Милош Јовановић: Спреман сам да будем лидер ДСС!

0

ПРЕУЗЕЋУ одговорност и ако странка то буде хтела, од наредне скупштине ДСС бићу њен председник!

Ово је за “Новости” открио Милош Јовановић, некадашњи потпредседник ДСС после изјаве Санде Рашковић Ивић да се она неће ни кандидовати уколико он прихвати да буде лидер:

– Али, искрено, то и није најзначајније питање, јер странку чека озбиљна организациона, кадровска и програмска консолидација. Тај посао ће изискивати толико велики физички и умни напор да један човек, ко год он био, не може сам да га изнесе.

* Делите ли став бивше лидерке да је ДСС подељен око сарадње са СНС на локалу?

– Могу да разумем да се то питање може поставити унутар странке али не могу да разумем да оно може представљати камен раздора, а нарочито ми је несхватљиво да се с тим излази у јавност. Постоје далеко важнија питања с којима се Србија суочава – економска, геополитичка, идентитетска и најважније од свих – демографско. Желим ДСС који ће бити способан да на њих пружи одговоре, а не ДСС који се дави у бури коју је сам направио у чашици воде.

* Да ли бисте подржали заједничког кандидата опозиције на пред­сед­ничким из­бо­ри­ма?

– Грешите када опозиционе странке стављате под исти кош само зато што су опозиционе. ДС, СДС/ЛДП или ДЈБ су ми у политичком смислу у најмању руку подједнако удаљене као и СНС. А како не верујем у тезу да Вучић жели да постане српски Ким Џонг Ун, те да се демократија мора одбранити од диктатуре, не видим ни шта би ме натерало да подржим кандидата којег би рецимо подржали Шутановац, Пајтић, Тадић или Јовановић.

* Шта бисте променили у програмским опредељењима ДСС?

– Хоћу да дефинишемо приоритетне теме и конкретне мере. Хоћу странку која ће бити спремна да врши власт и да спроведе у дело визију снажне и суверене Србије. Људи морају да знају шта ДСС може да понуди својој земљи.

* Хоћете ли остати опозиција Вучићу?

– Неслагања у вези с КиМ и односом са ЕУ исувише су озбиљна и суштинске су природе да би сарадња била могућа.

КОРИСНИ САВЕТИ КОШТУНИЦЕ

* Хоћете ли покушати да вратите или приближите странци Војислава Коштуницу и бивше функционере који су напустили ДСС?

– Помоћ Коштунице, макар и неформална, била би од непроцењивог значаја. Исто важи и за неке бивше страначке функционере.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*