Milijana Baletić: SRBIJA U MIŠOLOVCI ZAPADNE STRATEGIJE

0

           

Zapad – korak po korak, a po principu „kuvane žabe“ – danas je stigao do pravnoobavezujućeg sveobuhvatnog sporazuma Srbije i „Kosova“?! Na jednu stranu sporazum – na drugu njegovo do bola maštovito iščitavanje u Beogradu – sve do stavljanja patriotske mašne na paket…?! Koji je to tek bezobrazluk tumačenja ove nedvosmisleno namaknute omče, koju nam, pod ovom ili onom floskulom, polako stežu oko vrata, otimajući nam KosMet?!

U Nemačkoj, najznačajnijoj zemlji Evropske unije, 7. februara, tri dana nakon isteka roka i skoro pet meseci posle izbora, napokon je dogovorena velika koalicija Merkelinih  demohrišćana (CDU) i Šulcovih socijaldemokrata (SPD)! U ovu treću uzastopnu i četvrtu takozvanu veliku koaliciju, svi akteri ulaze sa vidno oslabljenim rejtingom pred svojim biračima i narodom. Kada bi sad išli na izbore, pitanje je kakve bi rezultate ubrali! Mediji prenose da ovo nije konačan tekst dokumenta i da se na detaljima još radi. Za sada, u raspodeli resora SPD je dobila rad i porodicu, zadržala diplomatiju na čijem čelu će biti Martin Šulc, koji odlazi sa mesta šefa svoje stranke, i – ono što je jako bitno i što govori o velikom ustupku Angele Merkel – dobili su resor finansija koje je u prethodnoj vladi vodio njen neprikosnoveni Šojble! Ova druga strana koju predvodi bivša i buduća kancelarka, čine dve partije. Njena CDU (Hrišćansko-demokratska unija) i CSU ( Hrišćansko-socijalna unija) koje u Bundestagu nastupaju kao jedinstvena parlamentarna grupa pod imenom Unija, takođe su se raskusurale oko resora, pa je CSU dobila Ministarstvo unutrašnjih poslova a Merkelicin CDU odbranu i privredu. Međutim, velika koalicija još nije konačna. Njoj preti nemali otpor u redovima Šulcovih socijaldemokrata, pogotovo u podmlatku stranke. Tako da će se definitivno rešenje znati za tri nedelje, kada će SPD održati unutarstranački referendum. To što su se u višemesečnim pregovaračkim mukama o svome jadu zabavili, nije ih sprečilo da u dogovor i nas turnu, pa su među prvim stavkama utanačili i podršku EUropejskoj perspektivi Zapadnog Balkana! Blago nama! A ja se uplašila da neće…!

U nacrtu koalicionog dokumenta ni Rusija, naravno, nije izostavljena! Piše da je Nemačka zainteresovana za dobre odnose i blisku saradnju sa Moskvom: „Rusija je naš najveći evropski sused, s kojim želimo garantovati mir u Evropi, integritet nacionalnih granica i suverenost svih država….“! Opa! Ovo će biti da se na Krim odnosi, ne verujem da ih savest oko KosMeta grize?!

Kad smo već kod Zapadnog Balkana i KosMeta, 6. februara Evropska komisija usvojila je Strategiju proširenja na Zapadni Balkan u kojoj je određen vremenski okvir po kojem bi mogli da postanemo članica do 2025. godine. Ono što mene posebno raduje to je spisak od šest država u tom Zapadnom Balkanu, na kojem su se našle: Makedonija, Albanija, Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i – „Kosova“?! U Briselu kažu da je ovo prvi u seriji važnih  koraka namenjen Balkanu ove godine. Strategiju je nakon usvajanja javnosti predstavila EUropejska komesarka za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i kolega joj nadležan za okupaciono širenje Johanes Han! Potom se vodila diskusija na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u Strazburu, a onda su dokument uputili svojim članicama koje će se o svemu izjasniti na samitu EUropejskih lidera u martu!

