Миодраг Мајић: Судија са мишљењем

0

Највећи део „дебате“ о изменама Kривичног законика народни посланици искористили су за клеветање и вређање судије Апелационог суда у Београду Миодрага Мајића.

Малициозношћу се посебно истакао народни посланик Маријан Ристичевић тврдњом да су Мајића купили Албанци, алудирајући да је примио новац за ослобађајућу пресуду Гњиланској групи.

Ову пажњу посланика владајуће странке, али и министарке правде коју је својевремено примио као приправницу у Први општински суд, заслужио је јавним изношењем негативног става о увођењу доживотне казне затвора без могућности условног отпуста. Грех изношења мишљења који се коси са званичним, починио је у Утиску недеље, што се вероватно третира као отежавајућа околност.

Сам Мајић није био претерано изненађен реакцијом, пошто ово није био први „топли зец“ са којим се суочава. Недавно, након што је у Данасу критиковао најаву пооштравања кривичних санкција, сам председник Вучић га је оптужио да иде у амбасаде по мишљење. То га није спречило да јавно иступа, сматрајући то обавезом позива који је изабрао.

Тренутно ради у Апелационом суду у Београду у Kривичном одељењу и Одељењу за ратне злочине. Пре тога, био је председник Првог општинског суда, највећег суда у земљи. Од 2009. до 2012. године био је представник Србије пред Међународним кривичним судом. Kаријеру је почео као тужилачки помоћник.

Дипломирао, магистрирао и докторирао је на Правном факултету у Београду, на који данас повремено иде у својству предавача. Учествовао је у изради Закона о кривичном поступку, Закона о међународној правној помоћи у кривичним стварима, Закона о одузимању имовине стечене кривичним делом… Председник је Управног одбора Центра за правосудна истраживања.

Гласно је критиковао Уставне амандмане, наводећи да на перфидан начин још чвршће стежу судије. Тврдио је да Правосудна академија „добра идеја коју смо покварили“, а у више јавних наступа је поновио да „ми никада нисмо имали судску власт“.

Своја размишљања износи на блогу, који је постао референтна тачка за све које занима стање у домаћем правосуђу. Поред права, интересује се за фотографију, музику, логику, књижевност… Ово последње полако прераста у више од хобија – роман првенац „Деца зла“ објавила му је Лагуна и тренутно се продаје друго издање.

Рођен је 17. новембра 1969. године у Београду. Ожењен је и има два сина. Говори енглески и руски.

Данас

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*