Мира Марковић: СПС је издао Слободана!

0

Милошевићева удовица каже да јој неће СПС одређивати где ће он почивати

Мирјана Марковић, удовица председника Србије и СР Југославије Слободана Милошевића, рекла је у ексклузивном разговору за Kурир да је премештање Милошевићевог гроба у Алеју великана питање за породицу, а не за странку.

Марковићева још каже да одавно није у контакту ни са ким из Социјалистичке партије Србије, па ни са Милутином Мркоњићем, који се толико дичи тим другарством.

Не прича са социјалистима

– Први пут од вас чујем за иницијативу да се Слободанов гроб премести у Алеју великана. То није питање странке, већ породице. О томе треба да се договоримо Марко, Марија и ја и нико други – каже Марковићева за наш лист.

Она још додаје да ни са ким из СПС није разговарала о томе да се гроб њеног супруга премести у Алеју великана.

– Нико из СПС није контактирао са мном тим поводом и ни са ким од њих нисам у контакту – открива некадашња прва дама.

На питање зар није у контакту са Милутином Мркоњићем, почасним председником СПС, који је у више наврата истицао како је добар са породицом Милошевић, она одговара:

– Са њим нисам неколико година (у контакту), а са осталима нисам била никад. Нико из СПС нема мој број телефона, јер сам га променила.

Kада је реч о иницијативи да се Слободану Милошевићу подигне споменик, што ће следећег викенда да затражи управо Милутин Мркоњић, она каже да њен супруг већ има споменик.

– Ми смо му подигли споменик пре неколико година. Моја деца и ја. Ено га у Пожаревцу – наводи Марковићева.

Да споменик бившем председнику СР Југославије буде пак на неком јавном месту, каже није њена ствар.

– То је ствар оних који су заинтересовани за то. Не мешам се у те ствари.

На констатацију да је то иницијатива СПС, удовица Слободана Милошевића не крије разочање у бивше партијске другове њеног супруга који су се тек сада сетили да му подигну споменик:

– Пре неколико година, када смо моја деца и ја подигли тај споменик, нико није дошао.

На опаску да је био неко из СПС, вероватно Мркоњић, Марковићева каже да не зна.

– Не знам. Можда је и био. Немам појма – казала је она.

Откачила их

Тако је удовица бившег председника срушила све наде социјалиста, који су хтели да посмртне остатке свог некадашњег лидера пребаце у Алеју великана, а о чему су и планирали да разговарају с њом.

Подсетимо, Kурир је јуче објавио да су поједини функционери СПС, после изјаве Ивице Дачића и Милутина Мркоњића да Милошевићу треба подићи споменик, смислили да оду корак даље – да изместе кости покојног председника Србије и СРЈ из Пожаревца у Алеју великана.

Хоће у Алеју

Мркоњић је рекао да није с Марковићевом разговарао о томе и да не зна да ли неко од његових другова јесте, али да би то за њега било задовољење правде.

– Премештање посмртних остатака би за мене, социјалисте и српски народ било задовољење правде, јер је он заслужио да почива у Алеји великана. Ако до таквог предлога дође, породица је та која треба да да своје мишљење – казао је почасни председник СПС.

Урош Шуваковић, члан удружења Слобода, додао је да Милошевићу, уз почасти које треба да добије као државник, припада и пензија.

– Треба да има споменик, улицу и да се породици исплати његова пензија, коју му ова држава дугује од октобра 2000, када је поднео захтев – поручио је Шуваковић.

Kако је све почело
ПАПИРИ ИЗ ТРИБУНАЛА
Предлог да Милошевић добије споменик и улицу у Београду уследио је пошто је у пресуди Радовану Kараџићу наведено да нема доказа да је Милошевић одговоран за етничко чишћење и ратне злочине у БиХ. Социјалисти су се одмах огласили и поручили да Србија не сме, као Запад, да ћути о пресуди из Трибунала, док је Александар Вулин, министар за рад, отишао корак даље и рекао да је то потврда политике Слободана Милошевића.

 

Курир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*