Milijana Baletić: MEKANA LAKOĆA SRPSKE SAVITLJIVOSTI

0

Ako bi ikako moglo, apelovala bih da ovi zapadnjački lobisti i kojekakvi analitičari, svojim mudrosanjima ne skaču po nama preko ekrana i ubeđuju nas kako njihovim gazdama Balkan i nije nešto posebno bitan?! Nije bitan – nego među najbitnijima bitan – nažalost! Toliko bitan da ga oni – bez nekakvoga čuda – prepuštati Balkan neće!!!

Ako je išta danas čitljivo to je ova očigledna pozicija u koju su smešteni Srbi na Balkanu! Nema više dileme da li je zapadnjacima Balkan bitan – kada je ceo okružen NATO-om, jer valja sprečiti Rusiju da mu se u trbuh – preko Makedonije, Srbije i Republike Srpske – uklini!

Oni padoše s nogu od ucena i obećanja kojima nam, naizmenično, ispred nosa mašu kako bi do kraja stavili čizmu na ovaj prostor i po svome ga „uredili“! Sleću, uzleću, skaču po nama, vršljaju po zemlji, sitna pisma pišu i u tačke sriču, organizuju susrete i samite „balkanskih država“, a na svakom za sto – drsko popere – svoga monstruma „Kosova“!

Među sve adrese sa kojih su nam napismeno ispostavljani ultimatumi za čerupanje teritorije i otimanje KosMeta, upisa se i glavna – Vašington! Tamo su pet članica kvinte: SAD, Britanija, Francuska, Italija i Nemačka, u 11 tačaka, do u detalj, razradile uslove Srbiji, čiji je cilj potpuni suverenitet „Kosova“ i njegovo učlanjenje u UN! Tu je i najdemokratskija tačka vašingtonskog papira – da se u Savetu bezubednosti ukinu ili zatvore za javnost redovne sednice o KosMetu?! Da mu se sudbina zakuca tajno iza zatvorenih vrata, jer – tako se lakše otima! Ovoj „demokratiji“ oštro su se usprotivile Rusija i Kina!

Polazni akt za ovaj dokument je izveštaj njjujorškog Instituta Istok-Zapad, koji je predložio i sankcije protiv regionalnih lidera i zemalja Zapadnog Balkana, ako ne budu poštovali ovaj paket mera! Pominje se i javni politički pritisak, ukidanje ili smanjivanje finansijske pomoći evropskih i američkih fondova…! Ma, samo vi da nama platite za uništeno NATO bombama, a što se vaše pomoći tiče – neka, hvala!

Tu je i tačka, koja je takođe „ispaljena“ u Srbiju, ali kružnom putanjom putuje metak! Kvinte su odlučile da pritisnu sve članice EU koje nisu priznale „Kosova“ da ga priznaju! Tu je Španija kost u grlu! Ona, otkad je Katalonija održala referendum o samostalnosti – toliko se bori za celovitost Srbije da joj Beograd ni primać nije! Mene prosto stid obuzme kad vidim s koliko principijelnosti ni jedan španski zvaničnik ni za sto neće sa Šiptarom s „Kosova“ da sedne, ni na skup da uđe gde Šiptari razapnu zastavu lažne države! Mi – taj retrogradni stav principijelnosti – nemamo?! E, to nama – tu mekanu lakoću savitljivosti – naši zapadni „prijatelji“, em „cene“, em trljaju ruke!

Na Samitu EU i zemalja Zapadnog Balkana 17. maja u Sofiji nisu im bile sve EUuropejske članice! Španskom premijeru Marijanu Rahoju nije palo na pamet da sedi za istim stolom gde se „Kosova“ tretira ravnopravno kao država! On je još pre dva meseca rekao – da ga njegove slike u zajedničkom albumu sa kosovskim Šiptarima na tom Samitu – bivat neće! Mi smo poslali predsednika države i – tako poručili da volimo da se „slikamo“ i da nemamo nikakav problem da nas nasmejane s Tačijem uramljuju!

