МИЛОШЕВИЋ ИЗБЕГАО НАТО БОМБЕ У ТИТОВОМ БУНКЕРУ План ракетирања НАТО мењао 15 пута

Крстареће ракете испаљене са авиона НАТО пре 18 година разориле су резиденцију тадашњег председника СРЈ Слободана Милошевића у Ужичкој 15. Милошевић, који је био мета напада, налазио се тада на тајној локацији.

0

Многима упада у очи да је Милошевићева резиденција бомбардована 22. априла 1999. године, скоро месец дана од испаљивања првих НАТО пројектила на тадашњу СР Југославију.

Зашто се толико чекало да се бомбардује кућног прага тадашњег светског непријатеља број један? Ма колико бизарно звучало, један од могућих разлога је уметност. Наиме, у Милошевићевој резиденцији се, наводно, налазило Рембрантово ремек-дело због чега је дуго вето на бомбардовање велелепне виле стављала Холандија.

U Užičkoj je bio radni kabinet Josipa Broza, koji se uselio u vilu inženjera Acovića

Реч је о платну које је Анте Топић Мимара донео из Немачке после 1945. током реституције уметничких дела и дао га Титу. Холанђани су мислили да је реч о оригиналном Рембранту, а тек касније им је немачки генерал Клаус Науман објаснио да је реч о копији.
Iz Užiče 15 pre bombardovanja

После бомбардовања испоставило се да Слободан Милошевић и његова породица нису у тренутку напада били у резиденцији, већ на тајној локацији, наводно, у стану у Ђушиној улици, у Београду. Резиденција је разорена са два пројектила. Прва експлозија је уништила стилски намештај, слике, позлаћене уметнине… Преживели су три стилска сточића, две фотеље и клавир, који је остао без ногу.

Друга НАТО бомба погодила је Милошевићев кабинет и сравнила га са земљом. Милошевић се током НАТО бомбардовања скривао и у Титовим склоништима у Београду и Бору. То је, пре свега, дедињска вила „Мир“.

Vila "Mir" ima skloništa duboko pod zemljom

Ово здање има лифтове који се спуштају 70 метара испод земље и четири скривена поџемна пролаза. Један од њих води до склоништа у касарни у Улици Теодора Драјзера, други до Раковице…
Tokom bombardovanja menjao lokacije: Slobodan Milošević

Друго склониште у којем се крио Милошевић је било „Дубашници“, тридесетак километара од Бора. Ово здање је затвореног типа, са подрумом, склоништем, приземљем и два спрата у виду јелке и дебелим зидовима. Објекат је 1979. за потребе тадашње ЈНА изградила фирма „Тимоградња“.

Вила коју је волео и Броз

Вилу у Румунској 15 изградио је 1933. инжењер Александар Ацовић, а од Другог светског рата користио ју је као омиљену резиденцију Јосип Броз Тито. И Милошевић је волео ову вилу скривену на Дедињу, јер је подсећала на мали музеј.

Josip Broz Tito

У вили су кључно место све до 1999. године заузимао Титов кабинет од храстовине и махагонија, а у њему је доминирала слика Крсте Хегедушића „Стубичка битка“. И Титова библиотека је била импозантна, а њене полице красило је прво издање Марксовог „Капитала“ из 1868, као и факсимили португалских средњовековних поморских карата.
Иван ЈОВАНОВИЋ, БЛИЦ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*