Милов режим највише буџетских средстава даје својој „Црногорској православној цркви”

ПОЛИЦИЈСКА СЕКТА РАСПОПА ДЕДЕИЋА 2016. ДОБИЛА 55.500 ЕВРА

0

ЦРНОГОРСКОЈ православној цркви (ЦПЦ), као и ранијих година, из државног је буџета прошле године опредељено 55.500 еВра, и та верска организација је уједно добила и највише новца пореских обвезника.

То је 4.000 евра више, у односу на Митрополију црногорско-приморску и Епархију будимљанско-никшићку, које су збирно добиле 51.491 евро. Гледано појединачно, Митрополији је из буџета опредељено 25.342 евра, а Епархији 26.149 евра, пишу Дневне новине.

Истовремено, најмање новца опредељено је Јеврејској заједници, којој је припало 17.500 евра.

Више од СПЦ-а добила је и Исламска заједница у Црној Гори, којој је из државне касе припало 53,3 хиљаде евра. Барској надбискупији је додељено 13.176 еВра, а Которској бискупији 9.000 евра, што за Католичку цркву у нашој земљи збирно износи око 22.000 евра.

Коментаришући расподелу новца вјерским заједницама, координатор Правног савјета Митрополије црногорско-приморске, протојереј ставрофор др Велибор Џомић, рекао је да се наставља пракса ресора на чијем је челу сада Мехмет Зенка да, како је рекао, у потпуности финансира активности “такозване ЦПЦ”.

„Њој се годинама опредељују средства за плате њихових службеника”, рекао је Џомић Дневним новинама, наводећи да за то има доказе.

Поновио је да је ЦПЦ финансирана од Министарства за људска и мањинска права.

„Слободно се може рећи да је ЦПЦ заправо савремена верска организација, која је финансирана у потпуности од Министарства. С друге стране, остале верске заједнице су дискриминисане у сваком погледу, па и у погледу додељивања средстава. Дискриминација је облежила министровање Суада Нумановића” оценио је Џомић. Подсећа да све примедбе на рачун расподеле средстава верским заједницама које је износио за претходне, важе и за 2016. годину.

„Расподеле су извршене на основу незаконитог акта Критеријум. А у том фамозном Нумановићевом Критеријуму не постоји ниједан критеријум на основу кога би се могло знати за шта се опредељују средства за цркве и верске заједнице”, навео је он, уз напомену да од Зенке очекује доношење новог Правилника, који ће бити у складу са законом, и у којем ће бити нормирани критеријуми за расподелу средстава из буџета.

ФАКТИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*