Samit je zbog toga i održan po Gimnih formatu, što znači da svi učesnici budu bez naziva i obeležja zemalja! Da se ne pominje ni jedno ime država Zapadnog Balkana, bio je uslov da, unapred dogovorenu, Deklaraciju usvoje sve članice EU – i one koje su priznale „Kosova“ i one koje nisu! U njoj piše: „Potvrđuje se nedvosmislena podrška evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, a partneri sa Zapadnog Balkana se obavezuju da slede evropski put kao svoj strateški izbor“! Sad „kad će – ne zna se“! Ali, da sad sledi gnječenje, sledi – i to na dugom štapu!

Posle onog samita u Solunu 2003. zemljama regiona obećano je punopravno članstvo, a sada – samo „perspektiva“! Pred tom šarenom lažom obećanja – i moćnim pritiskom lomljenja kičme – tragikomično se utrkujući ko će ispuniti što više EUropejskih naredbi – postrojeni kao đačići stoje Srbija, Crna Gora, Albanija, BiH i Makedonija! U ovaj skup država koji je dobio ime Zapadni Balkan, gurnuli su i – tvorevinu „Kosova“, što je za Srbiju dodatni metak u potiljak! Nakon svih ucena i ispunjavanja naredbi, pošto smo još 2008. potpisali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i dobili status kandidata, od 35 poglavlja Srbija je zatvorila samo 2, otvorila 12, a kad će ih zatvoriti pitanje je za milion dolara! Ostalo je još 21 poglavlje koje ni dotakli nismo, a kad ćemo – i to ide u onih milion dolara?! „Kosova“ im je, zasad, potpisalo samo SSP, a status kandidata ne može da dobije dok ga ne prizna i onih 5 članica EU koje to odbijaju! E, zato su „kvinte“ vašingtonskim papirom nametnule pritisak na neposlušne članice EU! Sad, kako će to pritiskanje izgledati i hoće li i koja popustiti, jedva čekam da vidim, pošto sve one to ne rade zbog nas – zbog sebe rade! Španija zbog Katalonije! Rumunija zbog Trijanonskog sporazuma i mađarske manjine koja ima pretenziju da joj otcepi deo teritorije! Slovačka iz istog razloga! Grci zbog Kipra, a Kipar zbog sebe!

U čitavom ovom balkanskom zamešateljstvu Srbija im je epicentar za gaženje i rasturanje! Taj fašistički odnos prema srpskome narodu i teritoriji – gde god da se nalazio i nalazi na prostoru bivše Juge – takvo umeće upakovanog pravdanja zločinaca i ispostavljanja računa žrtvi – teško da ćete igde naći! E, to je virtuoznost! Kako oni samo uporno i mudro ćute nad naježenim ustaštvom u Hrvatskoj! Kako žmure pred „jasenovcima“, „Bljeskom“, „Olujom“, „Blajburgom“… Kako iz petnih žila – od NATO bombi do raznih samita – podržavaju šiptarsku okupaciju i fašizam na KosMetu – sve do „žutih kuća“ – i sve ovo pod parolom : nećemo prošlost, hoćemo budućnost – ali samo onu „budućnost“ sa dostignutih ili otetih pozicija! Kako se i koliko otelo i na koji način – o tome nema diskusije, jer – Srbima je oteto! A još nije kraj!

Zapadni „prijatelji“ dave i keze nam se u lice, čas lično – čas preko naših komšija koje su nam gurnuli na život, imovinu, teritoriju, istoriju… Zar bi Hrvati

bili tako umišljeno moćni i radili šta im se hoće – ne od juče – više od 100 godina – da nisu nahuškani u svrhu udara na Srbe sa zapadne strane! A tek Republika Srpska – njima je mrak pred očima i srpsko uvo s one strane Drine – kamo li tolika Srpska! Možete misliti koje joj dobro misle i rade!!! Sad su joj zaigrali haos pred oktobarske izbore i to preko nesrećnog slučaja i nerazjašnjene smrti momka Davida Dragičevića („Pravda za Davida“)?! Kad se samo setim kako su ’90-tih ubijali po Srbiji, a pištolj u ruke „stavljali“ Miloševiću ne bi li ga srušili s vlasti i Srbiju slomili – sve mi ovo nekako na to smrdi!!!

