Milijana Baletić: METASTAZE VARTOLOMEJEVOG „ČINODEJSTVOVANJA“

0

Današnji žestoki rat koji zapadnjaci vode protiv Rusije – i protiv svih pravoslavnih, preko pravoslavlja u Ukrajini – iako kao takav nije ni prepoznat ni zastupljen u medijima – najjači je – i skoro, neodbranjiv – udar!

Pre više od četiri godine, u proleće 2014. Karl Bilt, sa pozicije šefa švedske diplomatije – govoreći o ukrajinskoj krizi, koju su zapalili kako bi slomili Rusiju – sa nostalgijom se sećao vladavine Jeljcina! Shvatajući da se Rusija pod Putinom, opet sabira oko pravoslavlja i uzdiže do nepobedivih visina, žalio je za Rusijom ’90-tih koja je, po njemu, tada bila bolja, jer je bila u zagrljaju „zapadnih vrednosti i demokratije“?! On smatra da je „u današnjoj Rusiji situacija mnogo gora. Putin demonstrira privrženost, ne međunarodnim vrednostima, već pravoslavnim. Pravoslavlje je opasnije od islamskog fundamentalizma i zbog toga predstavlja najveću opasnost za zapadnu civilizaciju“?!

I da ovo Bilt nije izgovorio, ko iole prati globalna kretanja, znao bi da je udar na Ukrajinu namenjen Rusiji! Za Putina to, svakako, nije tajna! Nije njemu Bilt otvorio oči. On je na čelo Rusije i došao kao posledica pročitanog Zapada kome je, vrlo jednostavno – u dve rečenice objasnio – da oko njega nema dileme: „Ne treba gledati na Zapad, mi za njih nikada nećemo biti dobri, jer smo pravoslavci! Odavno bi nas istrebili kada bi znali da neće dobiti po zubima.“

Upravo zato što znaju da bi vojnim udarom „dobili po zubima“ – udarili su tako da im je pobeda zagarantovana i to – bez gubitaka! Današnji žestoki rat koji zapadnjaci vode protiv Rusije – i protiv svih pravoslavnih, preko pravoslavlja u Ukrajini – iako kao takav nije ni prepoznat ni zastupljen u medijima – najjači je, i skoro, neodbranjiv udar!

Duboka vertikala ruske države i ruske nacije i začeta je – na prostoru današnje Ukrajine – kada 988. godine ruski knez Vladimir iz Kijeva, kao paganin, prima hrišćanstvo – i to na Krimu – a onda u hrišćanstvo uvodi i celu Kijevsku Rusiju, koja se – u veri ujedinjena – podiže u moćnu državu i narod!

U Kremlju je, 15. jula 2015. godine, na dan obeležavanja 1.000 godina od upokojenja velikog kneza Vladimira – Vladimir Putin, rekao: „Obustavivši sukobe, porazivši unutrašnje neprijatelje, princ Vladimir je započeo formiranje ujedinjene ruske nacije, pripremivši tako put za stvaranje snažne i centralizovane ruske države“! Eto objašnjenja otkud udar na pravoslavlje!

Ukrajina ima svoju kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu Moskovske patrijaršije (UPC MP). Priznata je od svih pravoslavnih crkava sa kojima čini jedinstvo, lokalno je autonomna, a sastavni je deo Ruske pravoslavne crkve (RPC) kojoj odgovara. Ako se zna da su Ukrajina i Kijev za Ruse ono što su KosMet i Pećka patrijaršija za Srbe, današnji napad na UPC MP nije neki veliki rebus! U tom razbijanju u suštini leži napad na RPC i cepanje ruskog etničkog i pravoslavnog bića! To ima viševekovnu istoriju iza koje stoji Vatikan – koji je, još u 16. veku stvorio unijatsku zajednicu koja je priznala papu i rimokatoličko veroučenje i tako pocepala Ukrajinu na zapadnu unijatsku i istočnu pod kanonskom UPC MP. Ti ukrajinski unijati su u Drugom svetskom ratu bili žestoki nacisti, kao što su u Jugoslaviji bili i Hrvati! Na zapadnom delu unijati nisu jedini raskolnici, tu je i takozvana Kijevska patrijaršija, pa Kijevska pravoslavna autokefalna crkva, i još nekoliko sitnih u začetku. Ukrajina je danas, viševekovnom zaslugom Zapada, duboko podeljena država sa dva žestoko neprijateljski suprostavljena bloka, u kojima bukti mržnja i ratni plamen među verski podeljenom braćom! E, to je suština današnje ukrajinske krize!