Što se članice Španije tiče, ona se nedelju dana pre usvajanja već izjasnila i dovela u pitanje taj dokument, oštro se protiveći da se „Kosova“ uključi u bilo koji proces koji bi mogao da ostavi utisak da je država! Španija je Evropskoj komisiji poslala pismo u obliku „non pejpera“ u kojem se protivi i upotrebi termina „zapadni Balkan 6“, pa nam zato „šestice“ u Strategiji nema na papiru, ali se iz svake stavke – podrazumevala!

Španija je zapretila i da će se suprostaviti učešću „Kosova“ na samitu EU i zemalja Zapadnog Balkana koji će se održati 17. maja u Sofiji, jer „Kosova“ ne može biti deo proširenja EU na Balkan, to može biti samo država Srbija! Naravno! Za Španiju – Španija nema alternative! Celovitost njene teritorije, ugrožena težnjom Katalonije za otcepljenjem, crvena je linija preko koje Španija, kao ozbiljna država, ne prelazi i sa tim ni zbog čega, a kamo li zbog EU – ne trguje! Svi mi znamo da ovo Španija radi kako bi posredno, preko KosMeta, pokazala da nema narušavanja njene teritorijalne celovitosti i otcepljenja Katalonije! Nema dileme kod Španije! A ovo što mi ćutimo, pregovaramo i stalno sastančimo po skupovima „6 država“ – nimalo nam ne smetajući što nam je najneposrednija ta „šesta država“ KosMet – to je dilema – ili možda nije?! U svemu ovome ne znam da li mi Španija, svojim državničkim stavom, više prija ili više opominje i izaziva dubok osećaj stida zbog zvaničnog odnosa Beograda prema teritorijalnom suverenitetu svoje države!

Nije Španija jedina koja me muči. EU ima još četiri članice koje ne priznaju „Kosova“ kao samostalnu državu, pa još ne čuh da Beograd, kad već ničim zasluženo ima tu mogućnost – ne zatraži od Brisela da mu – pre svih ucena i pretnji – prvo izađe sa jedinstvenim EUropejskim stavom o KosMetu?! Uostalom, čiji stav Brisel zastupa, kad  pet članica ne priznaje „državu Kosova“  i u ime koga pritiska, teroriše, preti i ucenjuje Srbiju i Srbe i otima nam teritoriju?! Kako to da Beograd ne koristi ovaj moćan i neoboriv argument pred briselskom administracijom?! Niko iz Beograda ovo pitanje ne postavlja, a oni – gaze li gaze?! A što i ne bi kada za Beograd – EUropa nema alternative?! E, ako vam EUropa nemate alternative – ima da nema ni KosMeta!!!

Da li sam u pravu ili ne, govore dva važna – i vezana – naloga koje je Srbija Strategijom „dobila“! Prvo je da će u EU biti kooptirana do 2025. ali

ima i ono drugo –  pod uslovom ispunjenja naredbe iz poglavlje 35, što prevedeno znači – poklanjanje okupatoru dela svoje zemlje?! Što se tiče datuma, nisu zacrtali da do 2019. sa „Kosova“ potpišemo pravno obavezujući sveobuhvatni dokument o „normalizaciji“ odnosa, ostavili su nam na volju koja glasi – što pre?! E to ti je, prijatelju – granica između Srbije i KosMeta – posred Srbije?! Na sve ovo Beograd začepio uši i iz svega mozga srećan opevava 2025.  jer će kao do tada ući u EUropu! U to nisam baš sigurna nakon oglašavanja EUropejskih zvaničnika koji su na Strategiju stavili „ali“ pa „zarez“! Ima tu još – Raška, Vojvodina,…! Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, 2025. godinu nazvao je ohrabrenjem, a ne datumom ulaska, jer članstva nema za one koji imaju „otvorena pitanja granica“?! E što volim kad nas „hrabre“! Kad samo pomislim koji li će tu sve zadaci da stižu i da se odrađuju, aplauzi da pljušte, šargarepicom, tik nadohvat ruke, ispred nosa da se maše – mojoj sreći kraja nema?! Tako dok mi zadovoljni u trans padamo – KosMet polako put pod noge i – pravac u veliku Albaniju…

