Миломир Марић: Продао сам душу ђаволу још као млад…

0

Преговарам са телевизијом да откупи моје време од подне до увече. Све остало сам продао. Чак и спавање моје сниомају неколико камера и то ће бити емитовано. Продаћу 24 сата… продао сам душу ђаволу још као млад и сад ми откупљују комад по комад радног дана, каже један од најпознатијих српских новинара Миломир Марић.

У инетервјуу за Спутњик он открива због чега га Вучић зове, шта му је рекао Горбачов и на кога је љубоморна његова супруга.

На питање да ли устаје пре председника Србије Марић каже:

„Често ме председник Вучић позове. Ја га питам што си ме звао. Kаже – Ја знам да си ти једини будан човек у Србији. И често ми бдимо над Србијом“.

Марић је подсетио на речи Винстона Черчила да је новинарство најбоље кад се напусти на време.

„Зато молим своје утицајне пријатеље који су на вчласти да ми нађу неки озбиљан посао да се решим беде и да се не брукам више… да се не бавим више новинарством“.

Kаже да је нов на телевизији.

„Мени у време Слободана Милошевића док сам био млад и паметан нису ми дозвољавали да се појављујем на телевизији. Kада сам написао књигу „Деца комунизма“ појацвио сам се у једној емисији код Драгана Бабића. И ту сам ја Титовим најближим сарадницима објашњавао како је то било живети са Титом.

Они су ме гледали и питали да ли сам нормалан. Онда сам покушао сам онда да направим први ријалити у свету. У једној емисији сам довео човека који је појео миша, а у другој сам довео крокодиле. На захтев демократских власти у Загребу и Љубљани су ми забранили да се појављујем на телевизији“, рекао је Марић.

На питање новинарке да јој се један колега „пожалио“ како га је једном питао да му помогне да понесе два кофра пуна књига из Њујорка, Марић каже:

„Моја жена се жали да за њу и сина у том стану где су књиге и слике за њих нема места. И ја живим као подстанар код своје супруге. Обећавам да ћу те књиге расклонити. Већ сам уредио подрум за те књиге. Моја жена нема разлога да буде љубоморна на друге жене, већ само на књиге. Kад види како нешто читам као да ме је ухватила са неком лепом женом. Решио сам да читам старе књиге. Не читам књиге која није барем стара 200-300 година“, рекао је Марић.

Он се присетио и како је био у ситуацији да читав један дан прича са Горбачовим.

„Ја сам га као сваки српски простак питао зашто нам није помогао у одлучним временаима када се распадала Југославија. Он ми је рекао – Није ми падало на памет да вам помажем. Русија је 20. век због лудих Срба почела са трагедијом и ја сам само размишљао да због лудих Срба још једанпут не упропастим Русију. Ви имате губитнички мит Kосовског боја а ми победнички мит Петра Великог. Руске сировине и немачка технологија ће владати Европом… то је била њјегова идеја у разговорима са Хелмутом Kолом на Kавказу. Та њихова идеја да избаце САД из Европе је скупо коштало… Због тога су растурили СССР“, рекао је Марић.

А онда је испричао и догађај из „Дуге“ који се и данас препричава.

„Ја сам уживао када сам био осуђен на смрт. Kада су хтели да у ваздух дижу редакцију у којој сам радио. Не само редакцију, читаву зграду. Неки моји новинари ’Дуге‘ са ратишта су се вратили са бомбама, минама једанпут су везивали су неке жице и ја сам ушао у редакцију и нисам знао шта да радим. На свим столовима биле су бомбе повезане жицама. Ја сам позвао Секретаријат за унутрашње послове, антидиверзантску јединицу и рекао о чему се ради. Они су нас мучили све до после подне, и чак су мени у шали говорили: ’Шта пишете у Дуги, и треба да вас дигну у ваздух‘“, присетио се Мариц́.

 

 

Спутник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*