Milijana Baletić: LJUBAV I OTROV POD MAGLOM ZAPADA

Bože dragi, koje li se dimne zavese prosipaju nad Balkanom ispod kojih putuju „ljubavne“ ponude, „principijelno“ se bori za ljudska prava, glanca „Islamska deklaracija“, prikriva „put otrova“, pere Velika Hrvatska i prljavom vodom zasipa Srbija! Beograd ćuti – ćuti ceo vek – jer treba stisnuti petlju pa braniti svoj rod, a – petlje nema!!!

0

Ovih desetak dana za nama, donelo nam je nekoliko „iznenađenja“ koja su namerno ispala iz paketa zapadnjačkog prosipanja magle po balkanskim putevima i raspućima! Magla k’o magla, mada – providniju još nismo imali?! Prosto ne znam kojim redosledom da ih „čitam“, od one „ljubavne“ čestitke iz Amerike u kojoj nam pišu kako su odlučili da nam budu prijatelji, pa onda ćeraj preko haške presude Hrvatskoj i Franju Tuđmanu kroz presudu šestorki Herceg Bosne, koju Hrvati sa sebe peru, a prljavu vodu prosipaju po Srbiji?!

Najtanja im je magla nad njihovom terorističkom tvorevinom „Kosova“, gde je tamošnji UNMIK 2. decembra skinuo poternice koje je Srbija preko Interpola raspisala za 18 šiptarskih terorista, na čijem je čelu monstrum Ramuš Haradinaj?! Samo „principijelno“! Zapad je Zapad – ljudska prava, svim ljudskim oblicima – pa i monstrumima, ima da se štite – osim ako taj „oblik“ nije srpska žrtva?! Monstrumi sada slobodno, putuju, uživaju, niko ih ni mrko pogledat na graničnim prelazima ne sme?! Njihove srpske žrtve – što poklane, što u organima rasprodate – sva svoja putovanja odavno su pod njihovim nožem i metkom završile – a da im ni groba ne znamo?!

U ovim balkanskim „čitanjima“ poruka, u javnost „puknu“ i želja Alijinog čeda Bakira o priznanju „Kosova“ u državu! Nije meni čudan Bakir, nego halabuka – Bakir je, bre, car?! Reče i – spasi dušu svoju pred Alahom! Uostalom, kakav bi on sin i Bakir bio, kada ne bi glancao tatinu „Islamsku deklaraciju“?!

Ostrvili se na Bakira, a „ljubavno“ pismo, koje nam je stiglo iz Vašingtona, u kojem centralno mesto zauzima „Kosova“ i Šiptari – nikom ništa?! Ta „ljubav“ nam je upućena 29. novembra sa skupa Atlanskog saveta, koji glumi nevladinu organizaciju, iza koje se krije zvanični državni stav! Tu ti se, kao i u svakoj ljubavi, podrazumeva davanje i dobijanje! Srbija treba, naravno, da Šiptarima da sveti KosMet, odrekne se prijateljstva s Rusijom (zato što nam je zaštitnica), primi k znanju, i to s radošću, američko stalno vojno prisustvo na Jugoistoku Evrope, prihvati „dobrosusedske“ odnose, ma šta god nam susedi radili, a nakon toga – Ameri obećavaju da će biti prijatelji Srbima! E, ima li išta licemernije – od života do u literaturi – od ovakve „ljubavne“ ponude?! Ne – da ja znam!!!