Tu je i komesar za okupaciono širenje EUrope, naš prijatelj Johanes Han, koji je sutradan po usvajanju Strategije pristigao u Beograd! Istakao je da će ujedinjenje Evrope biti „potpuno, tek prijemom Zapadnog Balkana“! Znam! Nije vama do naše sreće nego do vaše potpune okupacije! On je podvukao i da „Srbija sad ima perspektivu za 2025.“! A tek perspektiva što me je obradovala! Onda je udario akcenat: „EU neće prihvatiti ni jednu članicu bez prethodnih rešenja otvorenih bilateralnih pitanja…. „to nije blanko ček“! Naravno – to je pravnoobavezujući dokument! Znam i to! Toliko puta ste to ponovili da samo lud ili pokvaren to ne zna ili neće da zna?!

Nije nikakva mudrost shvatiti, kako oni idu korak po korak, po principu „kuvane žabe“ i dokle su već došli, dovoljno je samo uporediti njihove samite i donesene odluke! Ova najnovija strategija sledeći je veliki okupacioni EUropejski korak posle one iz 2003. u Solunu, gde određuju godine kooptiranja! U odnosu na tu 2003. mnogo smo napredovali! Tada su 21. juna u Solunu na samitu šefova država i vlada članica EU i Zapadnog Balkana, zemlje Zapadnog Balkana

bile: Makedonija, Albanija, Srbija i Crna Gora, BiH i Hrvatska! Hrvatska više „nije“ na Zapadnom Balkanu, a njihova štićenica „Kosova“ tada nije bila „zemlja“, nego joj je bio posvećen poseban paragraf koji je garantovao poštovanje Rezolucije SB 1244 i načela „standardi pre statusa“! E, danas, s obzirom da mi „svakog dana sve više napredujemo“ – došli smo do obavezujućeg sveobuhvatnog sporazuma Srbije i Kosova?! Treba li ikome još objašnjavati kakav je, ako već piše da je – između Srbije i Kosova?!

Strepnju o prodaji KosMeta pojačava i izjava ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina, koji je 6. februara u Palati „Srbija“, na okruglom stolu „Političko-bezbednosni  i odbrambeni aspekti kosovsko-metohijskog problema“, održanom u okviru „unutrašnjeg dijaloga o KiM“, izjavio: „Evropske integracije ne mogu biti uslovljene odustajanjem od rešavanja nacionalnog pitanja Srba. Ne možemo posle dva veka preneti tu odluku u ruke briselske ili bilo koje druge birokratije. O tome mogu odlučivati samo Srbi“!!! Patriotska mašna na paket svezana – samo tako?! Plašim me da se pod ovom porukom – „rešavanja nacionalnog pitanja Srba“ – krije „dobijanje“ onoga što je već naše i što je već dobijeno sa preko 30.000 srpskih života – to je Republika Srpska, a za to „dobijanje“ – davanje našega KosMeta šiptarskom okupatoru?! Plaši me ova dimna zavesa „dobijanja“ koja bi trebalo da posluži kao magla ispod koje bi se odradilo i pravdalo davanje ko bajagi nekim dobijanjem?! Znači – trgovina u okviru našega – a šiptarska teritorija, ona sa koje su se decenijama izlivali i okupirali našu državu i koja je jedino međunarodno priznata kao njihova –  Albanija – da ostane netaknuta?!

U svemu ovome, poseban je bezobrazluk do bola maštovito iščitavanje u Beogradu zadatog pravnoobavezujućeg sporazuma Srbije i „Kosova“! Ja ne znam kojim rečima, logikom, argumentacijom može da se objasni i opravda drugačije značenje od onog jednog jedinog i suštinskog – da nam je takav obavezujući sporazum sa Šiptarima – namaknuta omča, koju, pod ovom ili onom floskulom, polako stežu oko vrata, otimajući KosMet?! Čeka se još samo ko će – Srbima i Srbiji – u Beogradu gurnuti stolicu ispod nogu?!

Milijana Bletić

Patriot

POSTAVI ODGOVOR

*