Милијана Балетић: ЉУБАВ И ОТРОВ ПОД МАГЛОМ ЗАПАДА

Боже драги, које ли се димне завесе просипају над Балканом испод којих путују „љубавне“ понуде, „принципијелно“ се бори за људска права, гланца „Исламска декларација“, прикрива „пут отрова“, пере Велика Хрватска и прљавом водом засипа Србија! Београд ћути – ћути цео век – јер треба стиснути петљу па бранити свој род, а – петље нема!!!

0

Ових десетак дана за нама, донело нам је неколико „изненађења“ која су намерно испала из пакета западњачког просипања магле по балканским путевима и распућима! Магла к’о магла, мада – провиднију још нисмо имали?! Просто не знам којим редоследом да их „читам“, од оне „љубавне“ честитке из Америке у којој нам пишу како су одлучили да нам буду пријатељи, па онда ћерај преко хашке пресуде Хрватској и Фрању Туђману кроз пресуду шесторки Херцег Босне, коју Хрвати са себе перу, а прљаву воду просипају по Србији?!

Најтања им је магла над њиховом терористичком творевином „Косова“, где је тамошњи УНМИК 2. децембра скинуо потернице које је Србија преко Интерпола расписала за 18 шиптарских терориста, на чијем је челу монструм Рамуш Харадинај?! Само „принципијелно“! Запад је Запад – људска права, свим људским облицима – па и монструмима, има да се штите – осим ако тај „облик“ није српска жртва?! Монструми сада слободно, путују, уживају, нико их ни мрко погледат на граничним прелазима не сме?! Њихове српске жртве – што поклане, што у органима распродате – сва своја путовања одавно су под њиховим ножем и метком завршиле – а да им ни гроба не знамо?!

У овим балканским „читањима“ порука, у јавност „пукну“ и жеља Алијиног чеда Бакира о признању „Косова“ у државу! Није мени чудан Бакир, него халабука – Бакир је, бре, цар?! Рече и – спаси душу своју пред Алахом! Уосталом, какав би он син и Бакир био, када не би гланцао татину „Исламску декларацију“?!

Острвили се на Бакира, а „љубавно“ писмо, које нам је стигло из Вашингтона, у којем централно место заузима „Косова“ и Шиптари – ником ништа?! Та „љубав“ нам је упућена 29. новембра са скупа Атланског савета, који глуми невладину организацију, иза које се крије званични државни став! Ту ти се, као и у свакој љубави, подразумева давање и добијање! Србија треба, наравно, да Шиптарима да свети КосМет, одрекне се пријатељства с Русијом (зато што нам је заштитница), прими к знању, и то с радошћу, америчко стално војно присуство на Југоистоку Европе, прихвати „добросуседске“ односе, ма шта год нам суседи радили, а након тога – Амери обећавају да ће бити пријатељи Србима! Е, има ли ишта лицемерније – од живота до у литератури – од овакве „љубавне“ понуде?! Не – да ја знам!!!

Кад смо већ код обећања – тешко би било побројати сва – барем она што ја памтим, а много чему и сведочим?! Шта су све обећавали Милошевићу у току ратова 90-тих, па све до онога да никад против њега (читај : Србије) неће подићи оптужницу?! А тек обећања Радовану Караџићу и генералу Ратку Младићу – и њима су обећали да их никад неће хапсити, трпати у Хаг и осудити за најтежа кривична дела и „геноцид „– што је директна пресуда Републици Српској?! А тек шта су све обећавали на разним међународним сусретима – чак писали обећања у споразумима, уговорима – од Дејтонског до Резолуције 1244…?! Па која су нам све од њих стизала „рајска“ обећања – само ако на власт доведемо њиховога Ђинђића, а онда су под њим ујахали у Србију, бацили је под своју окупациону чизму, а све Србе – осим својих квислинга – претворили у робље…?!

Ова „љубавна“ порука из Америке прошла је незапажено у јавности, јер је истог дана поклопио догађај који је највише потресао Балкан и шире! Тај 29. новембар, на Дан Републике покојне Југославије, који је, случајно или не, изабран као датум престанка рада Хашког трибунала (у оном досадашњем облику), обележило је изрицање пресуде, не толико шесторки из Херцег Босне, колико држави Хрватској због удруженог злочиначког подухвата (УЗП) у агресији на БиХ и – стварању Велике Хрватске! А један из „шесторке“ – генерал Праљак – ударио је драматуршки акценат представи својим самоубиством, испивши отров у хашкој судници! Ово је, за сваког нормалног човека, био потресан призор, са чиме су, очигледно, и рачунали они који су планирали и одрадили – овај „пут отрова“!!!