Kad smo već kod obećanja – teško bi bilo pobrojati sva – barem ona što ja pamtim, a mnogo čemu i svedočim?! Šta su sve obećavali Miloševiću u toku ratova 90-tih, pa sve do onoga da nikad protiv njega (čitaj : Srbije) neće podići optužnicu?! A tek obećanja Radovanu Karadžiću i generalu Ratku Mladiću – i njima su obećali da ih nikad neće hapsiti, trpati u Hag i osuditi za najteža krivična dela i „genocid „– što je direktna presuda Republici Srpskoj?! A tek šta su sve obećavali na raznim međunarodnim susretima – čak pisali obećanja u sporazumima, ugovorima – od Dejtonskog do Rezolucije 1244…?! Pa koja su nam sve od njih stizala „rajska“ obećanja – samo ako na vlast dovedemo njihovoga Đinđića, a onda su pod njim ujahali u Srbiju, bacili je pod svoju okupacionu čizmu, a sve Srbe – osim svojih kvislinga – pretvorili u roblje…?!

Ova „ljubavna“ poruka iz Amerike prošla je nezapaženo u javnosti, jer je istog dana poklopio događaj koji je najviše potresao Balkan i šire! Taj 29. novembar, na Dan Republike pokojne Jugoslavije, koji je, slučajno ili ne, izabran kao datum prestanka rada Haškog tribunala (u onom dosadašnjem obliku), obeležilo je izricanje presude, ne toliko šestorki iz Herceg Bosne, koliko državi Hrvatskoj zbog udruženog zločinačkog poduhvata (UZP) u agresiji na BiH i – stvaranju Velike Hrvatske! A jedan iz „šestorke“ – general Praljak – udario je dramaturški akcenat predstavi svojim samoubistvom, ispivši otrov u haškoj sudnici! Ovo je, za svakog normalnog čoveka, bio potresan prizor, sa čime su, očigledno, i računali oni koji su planirali i odradili – ovaj „put otrova“!!!

Praljku, kao jednoj neobičnoj pojavi sa više fakulteta i profesija – od režisera, filosofa, preljubnika, generala – kao najveće životno delo ostaće performans njegove smrti, koje – pitanje je koliko je sam izrežirao – ali je svakako strukturom ličnosti bio podoban da se preko njega „predstava“ odigra! Činom samoubistva pred kamerama Haškog tribunala – Hrvati su dobili šansu da, uprkos zlodelima koja su činili, od njega prave pravednika, heroja i mučenika, a preko njega – pravednike i mučenike od Hrvata i Hrvatske – koja je i stajala iza agresije na BiH!!! U Hag je Praljak došao „izgubljen“ pod imenom „Prlić i ostali“ ili „hercegovačka šestorka“, što je – za čoveka koji je sve za života radio kako bi bio prepoznatljiv – moralo biti najveća kazna! Od te njegove poslednje „predstave“ najviše koristi posthumno izvlači država Hrvatska, zasenjujući Praljkovom žrtvom hrvatski zločin agresije na BiH u svrhu stvaranja Velike Hrvatske – u čijoj konstelaciji – organizaciono obaveštajnih struktura – i treba tražiti saučesnike „puta otrova“ do generala Praljka!!! Kada se hladne glave analizira sam ovaj čin, uz skoro neverovatnu mogućnost da se u hašku sudnicu unese bilo kakvo sredstvo da se okonča svoj ili nečiji tuđi život, kao – i sve ono što je nakon toga sledilo – nije mali broj činjenica koje govore u prilog ovog planiranog trovanja – u kojem je iskorišćen Praljak kao žrtva svoje strukture ličnosti?!

Unapred izrežirana priča uporedbe Praljka – sa Sokratom, u sekundi je, na sva zvona – krenula iz Hrvatske: „Prije dvije tisuće i četiristo godina u atenskom je zatvoru, kako bi pokazao svoj prijezir prema nepravednoj optužbi, otrov ispio i život si oduzeo grčki filozof Sokrat! Na jednak način svoj prijezir prema Haškomu sudu, danas je pokazao general Slobodan Praljak, koji je otrov ispio u sudnici“?! Ma, krasno?! Samo da vama malo ne bude mnogo – ni manje ni više – nego „uporedba“ baš sa Sokratom, koji je – zaista – bezgrešan stradao?! Upravo ova priča izjednačavanja Praljka i Sokrata i dizanje cele Hrvatske na noge da se opere od nepobitne činjenice – koju čak ni Hag nije mogao, ili nije hteo „ispeglati“, a to je – pravljenje Velike Hrvatske na račun okupirane teritorije BiH i činjenje ratnih zločina u Herceg Bosni u UZP, na čijem je čelu bio predsednik Hrvatske Franjo Tuđman – govori da otrov nije „sam“ došao do Praljka!!!

