Мило не посустаје, треба ли Срби да ћуте: Због прогона сви да тражимо азил

0

Лијепо напишемо да смо проглашени издајницима и да нам пријети прогон и гоњење по сили закона, јер ниједна земља није благонаклона према издајницима, па неће ни Црна Гора, и да тражимо заштиту од прогонитеља

Лидер ДПС-а се није ни пресвукао након посјете Паризу и обиљежавања 100 године Првог свјетског рата, а данас је рекао оно што смо сви од њега очекивали. Трећину свог становништва прогласио је издајницима, односно назвао је Подгоричку скупштину великом издајом Црне Горе и тиме  на сваког грађанина који не мисли као он нацртао мету. Када још знамо која сила (полиција) стоји иза њега, можемо да очекујемо упаде њихових јединица у станове свих оних који на било који начин Подгоричку скупштину сматрају легалним догађајем који је потврдио оно што је прије 100 година осјећала велика већина становника тадашње Црне Горе.

Још се није ни осушио папир на којима су записане ријечи лидера ДПС-а о историјском помирењу Њемачке и Француске и његовом ламентирању над тим догађајем, а за унутрашње потребе он је опет посегнуо за диктаторским рјечником и праксом. Наш предсједник саосјећа и рони сузе над помирењем Њемачке и Француске, али зато нема милости према свом народу и по ко зна који пут копа и продубљује и онако дубоке ровове неслоге и различитог погледа на догађаје протеклог вијека међу својим народом. Мислим да такав примјер није забиљежен у историји европске политике у посљедње три деценија и неке будуће генерације вјероватно ће на његовом примјеру учити како се не води политика,  уколико се она схвата као јавни посао за добробит неког друштва и државе. 

И џаба је више писати о лидеру ДПС-а. Он ће и даље гурати по старом и остајати на власти тако што ће на јавним скуповима дијелити етикете домољуба и издајника. И шта онда чинити?

Замишљам да би било лијепо када би тих стотињак хиљада Срба из Црне Горе неко успио да организује и савјетује да сви до једнога затраже политички азил у некој држави западне Европе(можда баш у Француској). Лијепо напишемо да смо проглашени издајницима и да нам пријети прогон и гоњење по сили закона, јер ниједна земља није благонаклона према издајницима, па неће ни Црна Гора, и да тражимо заштиту од прогонитеља. Наравно, све то би требало медијски отпратити и захтјеве за азилом послати на све важне међународне адресе. Мислим да је вријеме да Срби у Црној Гори интернационализују своје невоље са овдашњим властима и да затраже страну подршку својим захтјевима. Домаћу у оваквим условима неће добити, јер је лидер ДПС-а рекао оно што мисли велика већина његових бирача и националних мањина. А када је већ тако, ваља се бранити и то свим демократским средствима, а интернационализација нашег положаја је један од корака у тој борби. Када већ домаћа јавност не може лидера ДПС-а да упристоји да не вријеђа и прогони дио свога становништва, можда ће страна то успјети. Вриједи покушати!  

 

ИН4С

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*