МИЛУ НИЈЕ СИГУРНА КОАЛИЦИЈА СА БОШЊАЦИМА: Путин и Ердоган разговарали о изборима у Црној Гори

0

Портал принцип јавља да из добро обавјештених извора сазнаје да се у јучашњем телефонском разговору Владимира Путина са турским предсjедником Ердоганом нашло мјеста и за парламентарне изборе који су управо одржани у Црној Гори.

По расположивим информацијама Ердоган се сагласио да ће у складу са договором из Москве од прошлог мјесеца, о подјели сфера утицаја на Балкану, извршити кључни утицај на посланике Бошњачке листе да не уђу у коалицију са ДПС-ом Мила Ђукановића.

Избори у Црној Гори и најављена комбинаторика , поводом њиховог резултата, тиме добијају нови заплет а све због подигнутих улога у игри великих сила на балканским просторима .

У овом контексту договарања Путина и Ердогана посебно је било значајно примијетити “гласно” ћутање Турске у вези са референдумом, који је недавно одржан у Републици Српској.

Да ли и када ће се овај договор конкретизовати на терену, остаје да се види наредних дана.

Представници Бошњака се још нису јавно изјаснили о томе да ли ће послушати савјет предсједника Турске Реџепа Ердогана, који је већ разговарао са предсједником Бошњачке странке Рафетом Хусовићем.

У ситуацији у којој два посланика Бошњачке странке, колико ће их бити након ових избора, не би ушла у коалицију са Ђукановићевом партијом (ДПС), ова партија, која је, сама или као носилац коалиција, двије ипо деценије била режим, не би могла да формира владу. У таквој ситуацији ДПС-у би хвалила два мандата за могућност формирања владе.

ДПС, по резултатима прекјуче одржаних избора, добија 35 мандата. За већину у парламенту је потребан 41 мандат. Ђукановић је своје присталице, на окупљању након објављивања резултата, обавјестио да рачуна на формирање коалиције „са традиционалним савезницима“ при чему је мислио на странке мањина и на још једну странку-сателит (СД). При таквим околностима имао би тачно 41 мандат колики је минимум за формирање владе. Међутим изгледа да је у својој рачуници направио пропусте, а међу важнијима и тај што је заборавио да је, осим битног дјела народа (што му се осветило смањењем броја мандата) , наљутио и Путина, својим бесрамним пристајањем на сваки антируски захтјев који је долазио са Запада.

 

Принцип

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*