Ovaj jugoslovenski, ne baš nešto značajan režiser, filosof, kontraverzni biznismen sa nemalim kapitalom od preko šest miliona evra, pa učesnik stvaranja Velike Hrvatske u ratu 90-tih, život je završio teatralno – ali ne i originalno! I nacistički generali nakon Drugog svetskog rata, kojima je suđeno, izvršavali su takva samoubistva, mada tada nije bilo direktnih TV prenosa koji bi, kao što je ovaj, podigli emociju do usijanja! Na primer, tvorac Gestapoa Herman Gering je, nakon što je osuđen na smrt vešanjem, u svojoj ćeliji izvršio samoubistvo isto ispijanjem cijanida. Hajnrih Himler, komandant Gestapoa je ispio cijanid prilikom hapšenja, nepruživši im mogućnost ni da mu sude, a Gebels se ubio čak pre hapšenja! Tako da od ovih poznatih nacističkih imena koja su izvršila samoubistvo, Praljkovo može da se uporedi sa Geringovim, koji se takođe – nakon izrečene presude – ubio! Samoubistva ovih zvučnih nacističkih imena ostala su upamćena, ali ne i 7.000 onih koji su, prema istorijskim podacima, kada je pala nacistička Nemačka ’45-te godine, u Berlinu izvršili samoubistvo u znak lojalnosti Hitleru, Gebelsu, Geringu,… i – ostali u broju – bezimeni! Praljak je ovim činom dobio mogućnost da se iz „šestorke“ – izdvoji u ime – a Hrvatska da njegovom smrću – nakratko – zaseni stvarnost i iskoristi to za akciju!

Ovo je prva presuda, do sada očigledno maženim Hrvatima, koja im se nije svidela, zato što je jedino u njoj Haški tribunal, napokon, izrekao presudu Hrvatskoj za agresiju! Ovde su odlučili da Hrvatsku i Hrvate, nakon što su im sve zločine dozvolili i oprostili – uz dovršeni genocid nad Srbima – kazne za žestoki rat koji su vodili protiv muslimana u BiH – kako bi stvorili Veliku Hrvatsku! Da su s druge strane bili Srbi – Hrvati bi tu glat prošli kao nevini?! Ova presuda – pod uslovom da zaista postoji pravi međunarodni sud – dovodi u pitanje sve dosadašnje koje su izrečene Hrvatskoj i njenim generalima! Zato su Hrvati, odmah sutradan, dok je još usijanje bilo na vrhuncu, u Saboru doneli Zakon o braniteljima, u kojem, između ostalog, piše da su: „Agresiju na Hrvatsku izvršile Srbija, Crna Gora, JNA uz pomoć velikog dijela srpskog pučanstva u Republici Hrvatskoj“?! Kada su videli da je kod okupacije BiH, Zapad stao iza Bošnjaka – napravili su korekciju u odnosu na prethodni tekst i izbacili stav koji je govorio o agresiji na Hrvatsku od strane „paravojnih jedinica iz BiH“!

