da znači – objašnjenja nema, ali se čulo da – ima svaka članica u NATO-kasu da „calne“ 2,5% svoga BDP-a – pa ko voli, nek’ izvoli?!

          U ovu agendu spada i pitanje ulaska Crne Gore u NATO?! Po planu, američki Senat je trebao još 23. januara u 15 časova da za to da svoj „blagoslov“, ali ni do danas –  nije?! ‘Oće li – ne zna se?! Najžalije mi je „ođe“ Mila – presvisnuće čekajući?!

          Iz četrdesetpetominutnog razgovora s Putinom, samo je saopšteno kako je pao dogovor da će se odnosi dve zemlje razvijati na ravnopravnim osnovama i da obojica žele pravu koordinaciju u borbi protiv „islamske države“ u Siriji – tačka?! Da li su pominjali NATO – ne zna se?! A – dan nakon razgovora Trampa i Putina – iz „čista mira“ buknuo je ponovo rat na istoku Ukrajine…?! Kako će to ići sa NATO-om i koliko je danas NATO organizacija sama za sebe – iz kontrole otrgnuta – pitanje je?! Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sleteo je 2. februara u Sarajevo i produžio u Prištinu, kako bi proverio da li je sve pod kontrolom oko evroatlanskih integracija?! Međutim, ima jedna simtomatična Trampova izjava data nakon položene zakletve kada su mu predali kodove kojima predsednik Amerike može lansirati nuklearno oružje. Tada je rekao da je to za njega – „bio trenutak otreženja“?! E, sad – koliko je to otrežnjenje moćno (u svakom pogledu) – tek ćemo videti?!

          Inače, najrealnija tačka sa koje bi ove dve velike sile mogle i krenuti u saradnju je borba protiv ISIL-a! Tramp je 27. januara u intervjuu za TV Foks, govoreći o tzv. Islamskoj državi rekao da je to „Zlo koje vreba, a ne nosi uniformu…! Oni su podmukli, prljavi pacovi koji ubijaju ljude u tržnom centru ili u crkvi. To su loši ljudi. Borili smo se protiv Nemačke i Japana. Oni su imali svoje uniforme i svoje zastave. Mi se borimo protiv podlih pacova koji su bolesni i ludi. I – mi ćemo ih pobediti“! Kako god da se ova izjava uzme, mora se priznati, bilo je – žestoko! Kako li će se ova borba završiti, da li će to biti konačna pobeda nad ISIL-om, ili onakva „pobeda“ koju je izdejstvovao francuski nedeljnik „Šarli ebdo“ – e, to će se tek videti?!

          Kad sam kod Francuske ne mogu a da ne pomenem mog omiljenog „pregovarača“ s Trampom, francuskog predsednika Olanda!  E, on je Trampa i upozorio – da Amerika ne ode u izolacionizam i – „pripretio“ mu – da sankcije Rusiji budu ukinute, ali tek kad Putin sve posluša oko Ukrajine i, naravno – vrati Krim?! Bože dragi…?! Kako li je samo on dospeo na vlast, koja li je nepogoda njega tu izbacila, šta li je njemu tu sve jasno i nejasno – sam Bog zna?!

          U kolumni „U inat – Donald Tramp!“, pisala sam: „Tamo odakle je zlo krenulo – tamo mora i početi obračun sa njim?!“ Zasad – evo počelo je?! Kako će se završiti – nema toga junaka koji bi to sada mogao sa sigurnošću prognozirati, ali ono što je nedvosmisleno vidno – nije Tramp promena američke vlasti na izborima – Tramp je prekretnica – smena epoha na Planeti! Nadati se da je – nabolje?!

Autor: Milijana Baletić

 

POSTAVI ODGOVOR

*