Праљку, као једној необичној појави са више факултета и професија – од режисера, философа, прељубника, генерала – као највеће животно дело остаће перформанс његове смрти, које – питање је колико је сам изрежирао – али је свакако структуром личности био подобан да се преко њега „представа“ одигра! Чином самоубиства пред камерама Хашког трибунала – Хрвати су добили шансу да, упркос злоделима која су чинили, од њега праве праведника, хероја и мученика, а преко њега – праведнике и мученике од Хрвата и Хрватске – која је и стајала иза агресије на БиХ!!! У Хаг је Праљак дошао „изгубљен“ под именом „Прлић и остали“ или „херцеговачка шесторка“, што је – за човека који је све за живота радио како би био препознатљив – морало бити највећа казна! Од те његове последње „представе“ највише користи постхумно извлачи држава Хрватска, засењујући Праљковом жртвом хрватски злочин агресије на БиХ у сврху стварања Велике Хрватске – у чијој констелацији – организационо обавештајних структура – и треба тражити саучеснике „пута отрова“ до генерала Праљка!!! Када се хладне главе анализира сам овај чин, уз скоро невероватну могућност да се у хашку судницу унесе било какво средство да се оконча свој или нечији туђи живот, као – и све оно што је након тога следило – није мали број чињеница које говоре у прилог овог планираног тровања – у којем је искоришћен Праљак као жртва своје структуре личности?!

Унапред изрежирана прича упоредбе Праљка – са Сократом, у секунди је, на сва звона – кренула из Хрватске: „Прије двије тисуће и четиристо година у атенском је затвору, како би показао свој пријезир према неправедној оптужби, отров испио и живот си одузео грчки филозоф Сократ! На једнак начин свој пријезир према Хашкому суду, данас је показао генерал Слободан Праљак, који је отров испио у судници“?! Ма, красно?! Само да вама мало не буде много – ни мање ни више – него „упоредба“ баш са Сократом, који је – заиста – безгрешан страдао?! Управо ова прича изједначавања Праљка и Сократа и дизање целе Хрватске на ноге да се опере од непобитне чињенице – коју чак ни Хаг није могао, или није хтео „испеглати“, а то је – прављење Велике Хрватске на рачун окупиране територије БиХ и чињење ратних злочина у Херцег Босни у УЗП, на чијем је челу био председник Хрватске Фрањо Туђман – говори да отров није „сам“ дошао до Праљка!!!

Овај југословенски, не баш нешто значајан режисер, философ, контраверзни бизнисмен са немалим капиталом од преко шест милиона евра, па учесник стварања Велике Хрватске у рату 90-тих, живот је завршио театрално – али не и оригинално! И нацистички генерали након Другог светског рата, којима је суђено, извршавали су таква самоубиства, мада тада није било директних ТВ преноса који би, као што је овај, подигли емоцију до усијања! На пример, творац Гестапоа Херман Геринг је, након што је осуђен на смрт вешањем, у својој ћелији извршио самоубиство исто испијањем цијанида. Хајнрих Химлер, командант Гестапоа је испио цијанид приликом хапшења, непруживши им могућност ни да му суде, а Гебелс се убио чак пре хапшења! Тако да од ових познатих нацистичких имена која су извршила самоубиство, Праљково може да се упореди са Геринговим, који се такође – након изречене пресуде – убио! Самоубиства ових звучних нацистичких имена остала су упамћена, али не и 7.000 оних који су, према историјским подацима, када је пала нацистичка Немачка ’45-те године, у Берлину извршили самоубиство у знак лојалности Хитлеру, Гебелсу, Герингу,… и – остали у броју – безимени! Праљак је овим чином добио могућност да се из „шесторке“ – издвоји у име – а Хрватска да његовом смрћу – накратко – засени стварност и искористи то за акцију!

