Miloslav Samardžić: Ekonomska politika neokomunista-uvozimo robu izvozimo ljude!

0

Slobodan Petrović, rođeni Šumadinac, vratio se 2002. godine iz Engleske u Draču kod Kragujevca i napravio novu kuću. Gradnja je išla brzo i lako, zbog povoljnog kursa. Tada se jedna funta menjala za oko 150 dinara, a jedan džak od 50 kilograma cementa koštao je oko 160 dinara.
Petnaest godina kasnije, sa Slobodanom sedim na verandi njegove kuće i pričamo o propasti srpske ekonomije, prvo od kada su 1945. godine počeli da je vode komunisti, pa je i on, uz milione drugih, morao da napusti zemlju, a potom od kada su državne dizgine preuzela deca komunista.
Prva generacija komunista uništavala je srpsku ekonomiju divlje i surovo. Uostalom, mnogi od njih, na čelu sa Josipom Brozom Titom, bili su predratni kriminalci (Tito je obijao riznicu zagrebačke katedrale), a doslovce niko iz vrha Komunističke partije nije imao veze sa ekonomijom. Pre­d­ratne stope rasta i predratna kupovna moć posle nikada nisu do­stignuti. Uostalom, zbog toga pre rata nije ni bilo emigracije iz Šu­madije – naprotiv, iz drugih kra­jeva, pa i iz drugih zemalja, mnogi su ovde dolazili da rade.
Druga generacija komunista uni­štava srpsku ekonomiju perfidnije. Na primer, oni uporno tvrde da im je glavni cilj privlačenje stranih investitora, dok s druge strane vode takvu ekonomsku politiku koja odbija ne samo strane, već i domaće investitore.
Tako, jedna britanska funta danas se u Srbiji menja za oko 130 dinara, a jedan džak od 50 kilograma cementa danas košta oko 750 dinara. Za samo 15 godina, od 2002. do 2017, uslovi investiranja u Srbiju pogoršani su za preko pet puta.
Razlog ovome je što država sistematski vodi politiku tzv. uvoznog kursa. Kao što mu ime kaže, taj kurs je povoljan za sve koji nešto uvoze u Srbiju. Za komuniste i njihovo potomstvo, uvoz je uvek predstavljao mogućnost najlakše zarade, pa su sve uvozne poslove ljubomorno čuvali, a očigledno čuvaju ih i danas, za sebe.
Izvozni kurs je onaj koji pospešuje izvoz sopstvene robe, devalvacijom valute. Čak i Amerika s vremena na vreme obara dolar, kako bi njena roba bila konkurentnija u svetu. Međutim, sve (neo)komunističke vlade drže veštački jak kurs dinara, tako što se zadužuju, pa tim pozajmljenim devizama kupuju dinare na beogradskoj berzi. Kada sam studirao ekonomiju, da je neko na ispitu rekao da strane kredite treba koristiti na taj način, ne da ne bi položio, nego bi ga profesor gađao indeksom.
Miloslav Samardžić
(“Srpske novine“, glasilo OSČ “Ravna Gora“, Čikago, decembar 2017, broj 701.)

Miloslav Samardžić, Srpske novine, Pogledi

POSTAVI ODGOVOR

*