Министарка: То што сам геј није део мог ЦВ-ија, нико на то неће обраћати пажњу

0

Министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић изјавила је данас да су приоритети у њеном ресору познати и добро постављени, а да је њен главни задатак да их реализује. Она је прокоментарисала да се нада да људи неће обраћати пажњу на то што је геј и да ће се бавити оним што она ради.

Она је рекла да неће бити великог заократа у раду министарства на чијем је челу и да ће инсистирати на обуци државних службеника, како би се омогућило да њихов рад буде ефикаснији.

„На рационализацију државне управе гледа се доста поједностављено, односно искључиво кроз отпуштање, где има мањка или вишка, али би фокус требало да буде на обуци државних службеника како би били ефикаснији и професионалнији на послу“, рекла је Брнабић за РТС.

Она је прецизирала да ће у фокусу у наредном периоду бити и Закон о финасирању локалне самоуправе, који је у ресору Министарства финансија.

„Пуно је сада реформских активности које захтевају координацију између различитих ресора. Ја има имам кординацију са представницима Министарства финанисја, имаћемо састанке и видећемо куда то иде“, рекла је Брнабић.

Она је додала да ће локалне самоуправе морати да поднесу терет и да услуге које пружају грађанима и привреди морају да буду такве да они не трпе.

Уштеде су неопходне, али гледаћемо да грађани због тога што мање трпе, навела је.

„Ми ћемо као министарство дати препоруке и трудићемо се да локалне самоуправе буду што задовољније“, рекла је Брнабић.

Говорећи о претходној министарки, Брнабић је рекла да је она урадила неке ствари и да је сада на њој више имплементација.

„Тако ми се чини и могу да кажем да су ме сачекале организоване, сређене ствари и могу да почнем да радим одмах. Почела сам да радим јуче и већ сам имала конкретне састанке у вези Закона финансирању локалних самоуправа, доста је урађено, нарочито око неких ствари које нису нешто нарочито видљиве“, рекла је Брнабић.

Примопредаја дужности како је казала обављена и књишки и добила је каже, извештај о томе шта је урађено, шта је покренуто, ста је у процесу и ономе што је планирано.

„Свака част на томе претходној министарки и мислим да је то оно где је премијер направио замену – да је имао неког да за две године постави систем што је ужасно напоран посао, и надам се да сам ја особа која ће то и да имплементира“, рекла је Браабић.

Упитана да ли ће имајући у виду да је била у НАЛЕД-у који је давао различите препоруке за тај ресор, сада имати више разумевања за спорију примену неких прописа, она је навела да мисли да када је неко у влади може да види много ширу слику стања него што види као представник привреде, или локалне самоуправе.

„Само после једног дана сам увидела да реформе које захтева привреда или промене које захтева цивилно друштво цесто морају да цекају јер када водите државу имате и друге приоритете. Тада видите много ширу слику и у том смислу цу наставити да инсистирам на ономе на чему сам и до сада, а то је дијалог јер ми као представници државе морамо да разумемо другу страну. Али и они треба да имају разумевање када су приоритети неки други“, каже министарка за државну управу и локалну самоуправу.

Бранабић је додала да ако се нешто дешава спорије не значи да је то зато што неко не жели да ради на томе, него зато што постоје неки други приоритети.

Иако је због свог сексуалног опредељења изазвала велику пажњу јавности претходних дана, Брнабић каже да верује да је тај аспект интересовања за њу прошао и да то више није у народичитом фокусу јавности.

„Премијер је то питање добио од новинара на тој првој прес конференцији и ја сам најискреније изненађена да се то питање појавило одмах. О томе сам разговарала са премијером зато што сам знала да ће се у једном тренутку то појавити и нисам хтела да то представља проблем ни за владу која има важне задатке, ни за мене“, рекла је Брнабић.

Она је казала да сматра и да је добро што влада мишљење да то не треба да представља проблем ако сте професионалац, ефикасни и радите свој посао.

„То нисам хтела да потенцирам, јер то није моја карактерна особина, то није део мог цв-ија, али то и не кријем. Мислим да људи на то неће обраћати пажну, већ да ће ме критиковати или подржавати због онога што радим“, рекла је Брнабић.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*