Odovud s druge strane gurnuli su Šiptare kao babarogu na Balkan i dali im zadatak da plaše velikom Albanijom okolne narode i države – ne bi li svi, glavom bez obzira, bežali u NATO i u njegovom se „zagrljaju“ od Šiptara i velike Albanije „spasavali“! Suština je, zapravo, sprečiti ruski uticaj na Balkan – kud ćeš bolji fazon od ovoga! A tek kad vidim kako grize mašinerija koju su upregli za podršku projektu im kroz „nezavisne“ novinare, nevladin sektor i pojedine nazovi političke stranke – mogu mislit koliko li je ova logistika plaćena!

Njima se ovde pored Rusije i Kina uklinila sa svojim ekonomskim interesima i ekspanzijom na svom „putu svile“! A ova mudrosanja kojekakvih analitičara koji nam skaču po ekranu, ubeđujući nas kako njihovim gazdama Balkan i nije nešto posebno bitan – nije bitan nego među najbitnijima bitan – nažalost! Oni ga, bez nekakvoga čuda, prepuštati Balkan neće!!! Zato, između ostaloga, žmure i na sve naježene aveti koje su zinule na pravoslavne Balkana, od šiptarskih terorista, kampova za obuku islamskih ekstremista posejanih od Makedonije preko KosMeta i Raške oblasti do Bosne, pa ćeraj sve do povampirene ustašije kroz Hrvatsku do Blajburga! Malo-malo pa zalivaju i Sulejmana Ugljanina koji pokreće takozvanu „Sjeničku deklaraciju“ iz 1917. godine! Sad se ovaj „junak“ setio tadašnje grupe muslimana koji su smatrali da im je učinjena nepravda zbog kidanja veze sa poraženim Osmanskim carstvom, čime su neke age i begovi izgubili privilegije, pa su tražili da se, posle Balkanskih ratova, Raška (takozvani Sandžak) podeljena između Srbije i Crne Gore, pripoji BiH ili da dobije samostalnost! Sad nam se Ugljanin, poduprt sa strane – malo-malo pa, toga u’vati?! A Šiptari – više ti oni neće u veliku Albaniju samo KosMet – hoće sve do Niša! Preševo, Bujanovac, Medveđu – to se već podrazumeva! Toliko su nas skolovrčili sa svih strana da mi puštamo priču – daj da se spasi što se spasit može, ili – „da sačuvamo šta možemo i izgubimo samo ono što moramo“?! Znači – da smo došli do stava da „moramo da izgubimo“ – došli smo?! Za početak – dovoljno!

Komšiluk, poput Hrvata, Šiptara i ostalih, ništa je ponekad – šta sve Srbija u kući ne gaji od nevladinog sektora, „nezavisnih“ novinara, nekih nazovi intelektualaca, pojedinih partijskih prvaka…?! Onaj nekadašnji Čeda Jovanović, koji je ’90-tih u pocepanim patikama predvodio pobune protiv Miloševića po Beogradu – danas prebogat sa fabrikama, džipovima i obezbeđenjem – na šiptarskim skupovima po Prištini grli se sa prvacima UČK-a i tvrdi da je, što se njega tiče – „Kosova“ samostalna država?! A opštepoznati dobrotvor Srbije i Srba Nenad Čanak – uz KosMet je uvezao i Vojvodinu! Kao predsednik skupštinskog Odbora za evropske integracije na međunarodni skup „Idejom EU do mira i razvoja“ 11. i 12. maja, u Beograd je i parlamentarce „Kosova“ i Katalonije pozvao, ali ga omete predsednica Skupštine Maja Gojković, nakon Šešeljevog insistiranja! Ove prve je zvao zato što otimaju KosMet, a druge u inat Španiji, zato što je protiv šiptarskog otimanja KosMeta! Tako je Čanak sve što se KosMeta tiče, a da je u njegovoj moći, pokušao da uveže kako bi pomogao Šiptarima ne bi li pobedili Srbe! Njegova podrška Kataloniji da se izdvoji iz Španije, ima još jedno izvorište – neobuzdanu „ljubav“ da se razbije Srbija i – Vojvodina joj se otme! Ma, svaka vam čast „ljudine“! Niste vi krivi! Malo vi i radite koliko bi trebalo – s obzirom na šansu koju vam Srbija – uporno – godinama daje?!

POSTAVI ODGOVOR

*