Ministri policije Rusije i Srbije o saradnji

0

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović razgovarao je u Moskvi sa ruskim kolegom Vladimirom Kolokoljcevim o daljem unapređenju saradnje dva ministarstva u borbi protiv terorizma i o razmeni informacija u vezi potencijalnih pretnji kroz međunarodnu operativnu saradnju u okviru „Interpola“.

Ministri policije dveju zemalja razgovarali su i o nastavku obuka i razmeni iskustava policijskih službenika dve zemlje, a predloženo je i da se ta saradnja intenzivira, posebno u oblasti obuka specijalizovanih jedinica za borbu protiv ilegalne trgovine narkoticima, saopštio je MUP.

„Razgovarali smo o mnogim važnim temama, pre svega u oblasti borbe protiv terorizma, ali i organizovanog kriminala, jer jedino zajedničkim radom i saradnjom možemo da se izborimo protiv tih izazova“, istakao je ministar Stefanović.

Stefanović i Kolokoljcev razgovarali su i o pitanjima bezbednosti i merama koje Ruska Federacija preduzima u cilju obezbeđenja predstojećeg Svetskog prvenstva u fudbalu, koje će sledeće godine biti održano u njihovoj zemlji i o mogućnostima upućivanja srpskih policajaca na taj događaj.

„Ono što je posebno zanimljivo za Rusku Federaciju, ali i za Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije je moguće upućivanje naših policijskih službenika na Svetsko prvenstvo u fudbalu, kako bi pomogli ruskim kolegama. Za nas je veoma važno da ne postoji nijedan srpski navijač koji bi u Rusiji mogao da počini neko krivično delo, ali smo spremni da sarađujemo kako bismo bolje kontrolisali situaciju“, rekao je Stefanović.

Kolokoljcev obavestio je Stefanovića da organi unutrašnjih poslova Rusije sprovode niz mera na osiguranju zaštite objekata tokom prvenstva i obavljaju stalni monitoring i procenu potencijalnih rizika i pretnji kriminalnog karaktera.

Ministar Stefanović, koji boravi u dvodnevnoj radnoj poseti Moskvi, posetio je najelitniju jedinicu u sastavu Nacionalne garde Ruske federacije – diviziju za operativne namene „Ðeržinski“, gde je razgovarao sa pomoćnikom komandanta Nacionalne garde general-pukovnikom Olegom Borukajevim.

Stefanović je sa komandantom Žandarmerije Goranom Dragovićem obišao i taktičko-tehnički zbor naoružanja, vojne tehnike i opreme koju koriste jedinice za specijalne namene, a prisustvovao je i pokaznoj vežbi borbenih i oklopnih vozila koju su izveli pripadnici jedinice „Đeržinski“.

On je obišao i Muzej divizije „Đeržinski“, gde se upoznao sa istorijom ove elitne jedinice, koja je osnovana 1924. godine, a položio je i venac na Spomenik palim borcima Divizije, navedeno je u saopštenju.

POSTAVI ODGOVOR

*