Ово је прва пресуда, до сада очигледно маженим Хрватима, која им се није свидела, зато што је једино у њој Хашки трибунал, напокон, изрекао пресуду Хрватској за агресију! Овде су одлучили да Хрватску и Хрвате, након што су им све злочине дозволили и опростили – уз довршени геноцид над Србима – казне за жестоки рат који су водили против муслимана у БиХ – како би створили Велику Хрватску! Да су с друге стране били Срби – Хрвати би ту глат прошли као невини?! Ова пресуда – под условом да заиста постоји прави међународни суд – доводи у питање све досадашње које су изречене Хрватској и њеним генералима! Зато су Хрвати, одмах сутрадан, док је још усијање било на врхунцу, у Сабору донели Закон о бранитељима, у којем, између осталог, пише да су: „Агресију на Хрватску извршиле Србија, Црна Гора, ЈНА уз помоћ великог дијела српског пучанства у Републици Хрватској“?! Када су видели да је код окупације БиХ, Запад стао иза Бошњака – направили су корекцију у односу на претходни текст и избацили став који је говорио о агресији на Хрватску од стране „паравојних јединица из БиХ“!

А 6. новембра, на седници Савета безбедности УН, на којој се последњи пут расправљало о извештају рада Хашког трибунала, „назоћна“ председница Хрватске Колинда – жртвовала је „херцеговачку шесторку“ и бранила само Хрватску на челу с Туђманом, тврдећи како нису извршили агресију на БиХ, нису припајали Херцег Босну и нису правили Велику Хрватску! А онда се, онако безочно, по навици, не трепнувши – све у стилу „дрште лопова“ – острвила на Србију, која је, по њеној тврдњи – извршила агресију и окупацију Хрватске, како би протерала хрватско становништво са те „окупиране хрватске територије с циљем стварања Велике Србије“?! Ма, наравно – јер такозвана Велика Србија је столетњи, непроцењиви параван – испод чијег махања – сви на овим просторима направише своје велике државе – а Србија – све мања и мања?!

И, није ово све! Навикнути, уз западњачко одобравање, помагање, жмурење и награђивање у стогодишњем злочину и геноциду над Србима, на основу чега су се и ширили територијално све док нису данас дошли до – и те како Велике Хрватске – сад још траже и ратну одштету?! Три највеће странке, од владајуће Туђманове ХДЗ, до СДП и Мост-а заузеле су став да ће блокирати улаз Србије у ЕУропу док им Србија не исплати на рачун ратне одштете 40 милијарди евра?! Ма, ви сте, бре, цареви?! Морам вам признати да сте ме овом „одштетом“ оборили с ногу?!

И треба ви да испоставите рачуне Србима и Србији, кад већ Србија – за сто година покоља, прогона, пљачке и отимања српске територије и имовине – не стисну петљу – да вама рачун испостави?! И треба ви да доносите законе, пишете уџбенике, кривотворите истину, зидате лажи и градите државу на темељима на којима сте и настали – кад већ српски Парламент ћути над вашим лажима, злочинима – покланим, покрштеним, прогнаним и развлашћеним Србима?! Над јасеновцима, јадовнима, јамама, Јастребарском – једином логору за децу на Планети?! Над запаљеним српским црквама, које вам нису празне гореле, него – дупке напуњене Србима?! Над Лором, Медачким Џепом, Бљеском, Олујом, осјечким селотејпима, над породицама Зец – знаним и незнаним?! Над свим оним Србима који су вам још у Павелићевој ендехазији поклани допливали Савом до Београда – а да им још обележја и споменика српски Парламент није изгласао?! Над свих оних пола милиона Срба који су пред Туђмановом камом Бљеском и Олујом све што су имали, и своје и од предака стотинама година стицано, оставили, бежећи у непрегледним колонама ка Србији! Ни о њима српски Парламент закона не донесе?! О хиљадама њихових хектара земље, становима, кућама, хотелима, фабрикама, уштеђевинама, стеченим пензијама – нема закона у парламенту Србије?! Нема закона, споменика, истина „спакованих“ у уџбенике, филмове, емисије о српском страдању – нема! Нема – јер ни након читавог века нема власти у Београду која сме стиснути петљу да обележи, у закон стави, запише, потегне ратну одштету, затражи казну – за очигледна злодела и довршени геноцид над својим родом – на основу чега су Хрвати и дошли до ове им данашње Велике Хрватске?!

У свему овоме частан појединац је немоћан! Ништа сам не може да уради осим што има лични осећај згрожености и гађења – како према злочинцима, тако и према онима који на злочин жмуре?! Нека им је на савести – и једнима и другима – мада је савест код таквих танка категорија! А и овој им најновијој –Западом заштићеној – очишћеној Независној Држави Хрватској, човек само да пожели – да је срећа и судбина прати – каква је под Хрватима и Србе пратила!!!

Милијана Балетић

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*