Миломир Краговић: Бескућник је човек

0

Дванаестогодишњи дечак, у рану зору, усред Новог Сада бацио је запаљене новине на двојицу бескућника

Дванаестогодишњи дечак, у рану зору, усред Новог Сада бацио је запаљене новине на двојицу бескућника. Он и његова двојица другара тај бестијални чин тумачили су, у полицији, као део јутарње игре. Од запаљених новина страдао је Драгутин Тодорчевић, отац петоро деце, коме је пукао брак и који је, према причама оних који га знају, утеху налазио у алкохолу и спавању по улицама.

Све агенције су ревносно јавиле о овој трагедији, али су све време саопштавале да је дечак усмртио бескућника. Због тога су реаговале и друштвене мреже, јер је и бескућник – човек. Од опекотина умро је пензионер Драгутин, несрећни човек коме су кола кренула низбрдо и који је трагично, у сну, страдао тог страшног јутра.

Подаци упозоравају да у Србији има близу двадесет хиљада бескућника, да је најмлађи ухваћени лопов имао 12 година, а дилер 13. Да 5 одсто из генерације не упише први разред, док 5 одсто одустане од мале матуре. Свако десето дете не заврши ни основну школу. Одлазе на улицу и постају криминални подмладак. У највећем броју случајева.

Вишедеценијска економска криза произвела је и 300.000 подстанара, 700 такозваних картонских насеља, без воде, струје и канализације. Породична немаштина, између осталог, допринела је да се сваки четврти брак у Србији заврши разводом.

Може ли школа, и она се годинама реформише без већих успеха, да исправи све друштвене пукотине? Могу ли уморни и фрустрирани родитељи да се, на прави начин, баве децом? Да ли су баке и деке једини ослонац најмлађима који су у клопци мутне вредносне лествице и ријалити агресије?

Страдао је очајни човек од дечака који су, такође, на странпутици. Којима је дечачка игра обијање аутомобила, отимање новчаника, разношење дроге, вршњачко насиље, и бацање пламена на људе којима је и Бог рекао „збогом“.

Прошле године, дечаци и девојчице до четрнаест година извршили су 3.355 кривичних дела. Од угрожавања живота, до крађа, силовања и дрогирања.

Да ову црну хронику завршим једним бајковитим примером. Двојица Рома која су пре две године насрнула на јединственог ствараоца за децу Рашу Попова научила су да пишу и почела нормалан живот. Прича каже да су им родитељи у затвору.

 

 

 

 

Вечерње новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*