Миломир Марић: Тасовац је за „Парове“ има тај стајлинг, реторику и ниво интелигенције

0

Већ се прибојавам како ће ТВ Хепи на јесен проћи с наставком ријалитија, јер прави ријалити играчи не могу да конкуришу оном што Шешељ и остали раде у парламенту. Тасовац је за „Парове“. Има тај стајлинг, али и реторику и интелигенцију, супер би се уклопио са Змајем од Шипова

У интервјуу за Kурир чувени новинар и супервизор „Парова“ Миломир Марић позива све политичаре који нису прешли цензус да уђу у ријалити, а затворенике са наногицама да тамо одлеже казну, објашњава зашто је поносан на то што је постао старлетан када га је време већ прегазило, и оцењује рад премијера Александра Вучића.
Новинар и главни уредник ТВ Хепи Миломир Марић открива у интервјуу за Kурир да су високи хонорари највећа препрека за довођење српских политичара у ријалити емисије. Ипак, он каже да не одустаје од довођења сада већ бившег министра културе Ивана Тасовца у друштво Маце Дискреције, Атине Ферари, Тијане Ајфон и осталих старлета. Марић нам је поверио и какве новине уводи у јесењу сезону „Парова“ не би ли се одбранио од српског парламента као најозбиљније конкуренције.

Шта очекујете од нове владе Александра Вучића? Јесте ли очекивали овакав састав?
– Нема изненађења. То је влада континуитета, мада сам ја увек више за ова привремена овлашћења, за техничку или реконструисану владу. Сви статистички показатељи говоре да је економски раст већи кад влада није у пуном саставу. Тако вам је код нас у Србији, код нас је увек нешто необично. Чак је и дефицит мањи кад је влада реконструисана или техничка.

Зашто смо тако необични?
– Зато што код нас ништа нормално није изазов. Сналазимо се у ванредним ситуацијама. Kад су поплаве, све пршти од солидарности. За време НАТО бомбардовања у Србији нико ништа није украо, владала је општа солидарност без крађа, тако да се многи с носталгијом сећају тог периода. То је јединствен случај. Kад је нормална ситуација, гледају само шта ће ко да узме.

Kако се ваша теорија о нашим необичностима уклапа у Скупштину Србије? Ево, последњи циркус који смо гледали била су она три дана док је бирана влада. Је ли то необичан или уобичајен начин конституисања власти?
– Чак је и Шешељ дао изјаву да му ова скупштина није много интересантна. У ствари, он се боље осећао у Хашком трибуналу јер је тамо имао више адреналина него у овом парламенту. Мислим да он као посланик све то некако безвољно ради, више глуми оног Шешеља кога памтимо. Ми са дужим памћењем памтимо у Скупштини и узбудљивије ситуације, попут поливања водом, гађања ципелама, чупања каблова, изношења посланика на рукама… Било је ту свега, тако да ово што сад гледамо делује превише упристојено за један необични српски парламент.

И експозе мандатара је био необично дуг…
– Било је и дужих говора у српском парламенту. Сећам се једини пут кад сам у време Милошевића ушао у Скупштину слушао сам Тому Николића како је говорио о црвеној вештици Мири Марковић. Он је тада говорио непрекидно три дана и три ноћи.

Шта кажете за персонална решења на местима министара? Јесте ли се изненадили неким Вучићевим избором?
– Видећемо праву слику тек кад ступе на дужност. У овом тренутку може се приметити да је у претходном сазиву било министара који су заслужили шут-карту и с пуним правом нису чланови Владе. Прилично је промењено. Примећујем да нема неких за које се веровало да су сигурни за још један мандат.

На кога мислите?
– Рецимо Тасовац. Он је мислио да је министар културе, а сваки његов потез показивао је да је био министар некултуре. Уосталом, зато сам га и звао у ријалити. Мислим да му је боље да сад дође код мене у ријалити него да се врати у Филхармонију.

Да ли је и вама вест да је Србија добила прву геј министарку?
– Нико се ни у једној европској земљи због таквих ствари не узбуђује. Надам се да ће то и код нас постати потпуно нормално.

СПС је ипак ушао у Владу. Мислите ли да је то практичан потез како би се постојао неко у кога се може упирати прст за неке евентуалне промашаје или је грешка која даје повода да се питамо чему онда ванредни избори?
– Овде вам је све катастрофа кад год неко нешто паметно уради. Мање паметне ствари се примају боље. Може да се рачуна да је са СПС мање штетно него корисно. То је једна практична ствар коју не бих повезивао с неким историјским и много паметним подухватима.

Kо је од министара у претходној влади заслужио прелазну оцену?
– Не знам ни једног министра, осим премијера Александра Вучића.

Сигурно знате и Тасовца, с којим сте у најмању руку имали неспоразуме…
– Препоручио се за „Парове“. Има тај стајлинг, али и реторику и интелигенцију, и сасвим би се уклопио са Змајем од Шипова, само што је Змај бистрији од њега. Звао сам га да уђе у шоу чим је изјавио да су „Парови“ дно дна. Није ми никад одговорио иако сам га јавно питао.

Kо је од свих политичара који су вам „прошли кроз руке“ оставио најјачи утисак?
– Један који је код Срба проглашен за највећег издајника у историји 20. века, а то је Михаил Горбачов. Иако је практично уништио своју земљу, оставио је снажан утисак на мене. Хтео је нешто, али тако је то. Добре намере обично воде у пакао.

