Milijana Baletić: ZAPADNJAČKI TEATAR I DOMAĆI APLAUZI

Teško da bi iko mogao prebrojat sve ove predstave po zapadnjačkome scenariju – „zaigrane“ na Planeti! Još je teže da ga narod – kad mu ga spakovana serviraju – „pročita“! Znaju oni da narod voli na gotovo – zato se i vata zaglupljivanja! Za prosvećivanje – treba debelo zagrejat stolicu!

0

Bože dragi, kako “ blagodeti“ izobilja tema, koje nudi ova naša svakodnevica, od nas nekad napravi „Buridanovog magarca“! Niti je moguće u’vatiti svaku, niti se lako opredeliti koja da se izostavi! Gde se god „ubode“, nije se promašilo, ali uvek ostane osećaj da se toliko toga propustilo!

Ova predstava Šiptarske „moći“ i američke „nemoći“, najnoviji je „žanr“, kojim su rešili da nas zabave?! Odabranom terorističkom trojcu – Tačiju, Veseljiju i Haradinaju – podelili su uloge. Tači je „za pregovore“, nije za takse i ubeđuje drugu dvojicu da se ukinu, jer se „prijateljstvo sa Amerikom ne sme izgubiti“. Veselji, koji je na čelu parlamenta i na čelu Tačijeve stranke DPK, dok je ovaj predsednik „Kosova“ – hvali se kako su takse njegov predlog – a on Tačijev! A Haradinaj, koga zapadnjaci „mole“ danima da ukine takse, dobio je ulogu da glumi „tvrd orah“ sve dok im Beograd zvanično i napismeno ne preda KosMet na poklon!

Sastavili su i najnoviju Platformu za pregovore, zvanu – „uzmi ili ostavi“?! Priznanje, ili ništa?! Tu je i reciprocitet za njihovu „braću koja živi u Srbiji“, s tim što na „Kosova“ nema nikakve „Republike Srpske“ ?! Traže i da im platimo ratnu odštetu i svu imovinu s njima – u sukcesiji – podelimo… A onda – vrh – da se glavna smetnja – Rezolucija 1244 – ukine?! Mora da je sve ovo iz vaše prepametne glave?! Vala, Šiptari, ako je i od vas – mnogo je!

A onda 17.februara, kad su šiptarski okupatori udarili u slavlje takozvane nezavisnosti – svi zapadnjački ambasadori u počasnoj loži, zajedno sa svojim pulenima, slave islamsku terorističku državu „Kosova“?! Pljušte čestitke, od predsednika Amerike, preko Francuske, do engleske kraljice! E samo kad nam kraljica nije prekršila tradiciju! Još nije bilo ni jedne srpske tragedije – stotinama godina u nazad – na čijem je scenariju izostavljen „njen“ potpis?!

Albanski premijer Edi Rama – iz svega mozga, na gluve uši Zapada – viče: „Kosovo je deo Albanije“! Hvala prijatelju! E, ovo je rečenica od koje se kreće – u trajno rešenje – problema Srba i Šiptara! Beograd i Tirana za stolom – a ne Beograd za stolom – sa svojim KosMetom?! Kako do trajnog rešenja, pisala sam još 2013. godine, „Predlog rešenja srpsko-albanskog sukoba“. Nalazi se na mom sajtu milijanabaletic.com.

Ali, ne da oni znaju razigrat scenarijo – o svemu se mislilo! I široki krug analitičara je tu! Plaše, požuruju i poručuju – otarasit se KosMeta, što pre, jer – srpska „budućnost“ na Zapadu – ne može da čeka?!

Bože dragi – nema tog oblika igrokaza danas, u koji zapadnjaci na čelu s Amerikom nisu spakovali svoje interese i zaigrali ih njihovim žrtvama širom Planete! Od države do države, izvođači su im razni. Najbolje im zaigravanje ide preko nacionalne manjine, ili verske, a najradije – to dvoje sastave?! Tamo gde nema ovoga „materijala“, tuku na liniji – vlast-opozicija! Ma – sve za, „demokratiju“?!

