Ministarstvo komunikacija RF predlaže izolaciju ruskog interneta

0

Ministarstvo komunikacija Rusije je razvilo program koji će omogućiti izolaciju unutrašnjeg internet saobraćaja na serverima koji se nalaze u zemlji, a čime bi se smanjio rizik od napada stranih hakera na servere sa osetljivim podacima.

Predlog je već dostavljen Vladi na razmatranje. Ako, i kada se bude primenjivao program, udeo saobraćaja između ruskih i stranih servera će spasti sa sadašnjih 60 odsto, na samo 5 procenata.

Državna agencija za komunikacije Rostelekom je navela u komentarima da udeo prekogranične razmene podataka može tehnički da se još smanji, ali su autori projekta odlučili da zadrže rezervne kanale za eventualne hitne slučajeve.

Osim toga, neke ruski teritorije, kao što je enklava Kalinjingrad, nemaju direktan kontakt sa ruskim kopnom i jednostavno moraju da uspostave vezu preko strane teritorije.

Rostelekom je takođe saopštio da ne očekuje nikakav otpor od ruskih provajdera, jer je implementacija relativno laka i jeftina.

Ministarstvo komunikacija je ranije napravilo sličan predlog. U maju 2016. godine su objavljeni amandmani na državni program razvoja informacionog društva, predlagajući premeštanje 99 odsto internet infrastrukture i podataka u Rusiju.

U septembru 2015, ruske vlasti su uvele niz pravila obavezujući sve kompanije koje nude internet usluge da lične podatke korisnika drže unutar zemlje. Vlasti su sprovele obavezujuća pravila, ali je napravljen izuzezetak za neka preduzeća, kao što su avio-kompanije.

Prema ovim pravilima, lični podaci prikupljeni pre 1. septembra 2015. godine, mogu ostati na stranim serverima u svom neizmenjenom obliku. Takođe se dozvoljavaju izuzezeci za slučajeve opisane u raznim međunarodnim ugovorima i sporazumima, kao što su servisi za dobijanje viza u stranim ambasadama.

VOSTOK

POSTAVI ODGOVOR

*