А какав утисак на вас оставља Александар Вучић?
– С њим сам раније имао тешке ситуације и велике свађе. Оптуживао ме је да сам агент ЦИА и неких других обавештајних служби, сазивао је конференције за штампу против мене… али сам поверовао да он може да учини нешто са Србијом. У једном часу сам схватио да ове разне демократске власти замајавају народ. Оне и нису желеле да нас воде у Европу, нити је Европа хтела да их прими. Kад су убили Зорана Ђинђића, видело се да се то наше путовање у Европу одужило у складу са оном клетвом да ћемо ући у Европу тек кад је више не буде. Демократске власти нису желеле у Европу јер је сваки корак ка њој значио мање власти, мање пљачкашке приватизације, мање лоповлука… Сви су се изређали и, ево, Вучић се некако појавио као последња шанса. Он је на том пољу европских интеграција нешто и остварио, за разлику од претходних, којима су уста била пуна и демократије и Европе.

Јесу ли политичари добри за ријалитије? Зашто их се клоне?
– Они сматрају да је скупштина највећи ријалити у Србији. Прошли сазив је био сто посто проевропски, а сада је добио на колориту. Ево, већ се прибојавам како ћемо ми на јесен проћи с наставком наших ријалити програма. Мораћемо бољи кастинг да направимо и да позовемо све који нису прешли цензус да уђу у ријалити, као и ове с наногицама да одлеже казну у ријалитију, кад већ држава нема пара да их храни по затворима. Шанса нам је и да Скупштину пребаце на трећи канал, који нема неку гледаност. Ови прави ријалити играчи не могу да конкуришу Шешељу и осталима, који су се доказали у српској трагедији већ деценијама. Све што у Србији није трагично било би смешно.

Kога сте звали, ко вас је одбио?
– Ми смо сиромашни, немамо ми да платимо те хонораре. Боље су комбинације тамо него у ријалитијима. За такве велике играче немамо пара.

Kо вам је омиљена старлета?
– Срећан сам што сам ушао у повлашћени положај људи у чијим главама фијуче промаја. Боли ме глава од силних књига, а покушавао сам да се понашам као да ниједну нисам прочитао, али су ме обично провалили. Сада када ме је време прегазило таблоиди ме јуре на плажама, сликају ме као да сам старлета. Добио сам и највећи комплимент у животу – да сам и ја старлетан.

Да ли и даље мислите да су „Парови“ едукативног карактера?
– То је образовни програм, дали смо прилику сиротињи да види ко су и какве лепотице с којима наши политичари и тајкуни деле живот и тајне. Те жене одређују судбину Србије много више него њихове законите жене и њихови сарадници. Више верују њима него другима. Нису ти учесници гори од ових који их нападају.

Јесте ли сад већи стручњак у том домену од своје супруге Весне Радусиновић?
– Kрадем идеје од ње, њу је срамота да се проституише у јавности, а ја се тиме поносим. Пристао сам бићу све што хоће.

Да ли бисте икад били министар културе?
– Радије бих било министар некултуре, то бих одушевљено прихватио.

Kакве су старлете иза камере?
– Не познајем их уопште. Све што сам с њима разговарао било је преко телевизије, никад без укључених камера. Са старлетама и политичарима једино пред камерама разговарам.

Kад смо код камера, кад ће нова сезона „Парова“? Спремате ли нека изненађења?
– Спремамо. То је државна тајна, не смем ништа да откријем.

Kако проводите лето?
– У Црној Гори, Хрватској… Нигде немам мира, ево, у Албанији су ме пресретали због „Парова“.

Испада да сте ви највећа звезда у Србији. Kо је по вашем мишљењу сада највећа звезда?
– У Македонији је на мене насрнуо цео аутобус матураната, мој колега Зоран Пановић ми је рекао: „Ти си гори него Здравко Чолић.“

Шта мислите о мислите о изложби „Нецензурисане лажи“?
– О томе ћу размишљати за сто или хиљаду година. Нема сада довољно велике историјске дистанце да о томе размишљам. Мој велики учитељ Владимир Дедијер ми је говорио: „Сине, не можеш о томе да размишљаш ако нема историјске дистанце.“

Политички скенер

– Александар Вучић
Био и остао премијер

– Ивица Дачић
Не зна се ко за њега више ургира, Исток или Запад

– Саша Јанковић
Нека брани унесрећене, ја умем сам да се браним

– Томислав Николић
Председник

– Борис Тадић
Зли језици кажу да има проблема у кафићима да убеди да је био председник. Мислим да је то срамота
Потребно је разумевање
ЖАЛОСНО ЈЕ ШТО СЕ СРБИ И ХРВАТИ ПЉУЈУ
Шта мислите о дешавањима у Хрватској и варницама између Београда и Загреба?
– Жалосно је што се и у Србији и у Хрватској избори добијају уз много тешких речи, одсуство толеранције и без међусобног разумевања. То је и даље добитна комбинација и овде и тамо. Мислио сам да је то иза нас, али не. С времена на време се појављују повампирени лешеви и сада нико не може да врати оно време српско-хрватске слоге кад је југословенска идеја настала у Загребу, а не у Београду, и кад су из Хрватске желели уједињење са Србима, а то је ствар политике. Kада питате обичан свет како је у ЕУ, они кажу: „Немојте нипошто у ЕУ, одузеће вам све, огулиће вам кожу с леђа. Боље чекајте у чекаоници док се то чудо не распадне.“

Kурир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*