Predstave po njihovome scenariju, teško je na zemaljskoj kugli pobrojati, a još teže da ga narod „pročita“ kad mu ga spakuju! Znaju „majstori“ da se narod pre u’vati zaglupljivanja – dobije ga „džabe“ – za prosvećivanje – treba debelo zagrejat stolicu!

Venecuela je školski primer njihovoga „rukopisa“! Sa bezmalo 30 miliona stanovnika i nešto više od 10 puta većom teritorijom od Srbije, našli su je jadi, upravo zbog silne nafte, koju imaju više od Rusije! A pretpostavke su i da gasa ima! E samo im još i gas trebao! I ovako su ga ugasili. Još s početka prošlog veka, čim su namirisali da leži na ogromnim količinama nafte, ameri su joj se instalirali na grbaču! Uselili su im se američki vlasnici i radnici sa porodicama, nametnuli način života i, zajedno sa domaćom političkom elitom, uživali u blagodetima nafte, dok je siromašni narod „glancao“ ulice u protestima sve do ’98. godine kada je na vlast došao Ugo Čavez – koji je, sve to nacionalizovao! Od ovoga im se – crnje nije mogao zamerit! Ali i Amerika ima svoju „naftu u rukavu“ – poklopila ih je sankcijama, narod uterala u još veće siromaštvo, a „opozicionare“ brižno zaštitila?! Nakon smrti Čaveza 2013. dolazi njegov sledbenik, današnji legitimno izabrani predsednik Nikolas Maduro, a pod teretom blokade i sankcija buja siromaštvo i nezadovoljstvo. Nakon što je Maduro 11. januara legitimno preuzeo drugi mandat, „opozicija“ je na čelu sa „svojim“ vođom Huanom Gvajdom, proglasila izbornu pljačku, izašla na ulice i 23. januara za predsednika proglasila Gvajdoa! Zapadnjaci su ga, naravno, odmah priznali…! Moje saučešće – Venecuelo! Sve dok imaš takvo bogastvo – i takvog svetskog siledžiju u komšiluku – teško da će tu biti počivala!

Mi, jes da nemamo naftu, ali – em smo se posadili tu gde smo, em se uvatili pravoslavlja – a time i Rusije! Ne znam šta je gore – ovo ili nafta! Ima i onih koji se „snađu“, ali – i za to se treba roditi?! A nama „rodilo“ – samo tako?! Kad ih upamtiš na početku dok „apliciraju“ kod okupatora – prepoznati ih ne možeš kad „uspiju“ – koliko se oni dobro „snađu“?!

Jedan od trenutno medijski najaktuelnijih na Balkanu koji se „snašao“ – na račun svoga naroda – je Milo Đukanović! I do sada se znalo da se pošteni Milo „snašao“, ali da se „snašao“ baš toliko koliko se „snašao“ – dok ne puče tikva između njega i zvanično najjačeg biznismena u Crnoj Gori Duška Kneževića – čestit čojek ni zamislit nije moga’ da može postojati takvo – bezočno „snalaženje“?! Koliko je samo puta Milo, taj nesrećni narod „obrnuo“ na tržištu – sve dok im tako nije trag zametnuo da – prvi put u istoriji, oni više – ni ko su – ne znaju?! I tako udri udri, decenijama – narod sve podeljeniji, sukobljeniji, sluđeniji, siromašniji – on sve bogatiji i bogatiji?! Kapa dolje – majstore! Boljega da odradi – baš ono što im je i trebalo – od tebe mogli nać nijesu! Takve pečene oči – i đon od obraza – teško se rađa?!

Bože dragi šta sve Srpkinje rodit mogu?! Ima tu takvog „kvaliteta“, da ovi naši istorijski provereni „prijatelji“, čak svoje omiljene „opozicionare“ iz raznih krajeva sveta – našim „stručnjacima“ na obuku šalju! Čusmo i da se, americi omiljeni „opozicionara“ Gvajdoa, pre 10 godina, kod nas „stručno“ usavršavao?!

Jedino se nadat, da se Venecueli neće dogodit NATO, kao Srbiji ’99-ete! Isti je scenario! Ne sumnjam da bi se i Gvajdo – kao što je i „naš“ Đinđić – izmakao s porodicom na sigurno i onda pozivao da raspale po Venecueli – „dok režim ne padneo“?!