A 6. novembra, na sednici Saveta bezbednosti UN, na kojoj se poslednji put raspravljalo o izveštaju rada Haškog tribunala, „nazoćna“ predsednica Hrvatske Kolinda – žrtvovala je „hercegovačku šestorku“ i branila samo Hrvatsku na čelu s Tuđmanom, tvrdeći kako nisu izvršili agresiju na BiH, nisu pripajali Herceg Bosnu i nisu pravili Veliku Hrvatsku! A onda se, onako bezočno, po navici, ne trepnuvši – sve u stilu „dršte lopova“ – ostrvila na Srbiju, koja je, po njenoj tvrdnji – izvršila agresiju i okupaciju Hrvatske, kako bi proterala hrvatsko stanovništvo sa te „okupirane hrvatske teritorije s ciljem stvaranja Velike Srbije“?! Ma, naravno – jer takozvana Velika Srbija je stoletnji, neprocenjivi paravan – ispod čijeg mahanja – svi na ovim prostorima napraviše svoje velike države – a Srbija – sve manja i manja?!

I, nije ovo sve! Naviknuti, uz zapadnjačko odobravanje, pomaganje, žmurenje i nagrađivanje u stogodišnjem zločinu i genocidu nad Srbima, na osnovu čega su se i širili teritorijalno sve dok nisu danas došli do – i te kako Velike Hrvatske – sad još traže i ratnu odštetu?! Tri najveće stranke, od vladajuće Tuđmanove HDZ, do SDP i Most-a zauzele su stav da će blokirati ulaz Srbije u EUropu dok im Srbija ne isplati na račun ratne odštete 40 milijardi evra?! Ma, vi ste, bre, carevi?! Moram vam priznati da ste me ovom „odštetom“ oborili s nogu?!

I treba vi da ispostavite račune Srbima i Srbiji, kad već Srbija – za sto godina pokolja, progona, pljačke i otimanja srpske teritorije i imovine – ne stisnu petlju – da vama račun ispostavi?! I treba vi da donosite zakone, pišete udžbenike, krivotvorite istinu, zidate laži i gradite državu na temeljima na kojima ste i nastali – kad već srpski Parlament ćuti nad vašim lažima, zločinima – poklanim, pokrštenim, prognanim i razvlašćenim Srbima?! Nad jasenovcima, jadovnima, jamama, Jastrebarskom – jedinom logoru za decu na Planeti?! Nad zapaljenim srpskim crkvama, koje vam nisu prazne gorele, nego – dupke napunjene Srbima?! Nad Lorom, Medačkim Džepom, Bljeskom, Olujom, osječkim selotejpima, nad porodicama Zec – znanim i neznanim?! Nad svim onim Srbima koji su vam još u Pavelićevoj endehaziji poklani doplivali Savom do Beograda – a da im još obeležja i spomenika srpski Parlament nije izglasao?! Nad svih onih pola miliona Srba koji su pred Tuđmanovom kamom Bljeskom i Olujom sve što su imali, i svoje i od predaka stotinama godina sticano, ostavili, bežeći u nepreglednim kolonama ka Srbiji! Ni o njima srpski Parlament zakona ne donese?! O hiljadama njihovih hektara zemlje, stanovima, kućama, hotelima, fabrikama, ušteđevinama, stečenim penzijama – nema zakona u parlamentu Srbije?! Nema zakona, spomenika, istina „spakovanih“ u udžbenike, filmove, emisije o srpskom stradanju – nema! Nema – jer ni nakon čitavog veka nema vlasti u Beogradu koja sme stisnuti petlju da obeleži, u zakon stavi, zapiše, potegne ratnu odštetu, zatraži kaznu – za očigledna zlodela i dovršeni genocid nad svojim rodom – na osnovu čega su Hrvati i došli do ove im današnje Velike Hrvatske?!

U svemu ovome častan pojedinac je nemoćan! Ništa sam ne može da uradi osim što ima lični osećaj zgroženosti i gađenja – kako prema zločincima, tako i prema onima koji na zločin žmure?! Neka im je na savesti – i jednima i drugima – mada je savest kod takvih tanka kategorija! A i ovoj im najnovijoj –Zapadom zaštićenoj – očišćenoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, čovek samo da poželi – da je sreća i sudbina prati – kakva je pod Hrvatima i Srbe pratila!!!

Milijana Baletić

POSTAVI ODGOVOR

*