Мило креће у ликвидацију последњег бастиона српства у Црној Гори (ВИДЕО)

0

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић састаће се сјутра у Ватикану са папом Фрањом, а, како сазнаје портал ИН4С, том приликом уручиће позив поглавару Католичке цркве да посјети Црну Гору.

Ђукановић ће се током посјете Ватикану састати и са државним секретаром Свете столице кардиналом Пјетром Паролином.

Посјета Ђукановића Ватикану долази након боравка државног секретара Свете столице у Црној Гори. Паролини је, иначе, десна рука папе Фрања.

Из Ђукановићевог кабинета је саопштено да је ова посјета „потврда одличних односа Свете Столице и Црне Горе, који имају дубоке историјске коријене и традицију међусобног поштовања, утемељене Конкордатом о сарадњи из 1886. године“.

-Црна Гора је након обнове државности, препознатљива као земља која посебну пажњу придаје очувању и развоју међунационалних односа и вјерској толеранцији, сарадњи и солидарности, обновила односе са Светом Столицом и кроз Темељни уговор, који регулише најважније сегменте билатералних односа и статус католичке заједнице у нашој земљи, наводи се у саопштењу.

Након посјете Ватикану, Ђукановић ће посјетити и сједиште сувереног витешког Малтешког реда, са којим је Црна Гора успоставила дипломатске односе 2006. Године.

Док се сарадња са Светом столицом паралелно успјешно одвија на више нивоа, црногорске власти Српску православну цркву третирају као главног непријатеља и пријетњу по државност Црне Горе.

Тако је Ђукановић раније казао је да „Српска православна црква остаје главни фронтмен великосрпског национализма према региону и Црној Гори и да остаје ударна песница онога што желе идеолози ’велике Србије‘ и империјалне Русије на Балкану“, те да стога „мора остати предмет пажње државне политике Црне Горе у наредном периоду“.

Историчари оцјењују да блискост Ђукановића са Ватиканом није случајна и безазлена, већ иза ње стоје многи скривени мотиви.

Др Александар Раковић из Институт за новију историју Србије сматра да ће Ђукановић извјесно уручити папи званични позив да посјети Црну Гору.

Папа ће тај позив сигурно прихватити, казао је Раковић раније за ИН4С.

Према његовим ријечима, Ватикан се према режимској Црној Гори односи заштитнички, јер су им садашњи властодршци у Подгорици потребни како би се наставило конвертовање идентитета Црне Горе.

Он је, у емисији „Хоризонт догађаја“, казао да је Ватикан током читавог 20. и 21. вијека активно подржаво црногорски сепартизам.

Раковић је додао да су Срби у Црној Гори, поред сународника на Космету, данас најугроженији припадници српског народа.

Католичанство умјесто православља

Историчар Александар Стаматовић сматра да је Ђукановићева посјета Ватикану само дио реалности садашњег положаја и улоге Црне Горе у општој глобалној констелацији балканских и европских односа.

Сада се већ послије више од двије деценије, може сасвим јасно, иако је то за историјску анализу догађаја и личности релативно кратак период, може јасно направити историјска ретроспектива фамозног сукоба Мило-Момир.То није био обичан сукоб, који се најчешће код политичких лаика тумачио дилемама за и против Милошевића, за и против Милошевићевог неокомунизма, за и против подређеног односа Црне Горе према Србији и сл. Радило се о великом заокрету Црне Горе и њеном ходу у промјену идентитета, од српског, словенско-православног, русофилског, ћиричног и коначно уопште православног. Дакле, да поједноставим ствар, Црна Гора је убрзано кренула ка путу за римокатоличанство и промјену свог идентитета, а као главна персонификација тог процеса у историји ће остати записан Мило Ђукановић, казао је Стаматовић раније за ИН4С.

Према његовим ријечима, ради тога је Црна Гора добила независност, ушла у НАТО пакт и остало.

Значи, сви ови унутрашњо, а нарочито спољно-политички потези су само дио тог процеса. Погрешно би било мислити да је Ватикан тек од  посљедње двије или три деценије означио Црну Гору као земљу мисије (terra misionis), тј.земљу преобраћаја. Ватикан, тј. Рим, или римска вјера је стратешки била поражена на територији Црне Горе дјеловањем Немањића, а нарочито Светог Саве. Да се разумијемо, није се одмах у многим земљама Балкана послије тзв. велике шизме, или подјеле хришћанства на Римокатоличанство и Православље подијелио и Балкан, као да ножем прережете комад сира или хљеба, навео је Стаматовић.