Ovo moje nadanje nije tek tako. Neću ovde o današnjoj snazi Rusije i Kine. Radije ću o „mečki“ u njihovoj kući! Ameri su po mnogim šavovima pukli, do sukoba aktuelnog predsednika Trampa s prethodnim vladarima nagomilanim u dubokoj državi“! Saveznici se polako izvlače ispod njihove čizme! Turska, druga po snazi članica NATO – sve više igra svoju igru! Angela Merkel je na Minhenskoj konferenciji za bezbednost, 16. februara branila odluku evropskih zemalja da podrže nuklearni sporazum s Iranom, iz kog se Amerika povukla, našta je američki potpredsednik Pompeo, optužio Evropu da ponovo podriva SAD“! A na američko protivljenje nemačko-ruskom gasovodu Severni tok 2, poručila im je: „Smatram greškom da se, iz političkih razloga, Rusija isključi“!

A koja tek sve ljubav vlada u okviru EUrope?! Velika Britanija se o jadu zabavila oko Bregzita i odluke – kako da ode – a da joj Severna Irska – ne ode – za Republikom Irskom! I Gibraltar – britanska kolonija na španskoj zemlji – slične je sudbine! Orban – odavno se otrgnuo! Španija, koja je na optuženičku klupu privela katalonske separatiste, nije mogla 13. februara da izglasa budžet, jer – nije imala katalonske glasove! I – pala je! Premijer Sančes, raspisao je vanredne izbore za 28. april! A sledeći mesec – „rasklimatana“ EUropa – u kojoj buja antiEUropejsko raspoloženje, ima izbore za svoj parlament! Italija joj je udarila kontru i nije htela da prizna puč u Venecueli! Neće, kaže, da se „meša u unutrašnje stvari druge države“!

E kad su ova „mešanja“ u pitanju – kod Italije ima još „zanimljivosti“! Njen vicepremijer i lider pokreta Pet zvezdica Luiđi Di Majo, umesto da se u Parizu slika s globalističkom uzdanicom Makronom i Brižitkom (ovom samo njegovom) – on se slikava sa „Žutim prslucima“, po Parizu?! Taj „selfi“, u inače zategnutim odnosima ove dve članice EU zbog migranata, bio je okidač da obe strane opozovu svoje ambasadore!

A tek predsednik Evropskog parlamente Antonio Tajani, koji je 11. februara na Dan sećanja stradanja svojih sunarodnika oko Trsta rekao: „Živeo Trst, živela italijanska Istra, živela italijanska Dalmacija“?! Kako mi tek on nasekira – poštene i nevine – EUropejske Hrvate i to – ni dva dana nakon što su „odneli pobedu“ nad Zvezdinim vaterpolistima u Splitu, na koje su se natisli motkama i noževima, i to mučki s leđa, dok su ovi sedeli u kafiću, tipkali poruke, pili kafu i čekali utakmicu!

Vala Talijani – nešto ste mi uvek bili simpatični…

I na kraju – evo i poslastice! Na ovoj konferenciji u Minhenu 16. februara, komesar za okupaciono širenje EUrope Johanes Han i glavni čovek skupa Folfgang Išinger, na panel su „priveli“ Vučića i Tačija, da ih javno suoče! Nakon što su obojica ostala pri svome, Han nam otkri radosnu vest da će Evropska komisija, za ovoga mandata, pre majskih izbora – sastaviti predlog kako da se rešimo KosMeta?! Za „dezert“ je bio zadužen Išinger! Praveći Vučiću „zazubice“ – rekao je kako su, ovaj put, priredili tortu Ciprasu i Zajevu zbog sporazuma oko Makedonije, ali (tu sad ide šargarepica) – „bilo bi divno“ da i nama iduće godine „umese“ jednu – da je Vučić i Tači preseku?! Ma, svaka ti čast – domaćine?! Što jes jes – ne bi ni valjalo da se taj biznis oko predaje KosMeta – bez torte završi?!

Milijana Baletić

POSTAVI ODGOVOR

*