Министри полиције Русије и Србије о сарадњи

0

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић разговарао је у Москви са руским колегом Владимиром Колокољцевим о даљем унапређењу сарадње два министарства у борби против тероризма и о размени информација у вези потенцијалних претњи кроз међународну оперативну сарадњу у оквиру „Интерпола“.

Министри полиције двеју земаља разговарали су и о наставку обука и размени искустава полицијских службеника две земље, а предложено је и да се та сарадња интензивира, посебно у области обука специјализованих јединица за борбу против илегалне трговине наркотицима, саопштио је МУП.

„Разговарали смо о многим важним темама, пре свега у области борбе против тероризма, али и организованог криминала, јер једино заједничким радом и сарадњом можемо да се изборимо против тих изазова“, истакао је министар Стефановић.

Стефановић и Колокољцев разговарали су и о питањима безбедности и мерама које Руска Федерација предузима у циљу обезбеђења предстојећег Светског првенства у фудбалу, које ће следеће године бити одржано у њиховој земљи и о могућностима упућивања српских полицајаца на тај догађај.

„Оно што је посебно занимљиво за Руску Федерацију, али и за Министарство унутрашњих послова Републике Србије је могуће упућивање наших полицијских службеника на Светско првенство у фудбалу, како би помогли руским колегама. За нас је веома важно да не постоји ниједан српски навијач који би у Русији могао да почини неко кривично дело, али смо спремни да сарађујемо како бисмо боље контролисали ситуацију“, рекао је Стефановић.

Колокољцев обавестио је Стефановића да органи унутрашњих послова Русије спроводе низ мера на осигурању заштите објеката током првенства и обављају стални мониторинг и процену потенцијалних ризика и претњи криминалног карактера.

Министар Стефановић, који борави у дводневној радној посети Москви, посетио је најелитнију јединицу у саставу Националне гарде Руске федерације – дивизију за оперативне намене „Ðержински“, где је разговарао са помоћником команданта Националне гарде генерал-пуковником Олегом Борукајевим.

Стефановић је са командантом Жандармерије Гораном Драговићем обишао и тактичко-технички збор наоружања, војне технике и опреме коју користе јединице за специјалне намене, а присуствовао је и показној вежби борбених и оклопних возила коју су извели припадници јединице „Ђержински“.

Он је обишао и Музеј дивизије „Ђержински“, где се упознао са историјом ове елитне јединице, која је основана 1924. године, а положио је и венац на Споменик палим борцима Дивизије, наведено је у саопштењу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*