Mira Marković: SPS je izdao Slobodana!

0

Miloševićeva udovica kaže da joj neće SPS određivati gde će on počivati

Mirjana Marković, udovica predsednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, rekla je u ekskluzivnom razgovoru za Kurir da je premeštanje Miloševićevog groba u Aleju velikana pitanje za porodicu, a ne za stranku.

Markovićeva još kaže da odavno nije u kontaktu ni sa kim iz Socijalističke partije Srbije, pa ni sa Milutinom Mrkonjićem, koji se toliko diči tim drugarstvom.

Ne priča sa socijalistima

– Prvi put od vas čujem za inicijativu da se Slobodanov grob premesti u Aleju velikana. To nije pitanje stranke, već porodice. O tome treba da se dogovorimo Marko, Marija i ja i niko drugi – kaže Markovićeva za naš list.

Ona još dodaje da ni sa kim iz SPS nije razgovarala o tome da se grob njenog supruga premesti u Aleju velikana.

– Niko iz SPS nije kontaktirao sa mnom tim povodom i ni sa kim od njih nisam u kontaktu – otkriva nekadašnja prva dama.

Na pitanje zar nije u kontaktu sa Milutinom Mrkonjićem, počasnim predsednikom SPS, koji je u više navrata isticao kako je dobar sa porodicom Milošević, ona odgovara:

– Sa njim nisam nekoliko godina (u kontaktu), a sa ostalima nisam bila nikad. Niko iz SPS nema moj broj telefona, jer sam ga promenila.

Kada je reč o inicijativi da se Slobodanu Miloševiću podigne spomenik, što će sledećeg vikenda da zatraži upravo Milutin Mrkonjić, ona kaže da njen suprug već ima spomenik.

– Mi smo mu podigli spomenik pre nekoliko godina. Moja deca i ja. Eno ga u Požarevcu – navodi Markovićeva.

Da spomenik bivšem predsedniku SR Jugoslavije bude pak na nekom javnom mestu, kaže nije njena stvar.

– To je stvar onih koji su zainteresovani za to. Ne mešam se u te stvari.

Na konstataciju da je to inicijativa SPS, udovica Slobodana Miloševića ne krije razočanje u bivše partijske drugove njenog supruga koji su se tek sada setili da mu podignu spomenik:

– Pre nekoliko godina, kada smo moja deca i ja podigli taj spomenik, niko nije došao.

Na opasku da je bio neko iz SPS, verovatno Mrkonjić, Markovićeva kaže da ne zna.

– Ne znam. Možda je i bio. Nemam pojma – kazala je ona.

Otkačila ih

Tako je udovica bivšeg predsednika srušila sve nade socijalista, koji su hteli da posmrtne ostatke svog nekadašnjeg lidera prebace u Aleju velikana, a o čemu su i planirali da razgovaraju s njom.

Podsetimo, Kurir je juče objavio da su pojedini funkcioneri SPS, posle izjave Ivice Dačića i Milutina Mrkonjića da Miloševiću treba podići spomenik, smislili da odu korak dalje – da izmeste kosti pokojnog predsednika Srbije i SRJ iz Požarevca u Aleju velikana.

Hoće u Aleju

Mrkonjić je rekao da nije s Markovićevom razgovarao o tome i da ne zna da li neko od njegovih drugova jeste, ali da bi to za njega bilo zadovoljenje pravde.

– Premeštanje posmrtnih ostataka bi za mene, socijaliste i srpski narod bilo zadovoljenje pravde, jer je on zaslužio da počiva u Aleji velikana. Ako do takvog predloga dođe, porodica je ta koja treba da da svoje mišljenje – kazao je počasni predsednik SPS.

Uroš Šuvaković, član udruženja Sloboda, dodao je da Miloševiću, uz počasti koje treba da dobije kao državnik, pripada i penzija.

– Treba da ima spomenik, ulicu i da se porodici isplati njegova penzija, koju mu ova država duguje od oktobra 2000, kada je podneo zahtev – poručio je Šuvaković.

Kako je sve počelo
PAPIRI IZ TRIBUNALA
Predlog da Milošević dobije spomenik i ulicu u Beogradu usledio je pošto je u presudi Radovanu Karadžiću navedeno da nema dokaza da je Milošević odgovoran za etničko čišćenje i ratne zločine u BiH. Socijalisti su se odmah oglasili i poručili da Srbija ne sme, kao Zapad, da ćuti o presudi iz Tribunala, dok je Aleksandar Vulin, ministar za rad, otišao korak dalje i rekao da je to potvrda politike Slobodana Miloševića.

 

Kurir

POSTAVI ODGOVOR

*