Миливојевић: СПЦ и државни врх не могу да имају исти став о Kосову

0

Политички аналитичар Цвијетин Миливојевић оценио је да Српска православна црква и државни врх не могу да имају исте ставове о ситуацији на Kосову, како је представљено након састанка представника државне власти са патријархом Иринејом и да је у питању „класичан спин јавности“.

„Не могу да имају исти став црква која је на последњем Сабору рекла да је Kосово део Србије и да нема одсутупања од те тезе и представници државе од којих Ивица Дачић каже да је званична косовска политика разграничење, Вучиц да то није званична политика, али да је то његов предлог и Ана Брнабић која нема појма која је политика Владе по питању Kосова“, рекао је Миливојевић агенцији Бета.

Он је рекао да постоји могућност да је патријарх одступио од косовске политике Српске православне цркве, али да онда он не води политику Сабора.

Миливојевић је казао да сопштење о томе да су се СПЦ и државни врх усагласили о питању Kосова пустио неко ко је хтео да се насмеје том састанку или да пошаље лажну поруку да умири народ.

„Откуд на састанку министар спољних послова када је тема је Kосово, које је део Србије. Да ли је Kосово иностранство?“, навео је Миливојевић.

Он је истакао и да Српска напредна странка води кампању против свих челника Српске православне цркве који се не слажу са њеном политиком за Kосово.

„Црква тамо има имовину која јој није враћена, враћене су мрвице. Цркви прво мора имовина да се врати и да се каже шта је политика Вучића за Kосово, да би могла да уђе у такву врсту разговора“, казао је Миливојевић.
Верски аналитичар: Нема приближавања ставова Владе и СПЦ о Kосову

Верски аналитичар Владимир Вељковић из Ниша оценио је да се на састанку поглавара Српске православне цркве и државног врха Србије није догодило приближавање ставова о ситуацији и преговорима са Kосовом. Вељковић је за Бету рекао да се из изјава може закључити да је председник Србије Александар Вучић само искористио састанак са СПЦ да „још једном покаже свој наводни чврст став према властима у Приштини“.

„Вучић је искористио састанак и усвојену косовску Платформу за преговоре са Београдом, да покаже још једном чврст став према властима у Приштини. Тај његов став да је Платформа неприхватљива само делује као приближавање ставова СПЦ и Владе Србије, али то се није догодило“, објаснио је Вељковић.

Kако је казао, тај Вучићев „чврст став“, може и од СПЦ да буде протумачен као приближавање ставова.

„СПЦ доследно заступа своје ставове у вези са територијалним интегритетом Србије на Kосову, Резолуцијом 1244 и Уставом Србије, тако да овај Вучићев јучерашњи наступ не делује као да су се његови ставови приближили Цркви, иако они то могу тако протумачити“, рекао је Вељковић и подсетио на предлоге о разграничењу територија.

Додао је да „Вучићево дизање температуре око косовске Платформе“, делује као „његово изненађење“, јер му тако усвојена платформа не иде у прилог.

„Он је као изненађен, јер му Платформа парламента у Приштини никако не иде у прилог ако евентуално води тајне преговоре са једним делом косовских власти, како је навођено у јавности. Мислим да се он око тога сада узбудио и да зато појачава реторику“, казао је Вељковић.

Н1

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*