Ono što je novina u udaru na RPC je – okretanje Vaseljenske patrijaršije pod vaseljenskim patrijarhom Vartolomejom – protiv jedinstva pravoslavlja?! On, mimo crkvenog kanona, vodi pregovore sa raskolnicima i trenutno instaliranom prozapadnjačkom vlašću u Ukrajini – o davanju autokefalnosti?! Iako samo jednak među ostalima u pravoslavlju, ali u rukama Zapada, dobija na snazi i – daje sebi za pravo da on cepa Moskovsku patrijaršiju i udara na njenu kanonsku teritoriju?! Podrška Vartolomeju stigla je pre nekoliko dana i iz Amerike: „Sjedinjene Države snažno podržavaju verske ukrajinske lidere i sledbenike da sprovedu autokefalnost u skladu sa svojim uverenjima. Mi poštujemo vaseljenskog patrijarha kao glas verske tolerancije i međuverskog dijaloga“! Divno! Mada niste morali ulagati napor – i bez ovoga znamo da je vaš!

Ništa tako kao ovaj napad na pravoslavlje, ne objašnjava i današnju „mantru“, kako „treba samo gledati budućnost i ne osvrtati se na prošlost“ – koju nam je u mozak utisnuo Zapad, a mi fanatično prihvatili?! Ovaj – genijalno smišljen „trik“ – u dubokoj je službi agresije, okupacije i otimanja naše teritorije i identiteta?! I tako mi – slepi pred stvarnošću – brišemo prošlost, da bi je oni lakše oteli – kako bi nam uništili budućnost?! U tome se i sastoji jedan jedini zadatak raskolništva u UPC MP!

Ovaj provereni recept i na nas je primenjen! Udar na SPC ima dubok koren, a pod komunistima i zatiranje! Oni su 1928. na  svom Četvrtom kongresu Komunističke partije Jugoslavije (KPJ), poznatom kao Drezdenski kongres, rasturajući Srbe u tadašnjoj zajedničkoj državi – praveći od njih drugi narod nazvan po geografskoj odrednici gde su živeli – preimenovali im i jezik i crkvu! Komunisti su tako od – jedne jedine kanonske autokefalne Srpske pravoslavne crkve (SPC) – napabirčili i hrvatsku, i bosansku, i crnogorsku, i makedonsku, i vojvođansku pravoslavnu crkvu?! Danas i Šiptari – da bi zaokružili državoliko „Kosova“ – hoće da sve naše duhovno blago tamo i svetinje „sačuvaju“ pod kosovskom pravoslavnom crkvom?! I, vidite dokle smo danas došli – a naše „zasluge“ u tome su – nemerljive?!

Posebnim čudesima se „odlikuje“ takozvana Crnogorska pravoslavna crkva (CPC), instalirana da tamo obavi raskol u Crkvi Svetosavskoj i protera kanonsku SPC?! Iako je mala, ne može se zanemariti raskolnička agresivnost, koja je u sprezi sa Milovom vlašću?! Međutim, još uvek je broj tih „vernika“ neznatan u odnosu na tamošnje vernike SPC. Na to utiče i „mladost“ takozvane CPC koja je prvi put zametnuta 31. oktobra 1993. godine, kada su nacionalni Crnogorci na Trgu Maršala Tita (a gde bi drugo) na Cetinju za mitropolita izabrali raščinjenog popa SPC u Americi Antonija Abramovića, koga je posle smrti 1996. zamenio sledeći raščinjeni pop Miraš Dedejić?! Brozova raskolnička čeda nekoliko puta su bezuspešno pokušavala da tu „napravu“ registruju! Konačno, 17. januara 2000. godine, to je i učinjeno u policijskoj stanici na Cetinju?! Ova „crkva“ – svojevrsni raritet i novina pod kapom nebeskom – stvorena je komunističkom promisli – tamo gde je Sveti duh proteran – a pendreci stoluju?! Suština raskola u hrišćanstvu (šizma 1054.) na istočno pravoslavno i zapadno rimokatoličko, nastala je oko ishodištva Svetog duha. Pravoslavni su ostali pri izvornom, nepromenjenom obliku pravila apostolske vere od samog nastanka crkvene istorije Vaznesenjem  Gospodnjim – po kojem Duh sveti ishodi od Oca. Rimokatolici su izmislili neku svoju novu verziju – kod njih Duh sveti proizlazi i od Oca i od Sina?! E, Milo nema kad da se zamajava oko Svetog duha – On je iz Milove „crkve“ – proteran?!

Od svih crkvenih pravila Milo se jedino drži rimokatoličke verzije indulgencije (iskupljenja grehova)! Kod njih se počinjeni gresi – ma koliki bili – uz blagoslov pape mogu otkupiti novcem?! Međutim, Milo je i u ovu rimokatoličku trgovinu – uneo novine! Sve grehe koje je po naredbi zemaljskih moćnika (i svojoj volji) počinio nad istorijom Crne Gore, njenim milenijumskim srpskim identitetom i SPC-om, zasad je – on naplatio?! Ko će, kad i kako, za njegove grehe platiti – sam Bog zna! Ali – ako bude pred rimskim papom – to mu je završeno! Para ima napretek?!           

