Минималац ће у 2017. бити 130 динара по сату

0

Министар рада Александар Вулин је након седнице Социјално економског савета, којој је присуствовао и премијер, рекао да ће минимална цена радног сата у Србији у 2017. износити 130 динара.

Минималац тренутно износи 121 динар по радном сату и није се мењао већ две године.

Процене синдиката показују да у Србији око 300.000 – 350.000 радника прима минималац.

Александар Вулин је истакао да је између свих партнера, владе и синдиката, овај пут постигнута висока сагласност.

Владин предлог је, како је Вулин рекао, заправо „средње решење“ – 130 динара по сату.

Ово повећање износиће, како је рекао 1.568 динара, што значи да ће минимална плата износити 22.620 динара.

Вулин је, на конференцији у Влади Србије рекао да ће ова одлука бити усвојена на првој следећој седници владе, што је, поменуо је, техничка ствар.

„Ово је доказ да је влада спремна да повећа примања чим се за то створе могућности. Чим смо могли да повећамо цену рада а на основу добрих резултата, ми смо то и учинили“, рекао је Вулин.

Захвалио је свим члановма СЕС-а на преговорима, где је свако изашао са својим ставовима, али и зато што „и синдикати и послодавци и представници владе разумеју економски моменат, те каква су реална оптерећења привреде и положај радника“.

„Зато смо, полазећи од ставова радника и синдиката изашли са средњим решењем. На основу предлога владе минимална цена радног сата биће 130 динара. То је велико и значајно повећање, а 1.586 динара је разлика за све оне који су на минималцу“, рекао је Вулин прецизирајући да ће ова одлука бити ефективна од 1. јануара 2017.

Министар Вулин је, оградивши се да није реч о његовом ресору, рекао да је политика владе таква да се настоји да се привреди што више олакша пословање.

„Ја не могу да се обавежем на рокове, и могу ли се уз поштовање процедура до краја године увести те промене, али решеност владе је да се изједначе таксе за привреду и грађане и да привреда не буде талас политике локалне самоураве, јер привреда тражи предвидивост“, рекао је Вулин.

Поручио је да ће влада сигурно исправити аномалије које су дуго мучиле привреду.

Синдикати задовољни

Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић је изјавио да су синдикати били спремни да дођу до компромиса у општем интересу.

„Тих 130 динара је можда недовољна цена за запослене и тражићемо увек боље, али је позитивно да имамо помак, да се разговара такође и о повећању зарада у друштвеном сектору, што говори да привреда Србије иде напред“, рекао је Орбовић.

Навео је да су ти кораци велики, те да очекује да ће и убудуће то да буде тако.

Председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић изјавио је на конференцији да је на овој седници СЕС био можда најближе до сада компромису супротстављеним ставовима.

„Те разлике су мале, али наши чланови су полазили од тога да не постоје реални услови у привреди за повехцање, па су прихватили до 127 динара, што је сабирак инфлације у претходним и у овој години. Али преко тога нисмо имали право да идемо даље“, навео је Атанацковић.

Атанацковић је рекао да послодавци поздрављају што се влада озбиљно бави привредним проблемима, и да зато верују да овај уступак неће бити штетан по привреду.

„Добили смо уверење и премијера Вучића да ће се изједначити плаћање комуналних услуга за грађане и привреде, да ће да се укину намети који чине неизвесност“, рекао је Атанацковић.

Председник УГС Независност Бранислав Чанак приметио је да је договор око минималца то је збир уступака свих учесника у социјалном дијалогу.

Оценио да је радна група квалификованије и квалитетније радила него раније.

„Предлози су били 133 динара од стране синдиката, 127 динара од стране послодаваца, и усвојено је да буде 130 динара што је такорећи аритметичка средина“, рекао је Чанак.

Премијер Александар Вучић раније данас је најавио да је Влада Србије спремна да прихвати повећање минималне цене рада са 121 на 130 динара по сату.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*