Министар Шарчевић наговестио наставак урушавања просветног система!

0

Ако је министар Шарчевић у својим приватним школама морао да повлађује деци и родитељима који плаћају скупу школарину, то не значи да као министар има право да настави са понижавањем просветара у Србији.

Председник Двери, Бошко Обрадовић и народни посланик Иван Костић присуствовали су јучерашњем протесту Уније синдиката просветних радника Србије. У изјави за портал ”Еспресо”, Обрадовић је истакао да је довољно рећи да наши просветари имају плату која је мања од републичког просека плата у Србији. Они који образују и васпитавају нашу децу, јер су они често са њима више од нас родитеља, су на овај начин понижени у држави.

– Српски покрет Двери од самог почетка подржава УСПС и синдикалне активности. Из простог разлога, јер они најбоље познају материју и они који сваки дан држе у својим рукама просветни систем Србије, знају шта је за тај систем добро – објашњава он.

Додао је и да никада њима није дата прилика да га реформишу већ то раде људи ван просветног система који само експериментишу.

– Бесмислено причати о повећањима плата када им још није враћено претходно узето – истакао је Обрадовић.

Ако је министар Шарчевић у својим приватним школама морао да повлађује деци и родитељима који плаћају скупу школарину, што свакако није педагошки, то не значи да као министар има право да настави са понижавањем просветара у Србији.

Називати Национални просветни савет ”лоби телом” и фаворизовати права родитеља и ђака над правима професора и наставника је наставак урушавања просветног система, чији се крај може назрети у тоталном краху јавног просветног система.

Србија као земља која је у својој новијој историји још у 19.веку просвету формирала као јавну, две стотине година касније изложена је систематском уништавању од стране оних који систем треба да штите и унапређују, јер се, уз бројне мањкавости, кроз толике деценије ипак показао као успешан.

Реформе су свакако потребне, али оне морају да долазе из система са циљем његовог унапређења и чувања, а не са стране ради његовог урушавања. Више него лош материјални положај просветара, ускраћивање статуса државних службеника, страх за очување радног места, мобинг и изложеност физичкој и психичкој тортури су реалност српске просвете.
Крајње је време да се томе стане на пут. Судећи по првим изјавама министра Шарчевића, тешко да ћемо то од њега и Вучићеве Владе и доживети.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*