Ta „naprava“, zvana CPC, danas ima i svoj raskol u dva interesno „partijska“ krila. Jedno predvodi Miraš, koga su podržavali zapadni „prijatelji“, raskolnička takozvana Bugarska pravoslavna crkva i milovci, naravno! Drugo predvodi – novonikli Lav Lajović! A tek što je Lav posebna rabota?! On se – ničim izazvan – iz fotelje direktora dnevnih novina „Pobjeda“ – 21. maja 2017. uz pomoć Miraševu – zaposlio u „novu firmu“ – takozvsanu CPC i kroz manje od dve nedelje postao prezviter?! Svoj novi posao,  kako i dolikuje – „sa radošću Gospodnjom“ – objavio je na svom Fejsbuk profilu?! Za manje od godinu dana pukla je tikva između Miraša i Lava – te je tako svaki od njih odneo „komad“ ove „crkve“! Biće da je ovaj „lav“  po svoj prilici nova raskolnička nada, pošto je iza njega stala raskolnička Ukrajinska pravoslavna crkva, a Mirašu je, izgleda – udarilo zvono u jednu stranu! E, Bože dragi, čovek ne zna da li da se sit sitan izplače ili ismeje?!

Sa raskolnicima u Makedoniji, koja se nekanonski odvojila od SPC još pod voljenim Brozom 1967. mnogo je teža situacija, jer i traje duže. Tome u prilog ide i današnji stav Vaseljenskog patrijarha, koji je stao uz ukrajinske i makedonske raskolnike?! On se nedavno, direktno i nedvosmisleno, obratio i Ruskoj i Srpskoj pravoslavnoj crkvi da priznaju raskolnike, navodeći kako je to „apostolska dužnost crkve da traži načine spasenja naše braće u Skoplju i Ukrajini“?! A šta se tiče „dužnosti crkve da traži načine spasenja“ i celovitost njihovih matičnih, kanonskih crkava, ruske i srpske – za tim Vartolomej nije ponesen?!

Međutim – „nije ni đavo crn, koliko se kaže“ – teško da bi neprijatelji sve ovo postigli bez naše „pomoći“?! Mrtva je trka između Srba i Rusa u doprinosu današnjem stanju u SPC i RPC! Koliko je, za vreme komunista samo zapaljeno i srušeno pravoslavnih crkava i manastira u ove dve pravoslavne zemlje, ili pretvoreno u štale za stoku, u magacinske prostore… sam Bog zna?! Ostale crkve bile su pošteđene!

Morbidnost mašte u zatiranju pravoslavlja, koju sam, obilazeći Rusiju 1992. godine, videla – u meni je izazvala neviđeno zaprepašćenje! Tamošnji komunisti su se čak „setili“ da, prilikom pretvaranja crkava u kasarne – mokri čvor instaliraju u oltaru?! Mesto – u kojem se priprema Sveta pričest i priziva Sveti duh – u koje mogu ući samo muškarci – i to kršteni – komunisti su odredili – za veliku i malu nuždu!!! E, ovakva Rusija – svakom „Karlu Biltu“ –  bila bi po želji?! Za tim oni pate!

I nije samo da pate – ne odustaju! U šizmi 1054. kada su tadašnji raskolnici udarili iznutra, otcepili se od izvornog hrišćanstva – pravoslavlja – i osnovali svoju Rimokatoličku crkvu – ne da nije završen sukob – tek tada je počeo?! Kada se sagleda njihova uloga, od danas do šizme, retko gde, a pogotovo u hrišćanskoj Evropi, ne stoji Vatikan iza otimanja vernika, pokrštavanja, iniciranja bratoubilačkih ratova, blagosiljanja dželatove ruke nad pravoslavnima (dovoljno se setiti Alojzija Stepinca), otimanja teritorija, pravljenja novih granica i država i podvođenja pod jednu – svoju crkvu, nad kojima se instalira zapadnjačka vlast?! Nisu oni tu sami! Ne bi ni mogli! Tu su razni njihovi svetovni saborci i pomagači?! Samo kad se krene kroz ovu noviju istoriju – od Beča, Berlina, Vašingtona… – a tek Londona – ko god i da iskoči iz ovoga stroja – London je tu?!

Ono što predstavlja posebnu opasnost jeste današnje ponašanje vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, što je dokaz da su se instalirali u sred pravoslavlja – u jezgro – odakle metastaziraju kroz pravoslavno biće! Upornim radom i neodustajanjem danas su došli do same poslastice – rasturaju nas pomoću nas samih i – zadovoljno trljaju ruke?!

Kojim i kolikim to gresima Zapad drži Vartolomeja u šaci – kad nema tih para za koje se može iskupiti – nego mu za indulgenciju jedino priznaju – da udari raskolom po Pravoslavlju – sam Bog zna?! Moguće je i da smo ga mi pravoslavni svojim gresima zaslužili?! No, bilo kako bilo – ono što je bila šizma 1054. godine, kada se pocepalo hrišćanstvo na Pravoslavlje i Rimokatoličanstvo – to je danas Vartolomejevo „činodejstvovanje“ koje će imati za posledicu – raskolnički domino-efekat u celom pravoslavnom rodu!

Milijana Baletić

PATRIOT

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

*