Министар одбране: „Што не бисмо имали конкретну војну вежбу са САД?“

Министар одбране Зоран Ђорђевић рекао је да ремонт и модернизација десет ловачких авиона "миг 29" Србију неће коштати ни више ни мање од 185 милиона евра. Истакао је да је у 2016. у наменску индустрију уложено 46 милиона евра.

0

Зоран Ђорђевић изјавио је да ће наредних пет до шест година бити издвојено 185 милиона евра за десет борбених авиона „миг 29“.

„Ми смо определили 185 милиона за пројекат десет „мигова 29“. Тих десет „мигова 29″ не кошта 185 милиона евра. Тих 185 милиона евра је подељено у три фазе. Прва и друга фаза је предекспортна припрема, долазак овамо и продужење ресурса на наредних 14 година“, рекао је министар одбране у Београду на скупу „Финансирање безбедности за 21. век“.

Навео је да је у оквиру тих пара предвиђено да у наредних 14 година постоји одговарајући број ремонтованих мотора, агрегата и све што је потребно за неку нормалну употребу у том периоду.

Истакао је да у Министарству одбране постоји процедура како се троши новац и навео да од ове године у сектору за финансије постоји и одељење које се бави контролом.

„То је нешто ново. То је новост и за земље у ЕУ. Једино мислим да у самом НАТО-у постоји одељење које се бави контролингом“, навео је министар.

Истакао је да у Министарству одбране постоји процедура како се троши новац.

„У некој ситуацији, чак и када може да вам се стави новац на располагање, врло тешко га је потрошити на законит начин јер постоји процедура како се и на који начин троши новац. Када се прича да неко ненаменски троши новац, само онај ко ради у систему одбране, ко зна, да је у суштини ненаменски потрошити новац у Министарству одбране, а касније не одговарати, врло тешко“, објаснио је Ђорђевић.

Истакао је да нико није аболиран када је у питању одговорност.

Навео је да постоје правилници за набавку којих се у Министарству придржавају и да је систем такав и да постоје организационе целине које се баве надгледањем како се шта ради, као и узбуњивачи и синдикати.

Министар одбране је рекао и да нови Закон о јавним набавкама омогућава да се на бржи и транспарентнији начин дође до неких средстава.

Према његовим речима, Министарство није добило већа средства, али је увођењем финансијске контроле и управљања омогућило да се набаве неке ствари које су раније недостајале.

Навео је да од пре три године у Министарству постоје и „балансне карте“ којима се прати трошење средстава.

„Имамо недељно извештавање целог колегијума како цео систем троши новац, како појединачно организационе јединице, тако и по контима. Алармира се помоћу боја где је трошење више, а где мање“, објаснио је Ђорђевић.

Када је реч о школском-борбеном авиону „супергалеб Г4“, министар је оценио да тај авион представља велики потенцијал и да уз мало унапређења и иновацију може да постане модернији авион на коме ће се обучавати наши пилоти.

Истакао је да се од тог пројекта неће одустати.

Авијација на аеродрому Батајница (архивска фотографија)
Министар је навео да су у овој години у плану три пројекта који се односе на ПВО и Ратно ваздухопловство, копнену војску и убојна средства.

Говорећи о сарадњи са НАТО-ом, Ђорђевић је рекао да постоји простор да Србија сарађује са свима, као и да има вежбе и са Кином и са Русијом.

„Инсистирам да имамо што више војних вежби и то што конкретнијих. Што не бисмо имали конкретну војну вежбу са САД?“, запитао је министар одбране.

У наменску индустрију уложено 46 милиона евра

Држава је током 2016. године у наменску индустрију уложила 46 милиона евра и очекује се да би, захваљујући томе, извоз у наредних пет до шест година могао да премаши износ од милијарду евра, рекао је министар Ђорђевић, преноси Танјуг.

Говорећи о начину на који се обезбеђују уштеде у Министарству одбране, Ђорђевић је рекао да се спроводе јефтиније и заједничке набавке, које се обављају са другим институцијама, а које обезбеђују повољнију цену, већу контролу и транспарентно трошење средстава, саопштило је Министарство одбране.

БЕТА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*