Миломир Краговић: Мито јаче од бургије

  0

  Нема часа ни минута а да неко – у српском или европском граду – не даје или не прима мито

  НЕМА часа ни минута а да неко – у српском или европском граду – не даје или не прима мито. У динарима, еврима, доларима, францима, потпуно је свеједно. Према Глобалном барометру, 28 одсто Срба рекло је да су дали мито, а 30 одсто саопштило истраживачима да не пријављују сумњиве работе, јер се плаше негативних последица.

  Због те знане игре жмурки, око 370.000 годишњих српских подмићивања никада не открију они који су задужени за хватање. Не знам, искрено говорећи, који је то математичар успео да преброји та невидљива мућкања с парама. Можда бројка није толико важна колико је значајно сазнање да у овим трансакцијама страдају само аматери.

  Интересантно је да 66 одсто Шпанаца мито виде као велики државни проблем, док су Немци скоро равнодушни.

  Поред поделе корупције на белу (када се користе рођачке, кумовске и сличне везе), сиву (по систему „услуга за услугу“) и црну (непосредно давање лове), требало би истаћи да она има хиљадугодишњу историју. Израз корупција (лат. corruption – поквареност) први су користили Аристотел и Цицерон.

  Хроничари су записали и следећи пример који, можда, понајбоље показује да ово није „изум“ модерног доба. У 16. веку, у Енглеској, велики филозоф и правник Френсис Бекон, по добијању највишег звања – лорд канцелар, ухваћен је двадесет и осам пута у примању мита.

  – Обично примам мито од обе стране, тако да прљав новац не може да утиче на моје одлуке – филозофски се бранио лорд пред већем судија. Упркос томе, парламент га је сменио и послао у казамат. После неколико дана, Френсиса је краљ помиловао, тако да није одслужио добијену казну.

  Нема књиговође на овој планети који може да срачуна колико се пара обрне у овој злоћудној зони. У подмићивању постоје строга правила: малима најмање, највећима највише! Очигледно је да подмићивање успешно буши и тамо где се бургија заглављује. Запитајте се пред сопственим огледалом, колико пута сте нешто некоме тутнули зарад шалтерске или неке много значајније пречице.

  У Библији је записано: „Немој узимати мито које ослепљује мудре и преокреће речи праведника.“

   

   

   

  Миломир Краговић

   

   

  Вечерње новости

  ПОСТАВИ ОДГОВОР

  *