Милош Јовановић: Не верујем у ванредне изборе

В. д. председника ДСС о адуту за шефа државе и гласању за нови парламент: Нисмо размишљали да подржимо Јеремића. Шутановац нам најудаљенији

0

НЕ верујем да ико може бити толико неодговоран и неозбиљан па да распише, без икаквог разлога, треће ванредне парламентарне изборе у четири године. То би, за моје схватање институција и демократије, представљало непојмљиво поигравање државом и вољом грађана.

Ово, за „Новости“, поручује Милош Јовановић, који је пре два дана преузео функцију в. д. председника ДСС.

* Значи ли најава ДСС да ће кандидовати Александра Поповића за председника да нисте успели са Дверима и остатком националне опозиције да се договорите о заједничком адуту?

– Зарад вишег интереса смо хтели да разговарамо са покретом Двери о могућем заједничком кандидату патриотске опозиције. Имали смо само један, уводни разговор, али су они већ били одлучили да на изборе изађу са својим кандидатом, што је потпуно легитимно. Лично сам убеђен да је Александар Поповић најбољи кандидат за председника Србије, пристојне и успешне Србије какву нови ДСС жели да гради.

* Јесте ли разматрали опцију да подржите, на пример, Вука Јеремића као опозиционог кандидата?

– У постојећем политичком контексту заиста нисмо.

* Ко вам је суштински политички ближи – Вучић или Радуловић и Шутановац?

– Политички нам је најудаљенији Драган Шутановац због његовог позитивног става о НАТО.

* Шта се променило у политици ДСС после избацивања Санде Рашковић Ивић ако сте и ви спремни на удруживање са проевропском опозицијом зарад опстанка странке?

– У политици ДСС се апсолутно ништа није променило, нарочито не став да су управо политика и политичка опредељења најважнији. Наравно, сучељавање различитих политичких мишљења захтева нормално функционисање институција. Ако оно изостане, неопходно га је прво повратити.

ПРИЈАТЕЉСТВО СА САМАРЏИЋЕМ

* ПОМИЊАЛО се да се Државотворни покрет Србије враћа у ДСС, али је Слободан Самарџић то демантовао. Какав је ваш однос?

– Са Самарџићем одржавам редован пријатељски однос. Разговарамо о политици и може се рећи да смо истомишљеници. А што се осталог тиче, о том-потом.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*