Како је казао, клатно се клатило на једну и другу страну, тј.клатно два концепта и сједишта хришћанства, римског и константинопољског.

И у доба тешког ропства српског народа под Турцима, Ватикан је настојао да искористи сваки моменат како би Црној Гори или шире српском народу наметнуо римску вјеру, обећавајући Црној Гори и Србима слободу, с обзиром на чињеницу да су двије кључне силе које су могле помоћи Србима у ослобођењу биле римокатоличке државе: Млетачка Република и Аустрија. Но, тај концепт почео је све више пропадати у Црној Гори са пенетрацијом Русије. Црногорци су нашли савезника, како се то у бројним изворима наводи „по јединовјерију и једнојезичију“- Русију. Планом Ватикана, српске просторе треба најприје територијално раздробити, што је учињено распадом тзв.друге југословенске државе, и коначно формирањем самосталне црногорске државе, затим језички, што је учињено промовисањем црногорског језика, и на крају самим разбијањем православне цркве, у овом случају формирањем посебне црногорске православне цркве, што је само маликорак ка унији и преласку на римокатоличанство, казао је Стаматовић.

Према његовим ријечима, Ватикан сада жели да ликвидира посљедњу оазу словенског православља на Јадрану и Медитерану, а то је Црна Гора и њена Митрополија црногорско-приморска.

Да црногорки режим очито ради на католизацији Црне Горе, јасно говоре опште тенденције ка њеној латинизацији. Латиница је службено писмо у државној коресподенцији, док је ћирилица, иако по Уставу равноправна, избачена из употребе. Дјеца се од малих ногу уче писању латиницом, при чему се на посредан начин, чак и у школском систему, провлачи неформално схватање, да је ћирилица нешто ретроградно и антидржавно, тј.српско. Примјећујем да је у посљедњих двије до три године све више смртовница и гробова са латиничним написима, казао је Стаматовић.

Дакле, додао је он, то је свакодневни живот од кога се полази.

-У историографији, настави историје, и уопште култролошком тренду развија се схватање да је Римокатоличанство у Црној Гори старије од Православља, те да је оно Црној Гори наметнуто вољом Немањића који се демонизују. Пласира се прича о тзв.суживоту римокатолика и православаца у Боки, иако историја биљежи врло оштре сукобе једних са другима нарочито у Котору у XVII и XVIII вијеку. То се даље провлачи кроз презентацију смисла потписивања Конкордата Црне Горе са Ватиканом у доба књаза Николе, иако је књаз Никола као велики православац и Србин, управо Конкордатом са Ватиканом сузбио римокатолички прозелитизам, који је сада у пуном јеку у Црној Гори, закључио је Стаматовић.

Идеологија Јеврема Брковића

Професор Цетињске богословије и посланик у Скупштини Црне Горе Будимир Алексић подсјећа да одавно познатио да Ђукановић „преферира западни цивилизацијски круг“ и да је „на линији оне политике и идеологије која сматра да Црна Гора треба да, како је то дефинисао Јеврем Брковић још 1990. године, треба да се врати својој Римокатоличкој цркви и својој дукљанској римокатоличкој идеологији“.

Дакле, они сматрају да је то официјална политика и идеологија данашње Црне Горе на којој Ђукановић инсистира да су наши преци некада били римокатолици и да их је Свети Сава поправославио, те да су стекли услови да се Црногорци врате својој римокатоличкој идеји којој су наводно давно припадали. То је официјална црногорска историографија. Ако то имамо у види онда је потпуно природно што Ђукановић иде у Ватикан са образложењем које је такво какво јесте, а праве циљеве и мотиве његове посјете можемо само да наслућујемо, навео је Алексић.

Како је казао, оно што је још занимљиво јесте чињеница да је Ватикан као држава, није признао лажну државу косметских Албанаца.

Било би добро да Ђукановић у том погледу слиједи политику Ватикана, дакле да повуче признање лажне државе косметских Албанаца, на простору старе Србије, односно Косова и Метохије. Шта су прави разлози и мотиви његове посјете Ватикану, ми не знамо али оно што знамо јесте да Црна Гора има закључен споразум са Римокаталичком црквом, али нема са Српском православном црквом којој припада 75 посто грађана Црне Горе, према попису из 2011. године, закључио је Алексић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*