Миломир Краговић: Патике доносе срећу

0

Трачак наде да „није све пропало кад пропало све је“ представља чињеница да је сиромашни Раде, бар неколико дана, био херој нормалне Србије

Није ни сањао двадесетогодишњи Раде Јовановић да ће, преко ноћи, постати јунак недеље и месеца. Овај скромни младић, подстанар у београдском насељу Вишњичка бања, јер је његовој породици она страшна мајска поплава срушила дом у Обреновцу, поклонио је патике босој и промрзлој девојци у аутобусу број 65.

– Када сам је први пут видео босу, имао сам огромну жељу да јој помогнем – рече у телевизијску камеру збуњени Раде. Није ни приметио да је његов људски гест неко снимао и да ће снимак погледати готово цела Србија.

Обичне спортске патике много су усрећиле сироту Данијелу, а Раде је показао лепше лице Србије.

Француски хуманитарац Арно Гујон, у мају 2015. године добио је српско држављанство, већ дванаест година тихо и упорно сакупља помоћ за косовско-метохијске енклаве. Без фанфара, Анро је окупио десет хиљада француских донатора и тридесетак волонтера, организовао тридесет и осам хуманитарних конвоја чија је вредност близу три милиона евра. Готово сам обновио двадесетак тамошњих школа и помогао многим Србима у развоју пољопривредне производње.

Ренато Грбић је већ постао урбана легенда, јер је до сада спасао двадесет и девет особа које су покушале да прекрате живот скоком са Панчевачког моста. Овај стамени човек је четврта генерација аласа и ту своју несебичност посматра као део свог карактера.

Више од пола века, „Новости“ брижљиво негују своју најбољу и најаутентичнију акцију „Најплеменитији подвиг године“. Признања се додељују људима различитог старосног, образовног и социјалног профила, који у својим обичним животима учине надљудске подвиге. Хероји у миру.

Није мали број примера људске доброте, али је много више ружних и нечастивих понашања која, нажалост, освајају ударне просторе у новинама и у електронским медијима. Као да нема места – јер такве вести нису комерцијалне и не дижу рејтинг – за оне лепе гестове који човека чине човеком. Трачак наде да „није све пропало кад пропало све је“ представља чињеница да је сиромашни Раде, бар неколико дана, био херој нормалне Србије.

„Постати човек је лепше него постати краљ!“ – давно је записао А. Г. Матош

 

 

 

Вечерње новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*